Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:30 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Controale ale inspectorilor sanitar-veterinari în localuri de pe litoral. Au fost aplicate amenzi

ro

17 Jul, 2017 15:30 1519 Marime text
În  perioada 03.07.2017 – 16.07.2017, medicii veterinari oficiali din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa împreună cu inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor delegaţi care activează în Comandamentul Sezon Estival 2017, au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare. Astfel, au fost verificate 492 de unități localizate în cele 7 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia.

Controalele s-au desfășurat în: 219 restaurante, 8 pizzerii, 54 de unităţi tip fast-food, 18 braserii, 30 unităţi tip bufet, 17 baruri, 1 snack bar,  2 unităţi tip catering, 10 cantine din tabere școlare, 3 pensiuni, 84 de magazine alimentare, 10 cofetării/patiserii, 22 laboratoare cofetărie patiserie, 3 rulote, 5 unități comercializare produse congelate, 3 depozit alimentare, 1 tonetă de  înghețată și 2 autoutilitare.
 
În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, neanunţarea de către operatorul economic a începerii activități supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 78 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 167.600 de lei. Au fost emise patru ordonanţe de suspendare temporară a activităţii pentru trei restaurante şi o unitate tip pizzerie.

De asemenea, la solicitările CJPC Constanţa, echipe de inspectori sanitari veterinari s-au deplasat la mai multe unităţi din Constanţa, unde în urma verificărilor efectuate şi a deficienţelor constatate, au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 9.000 de lei şi au retras de la comercializare 678 de kg de produse alimentare nedestinate consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.

Totodată, la solicitarea IPJ Constanţa – SICE, inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au efectuat acţiuni comune de control în staţiunea Venus, unde în urma verificărilor efectuate au sancţionat contravenţional două restaurante, cu amenzi în valoare de 5.500 de lei. Au fost retrase de la vânzare 72 de kg produse alimentare, improprii consumului uman şi dirijate către o unitate specializată pentru neutralizare.

Menționăm că, ANSVSA vine în sprijinul solicitărilor primite şi de la alte instituţii ale statului, fiind singura instituție competentă pentru reținerea oficială și certificarea sanitar-veterinară a produselor alimentare nedestinate consumului uman.

În perioada mai sus menționată, au fost confiscate şi retrase de la vânzare 984 kg de produse alimentare.

ANSVSA prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. 

Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie. DSVSA Constanţa pune la dispoziţia turiştilor, pe site-ul instituţiei, un modul dedicat Comandamentului Sezon Estival 2017 (http://constanta.dsvsa.ro/comunicare/comandament-sezon-estival/), unde se pot găsi recomandări şi informaţii utile.

"Vă reamintim că, unităţile aflate pe litoral sunt supravegheate şi verificate permanent de către inspectorii sanitari veterinari din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2017" - au precizat reprezentanţii ANSVSA. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii