Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:45 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputaţii au aprobat controversata lege a lui Remus Cernea Adio, circuri ambulante! Delfinariul din Constanţa îşi va putea continua reprezentaţiile cu delfini

ro

14 Jun, 2017 00:00 5187 Marime text
Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, cu 201 voturi pentru, şapte împotrivă şi 58 de abţineri, proiectul de lege privind interzicerea folosirii animalelor în circuri, stabilind că doar câinii, caii, delfinii şi unele păsări exotice mai pot apărea în aceste spectacole. 

Proiectul a fost iniţiat de fostul deputat Remus Cernea şi a fost modificat în comisiile de specialitate juridică şi pentru agricultură. 
Potrivit textului adoptat ieri, se interzice folosirea animalelor aparţinând sub-încrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare. 

De la aceste prevederi fac excepţie caii, câinii, unele specii de păsări exotice granivore şi animalele folosite în delfinarii, acvarii. Caii, câinii şi animalele de rentă pot participa la concursuri, târguri, competiţii şi expoziţii de profil organizate şi autorizate conform legii, mai prevede textul adoptat. 

De asemenea, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă şi folosirea animalelor aparţinând sub-încrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare. 

Animalele aparţinând sub-încrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, aflate în responsabilitatea unor instituţii publice sau private vor fi relocate prin grija acestora, în rezervaţii, sanctuare sau grădini zoologice, în termen de cel mult 18 luni de la intrarea în vigoare a legii. Planul de măsuri privind relocarea se prezintă Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor în termen de 12 luni de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, mai prevede proiectul. Camera Deputaţilor a fost for decizional în acest caz.
 
Contactat telefonic, fostul deputat de Constanţa Remus Cernea spune că această lege este o victorie obţinută după trei ani şi că normativul vizează îndeobşte activitatea de circ. Cu alte cuvinte, „după publicarea în Monitorul Oficial, spectacolele circurilor ambulante vor fi interzise pe teritoriul României, iar într-un interval de 18 luni de la intrarea legii în vigoare, Circul de Stat Globus va fi obligat să cazeze animalele sălbatice în sanctuare speciale, un fel de aziluri pentru animale. O organizaţie de protecţie a animalelor s-a oferit să se ocupe de transportul şi relocarea acestora în sanctuare din Africa“, mai afirmă Cernea.
 
În ceea ce priveşte situaţia delfinilor aflaţi în captivitate, fostul parlamentar apreciază că prezenta lege îi exceptează de la orice tip de restricţii, însă la comisii în Camera Deputaţilor mai există, de trei ani şi jumătate, un alt proiect care vizează în mod special cetaceele. „Voi susţine în continuare şi acest proiect şi sper să treacă şi să găsim o variantă să nu închidem Delfinariul. Ei ar mai avea nevoie de trei exemplare, dar ideal ar fi să nu-i aducă din China via Japonia, acolo unde delfinii sunt maltrataţi“, a conchis Cernea.
 
„Spectacolele s-au transformat deja în demonstraţii“
 
Directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa (CMSN), Adrian Bîlbă, spune că este la curent cu intenţiile fostului deputat. „Peste tot în lume, aceste organizaţii internaţionale încearcă prin presiune să modifice legislaţiile naţionale şi să închidă delfinariile. Noi ne-am adaptat deja de anul trecut activitatea, acum nu mai vorbim despre demonstraţii/spectacole, ci de reprezentaţii prin care delfinii interacţionează cu omul, ne apropiem de latura ştiinţifică“, spune Bîlbă.
 
Directorul CMSN precizează că acrobaţiile din cadrul reprezentaţiilor cu delfini sunt înlocuite, treptat, cu demonstraţii ale comportamentelor naturale ale animalelor. „În contextul în care există tot mai multe mişcări conservaţioniste, schimbăm abordarea şi trecem de la reprezentaţiile cu elemente ce ţin de spectaculozitate, pe care unii le consideră, în mod eronat, ca fiind reprezentative pentru circuri, la elemente ce ţin de cunoaştere, de educaţie şi de comportamentele naturale ale acestor animale, care vor fi prezentate într-un anumit context. Prin acestea se transmit vizitatorului informaţii despre aceste animale, modul în care se hrănesc şi comunică în natură, modul în care realizează diferite activităţi în mediul natural“.
 
Delfinariul din Constanţa ar mai avea nevoie măcar de un mascul, care să participe la aceste demonstraţii alături de Chen-Chen şi Ni-Ni. Cernea spune că, prin proiectul de lege care se află încă în comisii şi în urma discuţiilor purtate cu conducerea CMSN, ar putea fi permisă în continuare achiziţia controlată de delfini.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii