Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:25 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ni-Ni şi Chen-Chen încă aşteaptă un nou prieten de joacă Un an de la dispariţia lui Pei-Pei

ro

09 Jun, 2014 00:00 1940 Marime text
A trecut deja un an de când piscinele Delfinariului au rămas mai pustii, mai lipsite de viaţă, un an de la moartea delfinului Pei-Pei. Îndrăgitul mamifer marin, care a fost adus la Constanţa din China în anul 2010 alături de femelele Ni-Ni şi Chen-Chen, a reuşit să intre în inima celor care au veit să îl vadă jucându-se.

Cele trei vedete au fost aduse de la Beijing Aquarium din China, achiziţionarea lor a costat 360.000 de euro, iar transportortul, 200.000 de euro. Vreme de un an, din iulie 2009, după moartea delfinului Mark, cel mai longeviv mamifer al Delfinariului din Constanţa, vizitatorii au mai putut urmări doar demonstraţiile a doi lei de mare, până când jucăuşele mamifere au fost aduse în ţară.
După cum spunea în urmă cu un an directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Adrian Bâlbă, delfinul Pei-Pei avea o afecţiune mai veche şi a decedat din cauza unei peritonite, fiind ulterior incinerat de autorități. „Delfinul avea o suferinţă mai veche. A început să mănânce mai puţin şi avea un comportament letargic. A primit cele mai noi medicamente, dar, din păcate, a murit“, declara anul trecut directorul CMSN, Adrian Bâlbă. Pei-Pei avea asigurare de viaţă, în valoare de 135.000 de euro. Societatea asigurătoare încheiase la sfârşitul verii lui 2013 toate procedurile necesare acordarii unei despagubiri de 120.000 de euro, sumă
eşalonată în mai multe rate, care au fost finalizate în primăvara acestui an.
Fiind întrebat la vremea respectivă dacă Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii va achiziţiona un alt delfin cu banii primiţi de pe urma asigurării de viaţă a lui Pei-Pei, Adrian Bâlbă menţiona că Delfinariul urma să intre într-un amplu proces de reabilitare şi vor fi achiziţionaţi mai mulţi delfini în vara acestui an. „Avem în plan două proiecte ce vizează acoperirea Delfinariului şi schimbarea sistemului de filtrare la bazinul delfinilor. În primul proiect se are în vedere acoperirea Delfinariului şi dublarea capacităţii de locuri. Acest proiect de acoperire a incintei în care se desfăşoară spectacolele cu delfini va începe din această toamnă. Practic, vom avea două bazine acoperite, unul mai mic şi celălalt cu o capacitate mai mare. De aceea, s-ar putea să achiziţionăm mai mulţi delfini. Nu ştim dacă îi vom lua iar din China, deoarece delfinii de acolo provin din Oceanul Indian şi sunt de talie mare”, declara directorul CMSN în urmă cu un an.

Actualmente, la Delfinariu se efectuează lucrări de reabilitare, extindere şi acoprire a obiectivului, însă banii provin din fonduri europene. Potrivit proiectului, lucrările sunt programate să se finalizeze în martie 2015.
Conform caietului de sarcini, gradena Delfinariului va fi dotată cu 783 de locuri noi, capacitatea totală ajungând astfel la 1.348 de locuri. Precizăm că valoarea proiectului se ridică la aproximativ 9,8 milioane de lei şi este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Prin proiect se are în vedere și extinderea spaţiilor de expunere de sub gradene, amenajarea grupurilor sanitare şi a unui spaţiu de acces pentru public, toate având o suprafaţă de peste 734 de metri pătrați.
Cât priveşte cele două femele rămase în viaţă, una de 6 ani şi alta de 7 ani, acestea deocamdată nu au nevoie de un mascul, deoarece ele pot rămâne gestante abia după vârsta de 9 ani.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii