Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:22 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziţie de fotografie Floră, reptile, amfibieni din Sicilia, aduse la Constanţa de Marian Tudor (galerie foto)

ro

14 Jul, 2015 00:00 2908 Marime text
Marian Tudor a efectuat o expediţie în sudul Siciliei, în Italia, în luna aprilie a acestui an, de unde a rezultat o expoziţie spectaculoasă ce poate fi vizitată în perioada 12 - 16 iulie, în Corpul B al Campusului Universităţii „Ovidius“. Marian Tudor a fost însoţit de doi masteranzi de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Dragoș Bălășoiu și Alexandra Telea, de un fotograf din București, Doru Panaitescu, iar gazdă le-a fost Alessandro Zappala.
 
 
„Expoziţia a rezultat în urma unei expediţii ştiinţifice în sudul Siciliei, în luna aprilie a acestui an. O expediţie în care m-au însoţit și studenţi de la masteratul „Conservarea biodiversităţii“, de la Facultatea de Știinţe ale Naturii și Știinţe Agricole. Scopul principal a fost herpetofauna, adică reptilele și amfibienii, noi pentru așa ceva am mers, dar spectaculozitatea florei siciliene nu ne-a lăsat insensibili, așa că, până la urmă, a rezultat o colecţie de fotografii în care apar și amfibieni, și reptile, dar și orhideele mediteraneene. Nu am avut intenţia să organizez o expoziţie de la bun început, însă, la sugestia prietenilor, am zis «Ok! De ce nu? Hai să arătăm și altora ce putem face noi, la noi, la facultate!». Dacă place, cu atât mai mult o să încercăm și pe viitor să facem lucruri similare“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, Marian Tudor.
 
Marian Tudor nu e fotograf profesionist, însă iubește fotografia, mai ales cea pe film, de aceea următoarele sale expoziţii vor fi axate exclusiv pe modul analog.
„Este prima mea expoziţie, nu sunt fotograf profesionist, cochetez cu fotografia de 20 de ani. De doi ani am revenit la fotografia pe film. Expoziţia prezintă atât lucrări efectuate prin tehnica digitală, cât și lucrări din tehnica analogă, adică film foto. Personal, îmi place mult mai mult fotografia pe film, fotografia digitală implică multe note artificiale, fotografiile par de multe ori ireale, iar acesta este motivul pentru care pe viitor voi recurge exclusiv la mediul analog“, a adăugat Tudor.
 
Constanţa este primul oraş care găzduieşte această expoziţie: „Lucrările nu au circulat nici în mediul online, tot ceea ce am expus acum este arătat publicului pentru prima dată. Invit toţi iubitorii de natură să o viziteze până pe data de 16 iulie. Dacă voi fi solicitat, voi trimite expoziţia în alte zone“, a precizat Marian Tudor.

Ideea expediţiei a pornit de la o temă de cercetare mai veche a lui Marian Tudor.
 
„E o temă de cercetare mai veche. Eu predau și biogeografie. Sunt anumite specii de șopârle din Sicilia care mă interesează în mod deosebit pentru că au evoluat în izolare. Nucleul speciei a provenit de pe continent, dar, din cauza izolării reproductive pe insulă, în timp, s-au diferenţiat suficient de mult faţă de speciile de pe continent. Vrem să continuăm. Avem deja legăturile făcute la Universitatea din Catania, avem o gazdă primitoare în zonă și cu siguranţă vom continua expediţiile acolo până vor rezulta niște concluzii știinţifice suficient de concrete care să ducă la publicarea unor articole știinţifice“, a mai spus Marian Tudor.
 
Aventurile pe teren sunt inevitabile, așa că Marian Tudor și echipa sa au dormit la cort, au mâncat la ceaun și s-au confruntat cu fauna sălbatică.
 
„Aventuri avem și în Dobrogea noastră pe care o batem din primăvară până toamna târziu. Orice ieșire în teren e o aventură! Se doarme la cort, se mănâncă la ceaun, mai plouă, mai bate vântul, mai întâlnești personaje neprietenoase, te mai confrunţi și cu fauna sălbatică câteodată“, a precizat Marian Tudor.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii