Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:14 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A pus bazele învăţământului universitar medical şi farmaceutic la Constanţa Profesorul Vasile Sârbu împlineşte astăzi 66 de ani

ro

22 May, 2014 00:00 5097 Marime text
Astăzi, cunoscutul profesor şi chirurg Vasile Sârbu îşi sărbătoreşte ziua de naştere. Din impresionantul său CV, aflăm că s-a născut pe 22 mai 1948, în Deleni, judeţul Mehedinţi. În anul 1972, a absolvit Facultatea de Medicină Generală a Institutului de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, obţinând titlul de Doctor în Medicină în anul 1993, cu teza „Vascularizaţia arterială a tubului digestiv subdiafragmatic în zonele de interes chirurgical“. A urmat o serie de cursuri de perfecţionare în chirurgia cardiovasculară la Spitalul Fundeni, în 1984, în chirurgia toracică - 1986 şi în chirurgia plastică şi reparatorie - 1987. Şi-a continuat dezvoltarea profesională prin cursuri de pregătire şi schimburi de experienţă în Franţa - 1990, Italia - 1991 şi 1995, urmate, până în anul 2000, de perioade scurte de informare şi pregătire pe probleme ţintite în clinici din Israel, Spania, Anglia, Turcia, Grecia, Austria, Germania, SUA, Japonia şi Chile. Activitatea profesională o începe ca medic internist în clinicile de chirurgie generală şi cardiovasculară de la Târgu Mureş şi Craiova. Urmează perioada de secundariat în acelaşi domeniu la spitalele Fundeni şi Floreasca din Bucureşti, devenind, în 1977, medic specialist în chirurgie generală.
Din 1988, a lucrat la Spitalul Judeţean Constanţa, devenind şeful secţiei de Chirurgie în 1990. În anul 1992, a fost medic primar de chirurgie generală şi chirurgie vasculară. Între anii 1990 şi 1993, a fost director al Direcţiei Sanitare Constanţa, iar între 2000 - 2002, a activat ca preşedinte al Societăţii Române de Chirurgie şi Transplant. La începutul anului 1990, alături de alţi oameni de ştiinţă şi de cultură, a pus bazele grupului de iniţiativă „Prouniversitaria“, care a condus la înfiinţarea Universităţii Ovidius din Constanţa. A făcut parte din conducerea tinerei instituţii de învăţământ, chiar de la înfiinţare, fiind decan fondator al Facultăţii de Medicină, până în 2003, şi apoi prorector al universităţii. În 1998, a devenit profesor universitar la Catedra de Chirurgie a universităţii şi conducător de doctorat, din anul 2001.
Vasile Sârbu a participat la programele Centrului de Medicină Experimentală Fundeni axate pe chirurgia vasculară, punând ulterior bazele cercetării în acelaşi domeniu la Constanţa. A elaborat, pentru studenţi, lucrările „Elemente de propedeutică chirurgicală“, „Chirurgie generală“, vol. I-II, „Patologie chirurgicală abdominală“, „Patologie chirurgicală toracică“, „Urgenţe chirurgicale“, „Pagini din istoria chirurgiei româneşti“. De asemenea, a publicat şi a comunicat, împreună cu colaboratorii săi, peste 460 de lucrări ştiinţifice. Profesorul Sârbu a pus bazele învăţământului universitar medical şi farmaceutic la Constanţa şi, totodată, a contribuit la introducerea în România a tehnicii chirurgicale laparoscopice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cetatean 23 May, 2014 02:45 La multi ani, dar de ce e nevoie sa stim cand e ziua de nastere a demiurgului Sarbu?