Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:50 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Expoziţia clădirilor de patrimoniu semnate de Victor Ştephănescu, deschisă la Muzeul de Artă Constanţa (galerie foto)

ro

11 Sep, 2014 00:00 2829 Marime text
Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) - Filiala Teritorială Dobrogea a organizat, ieri, de la ora 15.00, la Muzeul de Artă Constanţa, vernisajul expoziţiei „Constanţa - Clădiri de Patrimoniu semnate de arh. Victor Ştephănescu“.
 

Expoziţia este finanţată din timbrul de arhitectură şi cuprinde 40 de panouri cu fotografii şi planuri semnate de Victor Ştephănescu. „Este un prim pas, de mult nu am mai deschis o expoziţie de această natură, o natură culturală“, a declarat arhitectul Alexandru Bălan, preşedintele OAR Dobrogea.
 
„Din dorinţa de a-l prezenta constănţenilor pe acest arhitect care a făcut cele mai multe case ce au ajuns monumente istorice în oraşul nostru şi care fac parte din patrimoniul naţional, am cercetat îndeaproape toată viaţa lui şi pot să vă spun că a fost nu numai un arhitect, ci şi un om deosebit. Victor Ştephănescu domină prin opera sa“, a spus arhitectul Radu Cornescu.
 
Victor Ştephănescu (1876 - 1950) a fost unul dintre cei mai mari arhitecţi români care au profesat în prima jumătate a secolului XX. În anul 1906, a fost arhitect-şef la Bucureşti, apoi a fost invitat în Constanţa să construiască o moschee (Moscheea Carol), pe locul vechii geamii ce purta numele lui Mahmud al II-lea, aflată în stare de degradare. Ulterior, a fost cooptat şi pentru extinderea cu noi funcţiuni a Cazinoului din Constanţa, ce a fost realizat de arhitectul Daniel Renard. Victor Ştephănescu proiectează noi spaţii la subsol, parter şi etaj. Este cunoscut ca autorul multor clădiri din Bucureşti, dar şi din ţară: Muzeul Naţional de Geologie, aripa nouă a Gării de Nord, Biblioteca Metropolitană. În Constanţa, numele său se leagă de monumente istorice precum Moscheea Carol I, Palatul Comunal, Cazinoul din Mamaia, Casa Pariano, Casa Cănănău, Casa Ecsarhu, Casa Damadian, Vila Luceafărul, Sediul Pompierilor Port, Bursa Nouă Port, Cuibul Reginei, Vila Pretorian, Uzina Electrică Balcic, Conacul Rădulescu Moşneni şi altele. De asemenea, el s-a ocupat şi de sistematizarea Pieţei Ovidiu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii