Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:10 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

New York Times a publicat un articol în limba română. „În România, tentaculele corupției cuprind viața de zi cu zi”

ro

10 Feb, 2017 22:12 2506 Marime text

România a atras atenția întregii lumi săptămâna trecută, în momentul în care sute de mii de români au ieșit în stradă să protesteze împotriva unei ordonanțe care, așa cum afirmă majoritatea, este un pas înapoi împotriva corupției.

Într-un editorial în cotidianul american „The New York Times”, publicat astăzi, Palko Karasz scrie că „în România tentaculele corupției au cuprins viața de zi cu zi”. Acesta este publicat în limba română pe site-ul american. 

„România a atras atenția întregii lumi în ultima săptămână de când sute de mii de oameni au ieșit în stradă, protestând împotriva unei ordonanțe de urgență a guvernului percepută ca o frână în lupta împotriva corupției.

Corupția este o problemă endemică în toată Europa de Est. Însă lupta României împotriva ei a plasat-o în centrul dezbaterii politice. Ordonanța de urgență ar fi decriminalizat unele fapte de corupție, ceea ce a alarmat judecătorii și procurorii români. La Bruxelles, Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea și numeroși oameni din interiorul și din afara României se temeau că această ordonanță ar putea submina statul de drept dintr-una din cele mai tinere democrații europene.

Deși guvernul a abrogat ordonanța și a supraviețuit unei moțiuni de cenzură în parlament miercuri, oponenții se angajează în continuarea luptei.

În timp ce protestele se intensificau în cursul săptămânii trecute, The New York Times a cerut românilor să descrie situații în care au avut de-a face cu corupția. Au vorbit despre mita de zi cu zi — în spitale, școli și instituții publice. Unii dintre ei sunt descurajați spunând că este o problemă adânc înrădăcinată cultural. Mulți sunt înfuriați de ordonanța de urgență de care ar fi beneficiat direct unii politicieni proeminenți și se tem că astfel este frânată lunga luptă împotriva corupției pe care o poartă țara. După apelul inițial pentru relatările românilor, am continuat cu întrebări despre proteste. Mărturiile de mai jos au fost condensate și editate pentru claritate. Majoritatea răspunsurilor ne-au fost trimise în limba engleză”, scrie jurnalistul NYT.


Românii intervievați de NYT au fost rugați să povestească ce cred despre aceste proteste. Pe 1 februarie, după adoptarea Ordonanței 13 de către Guvernul Grindeanu și ieșirea oamenilor în strada, New York Times publica un mesaj în limba română în care îi invita pe români să trimită mărturii despre cazuri de corupție.

Materialul complet poate fi citit pe nytimes.com.


Sursa foto: captură nytimes.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii