Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:17 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reacţii la solicitarea cotidianului ZIUA de Constanţa de modificare a regulamentului de decernare a titlului de cetăţean de onoare/cetăţean de onoare post-mortem

ro

06 Sep, 2017 00:00 3914 Marime text
Cotidianul ZIUA de Constanţa a solicitat, la sfârşitul lunii august, primarului municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, şi Consiliului Local Municipal să ia în considerare oportunitatea amendării regulamentului în baza căruia, din anul 1995, se acordă titlul de cetăţean de onoare/cetăţean de onoare post-mortem la nivelul municipiului Constanţa. Este vorba de capitolul V din Statutul Municipiului Constanţa, reglementat în prezent de HCL 629 din 29.09.1995 şi HCL 323 din 29.04.1999, care a completat HCL 629 din 29.09.1995, respectiv HCL nr. 121 din 7.04.2005.
 
Mihai Petre, unul dintre consilierii personali ai primarului Decebal Făgădău, lucrează la rescrierea acestui regulament. Aşa cum ne-a declarat şi în urmă cu o săptămână, Petre spune că sunt mai multe modificări de adus, astfel încât capitolul dedicat „cetăţenilor de onoare/cetăţenilor de onoare post-mortem“ să fie, practic, rescris.
 
Iată câteva dintre modificările pe care consilierul primarului se gândeşte să le introducă în viitorul Regulament: „Pe lângă primar şi consilieri, ne gândim la o formulă prin care şi cetăţenii municipiului să poată propune decernarea titlului de cetăţean de onoare. O variantă pe care o studiem este ca 3 sau 5% din populaţia cu drept de vot să poată face această propunere. O altă modificare vizează ca titlul de cetăţean de onoare să se acorde de jumătate plus unu din numărul total al consilierilor locali, şi nu de 2/3 din numărul consilierilor, aşa cum se întâmplă în prezent. Viitorul cetăţean de onoare nu trebuie să aibă la activ condamnări, să nu fie trimis în judecată, să nu fie cercetat penal şi să nu fi fost colaborator al Securităţii. Totodată, se va renunţa la o propunere destul de veche prin care s-a decis, la acel moment, ca aleşii locali care au avut trei mandate să fie declaraţi de facto cetăţeni de onoare“, ne-a declarat consilierul primarului, Mihai Petre.
 
Aşa cum precizam în materialul din 31 august 2017, din 1999, cetăţenii de onoare au primit şi un teren de 500 mp. Mai exact, în mandatul primarului Gheorghe Mihăieşi (1996-2000), Statutul Municipiului Constanţa a fost completat, prin urmare, şi capitolul dedicat cetăţenilor de onoare ai oraşului. Astfel, prin HCLM 323/1999, se completează art. 21 prin adăugarea literei „e“, astfel formulată: „atribuirea în proprietate a unui teren din domeniul privat, situat în intravilanul municipiului, în suprafaţă de 500 de mp, în vederea edificării unei locuinţe sau a unui centru cultural sportiv, artistic, ştiinţific, în funcţie de doleanţele cetăţenilor de onoare“. Această prevedere se adăuga astfel celor din HCLM din 629/1995. 
 
„Pentru că municipalitatea nu mai deţine terenuri pentru aplicarea prevederilor din HCLM 323/1999, în viitor, municipalitatea vrea să acorde atât cetăţenilor de onoare, cât şi urmaşilor cetăţenilor de onoare post-mortem o sumă de bani, cel mai probabil echivalentul a 15.000 de euro, alături de scutirea de la plata unor taxe locale“, mai spune consilierul primarului.
 
Rămâne de văzut ce modificări concrete va suferi acest regulament până la o viitoare modificare în plenul Consiliului Local. Salutăm, pe această cale, implicarea aparatului primarului, dar şi intenţia consilierilor celorlalte partide cu reprezentare în Consiliul Local care s-au arătat dispuşi să sprijine acest demers. Vom reveni.

Citeşte şi:  

Cotidianul ZIUA de Constanţa solicită primarului Decebal Făgădău şi Consiliului Local Municipal modificarea hotărârilor privind acordarea titlului de cetăţean de onoare/cetăţean de onoare post-mortem (galerie foto + documente)

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Vasile 06 Sep, 2017 01:53 prevederea sa nu fie cercetat penal mi se pare incorecta.Daca i se da NUP înseamnă ca e nevinovat.In plus sa se prevadă si obținerea titlului si celor ce au fost decorați de statul roman cu anumite insemne(sa se precizeze care sunt acelea)