Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:48 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Legenda plajei „Trei papuci“ din Constanţa şi viaţa curmată prea devreme a doi copii îndrăgostiţi de mare

ro

10 May, 2014 00:00 157914 Marime text
În primii ani ai secolului XX, Constanţa era în plin proces de dezvoltare. La marginea oraşului, în zona Spitalului Militar, se aflau casele ultimilor colonişti, veniţi să muncească în Port.

Legenda spune că acolo locuia şi un docher, venit din Oltenia împreună cu familia. Omul avea un băiat de vreo 12 ani, Ghiţă, un copil vesel şi zglobiu, care, din prima clipă a venirii sale la Constanţa, se îndrăgostise de mare. Băiatul se împrietenise cu un băiat musulman de vârsta sa, Hasan, fiul cel mare al unei familii de turci ce se aciuase şi ea în cartierul de la marginea oraşului. Hasan iubea de asemenea marea, fiind obişnuit cu ea, după ce copilărise în apropierea Mangaliei. Puştiul musulman era însă infirm din naştere, având un picior beteag, aşa că se folosea de o cârjă. Odată intrat în apă însă, Hasan devenea un înotător dibace. Cei doi băieţi fugeau adesea de acasă şi mergeau să se scalde pe plaja izolată, de la marginea cartierului. De dimineaţă până seara se prăjeau pe nisipul fierbinte sau se zbenguiau răcorindu-se în apa mării.

Hasan şi-a învăţat prietenul să înoate şi, după câteva zile, Ghiţă începuse să se descurce din ce în ce mai bine. Într-o dimineaţă, cei doi copii au mers, ca de obicei, la scaldă. Şi-au lăsat papucii cu talpă de lemn şi au intrat în apă. Deodată, s-a pornit o furtună teribilă de vară.  Ghiţă devenise curajos în ultimele zile, aşa că furtuna l-a prins mai în larg. Curentul mării capricioase era prea puternic pentru micul oltean. Hasan a înotat repede, încercând să îşi ajute prietenul. Au luptat împreună cât au putut, dar marea era furioasă în acea zi şi dorea cu încăpăţânare să îşi ia tributul uman. I-a înghiţit pe cei doi copii, după care s-a liniştit, ca prin farmec. Peste puţin timp, nişte tineri au ajuns pe plajă, dar nu au mai găsit nicio urmă a celor doi băieţi, bineînţeles, în afara celor trei papuci...

Sursă: Petre Covacef, „Povestea Farului Genovez“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Nicu Tarnauceanu 12 Jun, 2019 23:18 Îmi amintesc cu nostalgie că în 1961, când etam in clasa III, la scoala generala de lângă biserica, am facut muncă patriotică destelenind terasele de lângă plajă !
  • Robert 07 Jun, 2019 16:42 O legenda frumoasa care cu siguranta, ca orice legenda are si un sambure de adevar. Totusi originea denumirii "Trei papuci" isi are sorgintea in aspectul celor trei golfuri, care arata ca niste papuci in care un urias isi baga piciorul...
  • Rodica 07 Jun, 2019 14:34 M. am născut pe Zorelelor și în capu străzi este plaja 3 papuci. Doamne ce copilărie am avut... Ce frumos era când ne strangeam cu toți jos pe plaja.. Ce vremuri..fără tablete fără telefoane.. Doar noi plaja..stapilopozi..și atât! 😃😃
  • Caterina 06 Aug, 2017 09:17 E plaja tinereții mele
  • Musluman 07 Aug, 2016 19:06 Na fost vara sa nu petrec la plaja 3 papuci acolo ma distram. İar cand plecam la o alta plaja nu ma simteam in apele mele. :) :) :).
  • Cici 04 Aug, 2016 11:56 Am crescut aproape de plaja 3 papuci . Verile le petreceam ca majoritatea copiilor din cartier PE plaja . Cel Mai mult NE places PE ploaie . Cum incepea ploaia sezonistii plecau iar noi copii aveam toata marea la dispozitie . CE vremuri cita veselie . Nu NE trebuiau multe ca Sa fim fericiti .
  • Gheorghe 24 Jul, 2015 22:25 Zona 3 papuci era complet neamenajată pentru plaja. Se făcea numai baie de catre cunoscători. La pietre se cobora pe o poteca abrupta printr-o pădure de cucută . Unde ar fi romantismul este imposibil de ghicit .
  • Stoichita Nicoleta 23 Jul, 2015 16:03 De cand ma.stiu locuiesc in zona ...este un loc..aparte, loc in care mi-am petrecut copilaria, adolescenta..un loc special al "nostru".Cei care au "crescut " acolo, stiu ce inseamna....sa te identifici cu acel loc..
  • Mirela 23 Jul, 2015 06:58 Am trait in apropiere de plaja 3 papuci ,acolo am petrecut primii ani ai copilariei frumoase de odata dar nu stiam ca exista o legenda de unde.i vine numele.
  • andreea 22 Jul, 2015 15:23 Mi am trait copilaria pe plaja 3 PAPUCI dar nu stiam aceasta legenda,stiam alte motive pt care se numeste asya. Interesanta poveste. Sper a nu fie adevarata!
  • costa 10 May, 2014 23:12 Bravo Nicoleta.Am trait anii copilariei pe plaja "3 papuci", dar nu am stiut ca exista si o legenda , poate chiar adevarata. Multumim,eu si tovarasii mei de joaca din copilarie.