Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:51 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La 86 de ani, actriţa Ileana Ploscaru vă invită la o premieră extraordinară

ro

19 Jan, 2017 00:00 3019 Marime text
Teatrul de Stat Constanţa (TSC) începe anul 2017 cu o invitaţie la o premieră. Şi nu orice fel de premieră, ci una deosebită, dedicată unei actriţe speciale, cea mai longevivă din România, care continuă să joace pe scenă: Ileana Ploscaru, cea care, pe 31 ianuarie, va împlini 86 de ani. Alături de ea se va afla mai tânărul său coleg de scenă, născut tot în ultima zi a lunii Gerar, Dan Cojocaru, dar şi Alina Manţu şi Alexandru Medveghi.
 
Premiera propusă spre vizionare se numeşte „Bătrâna şi hoţul“, cea mai jucată piesă a dramaturgului contemporan Viorel Savin, în regia lui Iulian Enache. Spectacolul va fi prezentat în avanpremieră vineri, de la ora 19.00, premiera va avea loc sâmbătă, de la aceeaşi oră, iar o a treia reprezentaţie este programată duminică.
 
„Nu poţi opri prezentul şi de aceea, în fiecare zi, trebuie să renunţăm la trecut… Şi, pentru că nu-l putem opri, încercăm să-l recreăm. Omul, al cărui trecut «este deja pe cale de dispariţie», este emoţionat, în adâncul său, de cuvinte ca «renaştere» şi «revoltă». Veşnicia artei este, în aparenţă, soluţia optimă. Este, cu siguranţă, salvarea celor incluşi sau vizaţi de opera respectivă. Ce ne facem cu ceilalţi… cu cei ce se visează artişti sau se pretind posesori de talent şi ne invadează cu forţa, pe toate canalele de comunicare, prezentul?“, spune regizorul Iulian Enache.

A patra premieră a stagiunii 2016-2017 

Piesa „Bătrâna şi hoţul“, de Viorel Savin, a fost adaptată şi pentru micul ecran, cu regretata actriţă Irina Răchiţeanu-Şirianu în rolul principal, fiind prezentată de TVR. La Constanţa, piesa lui Savin a mai văzut lumina rampei în anul 1991, cu Ana Mirena şi Iulian Enache în rolurile principale.
 
„Vă aşteptăm la teatru pentru a onora cariera de o viaţă şi talentul unei mari doamne a scenei constănţene!“, spun reprezentaţii TSC.
 
„Bătrâna şi hoţul“ este a patra premieră a stagiunii 2016-2017 a TSC, după „Ursul“, de Cehov, „Dionysos“, după Euripide, şi „Cea mai frumoasă soţie“, de Eugène Labiche.

65 de ani de carieră  

Îndrăgita actriţă Ileana Ploscaru a intrat, în 1946, cu dispensă de vârstă şi studii, la Institutul de Teatru din Cluj, pe care l-a absolvit în 1950. După un an, în 1951, a debutat pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, unde a jucat timp de zece ani, printre spectatorii care veneau să o vadă numărându-se pe atunci şi Florin Piersic, marele actor de mai târziu. În 1961, Ileana Ploscaru a părăsit scena Naţionalului clujean pentru a veni la Constanţa, unde a debutat pe 12 noiembrie 1961, în spectacolul „Zări necuprinse“, de Nikolai Virta, în regia lui Constantin Dinischiotu. O serie de premii i-au încununat activitatea profesională.
 
La Constanţa a rămas până în prezent, putând fi văzută şi admirată în roluri extraordinare, precum cel al cicălitoarei soacre Chiriachiţa din „Titanic vals“, de Tudor Muşatescu, în regia lui Cristian Şofron.
Pentru cei 55 de ani de activitate teatrală puşi în slujba muzei Thalia de la Marea Neagră, Consiliul Local Constanţa i-a acordat, în noiembrie 2016, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Constanţa.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii