Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:51 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festivalul naţional „Dor de cânt românesc“, rampă de lansare pentru tinerii talentaţi Folclorul autentic, păstrat ca o comoară de aleşii comunei Cumpăna

ro

19 May, 2014 00:00 4804 Marime text
În sala de spectacole a Casei de Cultură Cumpăna a avut loc, ieri, gala laureaţilor Festivalului-Concurs Naţional de Folclor pentru Tinerii Interpreţi „Dor de cânt românesc“.
Ajuns la cea de-a IX-a ediţie, evenimentul organizat de Primăria şi Consiliul Local Cumpăna a devenit deja o frumoasă tradiţie, aşteptată cu interes de comunitate, de concurenţi, dar şi de toţi iubitorii de folclor. Amfitrioana manifestării a fost, ca de fiecare dată, primarul comunei Cumpăna, economist Mariana Gâju.

La competiţie au participat aproximativ 50 de concurenţi din diferite colţuri ale ţării, care s-au întrecut în virtuozitatea cu care pot interpreta cântecul popular românesc în acompaniamentul orchestrei „Cristian Năstase“ din Bacău. Cei mai buni dintre ei au fost premiaţi în cadrul galei la care au participat personalităţi ale scenei româneşti, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene. De la evenimentul de marcă al folclorului românesc nu au lipsit interpreţi de renume, precum Veta Biriş, Gelu Voicu şi Taraful, Constantin Enceanu, Fuego, Aneta Stan, Ion Drăfan, Maria Şalaru, Ştefania Şirin Narenji, Elena Ionescu Cojocaru, Marius Brutaru, cărora li s-a alăturat câştigătoarea ediţiei trecute a trofeului festivalului, Maria Mihăilă. „Nu este nimic mai scump şi mai preţios pentru poporul român decât tradiţia, portul popular, folclorul... Ne bucurăm că noi, Primăria şi Consiliul Local Cumpăna, contribuim câtuşi de puţin la şlefuirea acestor nestemate, acestor artişti populari în devenire“, a declarat primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju.



Folclorul, marea avuţie a poporului român

Spectacolul a fost regizat şi prezentat de Ema Pendiuc şi Ion Dan Voicu. Iar cum orice concurs este monitorizat de un juriu, echipa care a dezbătut evoluţiile de pe scenă şi a decis câştigătorii a fost compusă din personalităţi de marcă ale etnografiei româneşti: Doina Isfanoni,  cercetător şi etnolog la Muzeul Satului din Bucureşti, Daniela Gibescu,  specialist Electrecord, Dorin Grama, director executiv al postului Favorit Tv, Maria Magiru, director al Muzeului de Artă Populară din Constanţa, Doina Voivozeanu, director al Centrului Cultural „Theodor Burada“ Constanţa, Valentin Marin, redactor-şef Radio România Antena Satelor, şi Eugenia Florea, realizator de emisiuni în cadrul TVR, de asemenea preşedinte al juriului.
Marele premiu al concursului, înmânat de primarul comunei Cumpăna, a fost câştigat de interpreta Ingrid Boiangiu, în vârstă de doar nouă ani, din Drobeta Turnu Severin. Toţi concurenţii au obţinut premii şi diplome de participare, iar cei care au urcat pe podium au fost recompensaţi cu sume de bani. Astfel, câştigătoarea trofeului „Dor de cânt românesc“ a primit şi suma de 1.000 de lei. De asemenea, celor care au luat menţiuni le-au revenit câte 150 de lei, celor clasaţi pe locul al treilea - câte 250 de lei, celor care şi-au adjudecat locul secund - 350 de lei, iar ocupantul primului loc de pe podium a fost răsplătit cu 500 de lei. Totodată, au fost decernate mai multe premii speciale, cum ar fi trei vacanţe de o săptămână pe litoral, în tabăra de la Eforie.
Festivalul de Folclor de la Cumpăna a fost transmis în direct de un post de televiziune de specialitate cu acoperire naţională, astfel că întreaga ţară s-a putut bucura, alături de locuitorii din Cumpăna, de spectacolul de folclor organizat de aleşii locali.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii