Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:14 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ambasadorul Franţei în România, François Saint-Paul, prezent Sărbătoare mare la Şcoala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart“ Constanța (galerie foto + video)

ro

21 May, 2016 00:00 3478 Marime text
Şcoala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart“ Constanța a sărbătorit, ieri, 20 de ani de când poartă numele scriitorului-marinar Jean Bart, alături de cei care i-au dat acest nume, marinarii de pe Fregata „Mărășești“. Festivitatea s-a bucurat de prezenţa unor invitaţi speciali: ambasadorul Franţei în România, Excelenţa Sa François Saint-Paul, ataşatul militar francez la Bucureşti col. dr. ing. Christophe Midan, comandantul Fregatei „Mărășești“, comandorul Cornel Eugen Cojocaru, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, precum şi reprezentanţii Fregatei franceze „Jean Bart“.
 
În urmă cu 20 de ani începea un parteneriat onorant între Fregata „Mărăşeşti“ şi Şcoala Gimnazială nr. 18 Constanţa, în numele scriitorului-marinar Jean Bart, pseudonimul literar al lui Eugeniu P. Botez (28 noiembrie 1874 - 12 mai 1933). Eugeniu P. Botez l-a avut învăţător pe Ion Creangă, a fost coleg cu Emil Gârleanu; a făcut carieră în marina militară şi în administraţia publică, fiind, printre altele, unul dintre iniţiatorii programelor de asistenţă socială din România, dar a rămas cunoscut mai ales ca prozator, autor al romanului „Europolis”, prima scriere importantă românească de acest gen despre lumea cosmopolită a porturilor. Eugeniu P. Botez îşi alesese pseudonimul în cinstea vestitului corsar flamand din serviciul Regelui Soare, Jean Bart (1650-1702), propunându-ne o altfel de aventură, cea a scrisului.
 
„În 1996, am ales un nume pentru această școală, un nume de rezonanță pe toate mările lumii, numele de Jean Bart. Jean Bart înseamnă onoare, înseamnă datorie dusă și îndeplinită pentru patrie, înseamnă curaj de a visa la lucruri imposibile. Și aceste lucruri vrem noi să vi le transmitem. Suntem o școală mică, dar mare în spirit“, a declarat prof. Loredana Busuioc, director al Şcolii Gimnaziale nr. 18 „Jean Bart“ Constanța.
 
Şcoala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart“ Constanța este un colectiv unit și prietenos, o adevărată comunitate, frumoasă, cu suflet. Dincolo de performanţele elevilor, precum recenta medalie de argint la Olimpiada Națională de Fizică a elevului Darius Mardaru, din clasa a VII-a B, calificat la trei olimpiade naționale, cu posibilitatea unei a patra calificări, Şcoala Gimnazială nr. 18 „Jean Bart“ Constanța întreține o cultură organizațională specifică: o istorie, un set de valori și de principii, un patron spiritual, o deviză, un imn al școlii, o revistă a școlii, „Ţărm de mare”, un parteneriat de durată cu Fregata „Mărășești”. Numărul aniversar al revistei școlii s-a clasat pe primul loc la faza județeană a Concursului Național de Reviste școlare și Jurnalism.
 
„Dragi profesori, dragi copii și dragi părinți, aș vrea să vă mulțumesc pentru această ceremonie! Precum comandantul Jean Bart, sunt foarte onorat. Jean Bart este un exemplu de ambiție și curaj pentru toți! Aș vrea în mod particular să mulțumesc profesorilor și direcției școlii. Învățământul este cel mai important pentru viitor. Nu numai pentru viitorul țării, ci și pentru viitorul dumneavoastră. Cred că profesorii acestei școli merită în mod particular aplauzele noastre! Sunt sigur că pentru echipajul și comandantul Jean Bart, zi de zi, va fi o amintire foarte plăcută când vor fi pe valuri”, a declarat ambasadorul Franței în Romania, François Saint-Paul.
 
Emblema școlii are o semnificație deosebită - o navă-școală cu pânzele umflate de vântul speranței, ce plutește, sub un arc tricolor, pe o mare de cunoștințe. Dictonul latin „Non scholae șed vitae discimus“ (Seneca) ilustrează viziunea privind școala, cea mai importantă dintre instanțele ce dezvoltă competențe individuale și anticipează nevoile societății viitorului. Astfel, școala este mândră să cultive, printre elementele de pe blazonul ei, voluntariatul.
 
„Suntem mândri de legătura de suflet creată între Şcoala Gimnazială nr. 18 «Jean Bart» și membrii echipajului Fregatei «Mărășești». Finalitățile actului de a învăța nu sunt doar satisfăcătoare, ci ele merită laudele și stima noastră. Apreciem atât performanțele elevilor, cât și profesionalismul cadrelor didactice care susțin întregul proces de formare și rezultatele obținute“, a declarat comandantul Fregatei „Mărășești“, comandorul Cornel Eugen Cojocaru.
 
La finalul evenimentului, copiii au susținut un program artistic, care i-a încântat pe cei prezenți.
 
 Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii