Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:48 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Curiozitate ACIA Cât a câştigat Primăria Constanţa în 2014 din colectarea taxei de linişte (documente)

ro

29 May, 2015 00:00 2621 Marime text
De ani buni, firmele din Constanţa şi Mamaia plătesc aşa-numita taxă de linişte. Oamenii de afaceri spun că nu ştiu de ce o plătesc, din moment ce spargerile şi furturile se ţin lanţ, conform Asociaţiei Constanţa Ia Atitudine (ACIA). ACIA a fost curioasă să afle unde se duce suma de aproximativ 6,6 milioane de lei încasată anual din această taxă.
 
Potrivit unui răspuns al Primăriei Constanţa la o solicitare oficială a ACIA, Primăria Constanţa a încheiat, din aceşti bani, anul trecut, două contracte importante. Cel mai important are o valoare de 5,07 milioane de lei şi este încheiat cu SC Conpress Holding SRL, în data de 5 septembrie 2014. Al doilea este încheiat cu SC Kokkai Comimpex SRL, are o valoare de 1,72 de milioane de lei şi este încheiat în data de 24.10.2014, arată ACIA.
 
La SC Conpress Holding SRL, unul dintre acţionari este Sorin Strutinsky, prieten şi „coleg de suferinţă“ cu Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. „Din aceşti bani ar trebui să se combată infracţiunile, aşa cum se specifică în hotărârea de consiliu prin care s-a impus plata acestui nou bir. Nerespectarea angajamentelor ar trebui să ducă la anularea taxei“, a precizat Andrei Popescu, preşedintele ACIA.
 
Acesta atrage atenţia asupra punctului 8.10 din contract, conform căruia prestatorul trebuie să suporte integral contravaloarea prejudiciului cauzat de distrugerea sau sustragerea bunurilor şi/sau valorilor pe care le păzeşte, produs ca urmare a neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu de către personalul de pază (nedescoperirea autorului, date de identitate false, incomplete etc.). În condiţiile în care în Constanţa se fură pe bandă rulantă, societăţile trebuie să răspundă. De asemenea, prin punctul 9.7, achizitorul se obligă să repartizeze personalul de pază în posturile de securitate, atunci când situaţia impune această măsură.
 
Reamintim că Radu Mazăre, alături de consilierii locali, a introdus, în anul 2003, „taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă“. Potrivit hotărârii, aceasta „se utilizează pentru paza unor bunuri publice, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi a faptelor ilicite, antisociale, manifestate prin cerşetorie, furturi, tâlhărie şi prostituţie, pentru combaterea comerţului stradal neorganizat, prevenirea depunerilor de moloz şi gunoi menajer şi pentru prevenirea lipirii de afişe pe faţadele clădirilor, stâlpi şi copaci“.
 
Serviciul Public de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Constanţa a răspuns unei solicitări a Asociaţiei Constanţa Ia Atitudine şi a precizat că, la nivelul anului 2014, a fost încasată suma de 6.611.826 de lei.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Lupu Laurentia 11 Sep, 2015 17:49 Am semnalat politiei constantene un caz cu oamenii strazii,mizeria din Constanta si Piata Tomis 3, acum doua zile.Am primit nr.de inregistrare on-line,dar nu s-a miscat nimic in acest sens,toate cele semnalate in petitie sunt la locul lor.Se pare ca nici politia nici primaria nu mai sunt vii...Au murit odata cu bunul simt si spiritul datoriei.Parce sunt platiti si din banii nostri,nu?! Ce e de facut? Administratia Mazare e inca pe baricade,caracatita aceasta nu moare repede..Constanteni,va place cum a ajuns orasul acesta,o cocina? treziti-va!!