Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:30 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei ani fără un pianist şi un profesor extraordinar - Daniel Sărăcescu

ro

24 Jan, 2017 00:00 5645 Marime text
Vestea că Daniel Sărăcescu nu mai este a căzut ca un trăsnet, în dimineaţa zilei de 24 ianuarie 2014, peste comunitatea artistică de la Marea Neagră. Era imposibil de crezut că cel care era atât de activ, atât de implicat în viaţa artistică tomitană şi care părea să dispună de o energie inepuizabilă părăsea această lume, lăsându-i de izbelişte pe cei care l-au cunoscut, de la familie până la prieteni, colegi, foşti studenţi şi elevi.
 
Pentru mulţi, Daniel Sărăcescu nu era doar excelentul pianist şi profesor care nu ştia să zică niciodată „Nu!“, care ajuta pe toată lumea. Era un prieten, unul dintre cei mai buni. Era omul care te încuraja, care îţi dădea încredere. Şi acum, la trei ani de la trecerea sa Dincolo, despre Daniel Sărăcescu se vorbeşte cu mândria de a-l fi avut mentor şi a fi lucrat cu el, cu recunoştinţă şi cu o infinită tristeţe.
 
Compozitorul şi profesorul Dumitru Lupu, care i-a fost coleg de catedră la Facultatea de Arte, spunea despre Daniel Sărăcescu că citea cu uşurinţă orice partitură, la prima vedere, şi trecea cu o lejeritate incredibilă de la un gen muzical la altul. Lucra în aceeaşi zi cu elevi de liceu, cu studenţi şi cu profesionişti, cei mai mulţi dintre ei la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“, pe care pianistul nu doar îi acompania cu o infinită răbdare, ci îi şi ajuta atunci când era cazul. La trecerea sa Dincolo, decanul Facultăţii de Arte, prof. univ. dr. Daniela Vitcu, spunea că pierde odată cu Daniel Sărăcescu un prieten şi un coleg de neînlocuit.
 
Începând cu data de 21 ianuarie 2015, sala Facultăţii de Arte în care Daniel Sărăcescu putea fi găsit de dimineaţa până seara, mereu la dispoziţia studenţilor sau a colegilor, îi poartă numele. Tot atunci a avut loc lansarea postumă a volumului „Ecouri tradiţionale româneşti în muzica cultă pentru pian“, semnat de conf. univ. dr. Daniel Sărăcescu şi publicat la prestigioasa Editură Muzicală din Bucureşti prin grija prof. univ. dr. Carmen Cristescu şi a asist. univ. dr. Adrian Roşu.
 
Daniel Sărăcescu a absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu“ din Bucureşti, în anul 1988, iar în 2007 şi-a obţinut doctoratul în muzică, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Învăţământul artistic universitar de la Marea Neagră îi datorează existenţa şi lui, Daniel Sărăcescu fiind printre membrii fondatori ai Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius“. Între anii 1992 şi 1995 a condus destinele Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria“.
 
Pe 11 octombrie 2016, Daniel Sărăcescu ar fi împlinit 53 de ani! Pentru cei care l-au cunoscut, va rămâne un reper de dăruire, profesionalism şi bunătate.


Sursa foto: Facebook
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii