Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:50 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sportivii constanteni vor aurul olimpic

ro

04 Aug, 2004 00:00 797 Marime text

Opt pentru Atena

Din delegatie fac parte opt sportivi participanti, o invitata, doi antrenori si directorul DSJ, Elena Francu * Olimpicii de pe litoral sunt: un pugilist, un inotator, trei atleti si trei gimnaste * Sapte dintre sportivi sunt legitimati la CS Farul si CSS1 Constanta, in timp ce boxerul Ionut Gheorghe apartine clubului privat Iacob Mira Agigea * Toti sportivii constanteni au ca obiectiv calificari in finalele intrecerilor si obtinerea de medalii

Arenele din capitala vechii Elade vor gazdui, in perioada 13-30 august, o noua editie a Jocurilor Olimpice, cea mai importanta competitie sportiva a tuturor timpurilor, examenul de excelenta pe care doar cei mai buni atleti il pot sustine vreodata. La intrecerile de la Atena va fi prezenta si o numeroasa delegatie tricolora care are in componenta cei mai merituosi sportivi romani. Dintre acestia, nu mai putin de opt sunt legitimati la Constanta - sapte la CS Farul si CSS1, iar unul la BC Iacob Mira. Participarea constantenilor la Olimpiada si componenta delegatiei de pe litoral au fost principalele teme ale unei conferinte de presa organizate ieri dimineata de Directia de Sport a Judetului Constanta. Intalnirea de la restaurant "Sport" s-a bucurat de prezenta antrenorilor si factorilor de conducere ai cluburilor participante si a fost prezidata de directorul DSJ, Elena Francu. Pe langa cei opt sportivi care vor concura la Olimpiada, din delegatia constanteana mai fac parte Iulia Necula, invitata in tabara olimpica ca speranta, si doi antrenori: Octavian Tileaga (natatie) si Viorel Filimon (tenis de masa). Pe langa acestia, exista in prezent si trei sportivi de rezerva (doua gimnaste si o caiacista) care ar putea ajunge la Atena daca titularele din lotul olimpic s-ar accidenta si nu pot fi prezente la startul intrecerii.

Razvan Florea, la a doua participare

Sperantele la obtinerea de catre constanteni a unor medalii sunt legate, in primul rand, de inotatorul Razvan Florea, sportiv aflat la a doua participare la o olimpiada. Tanarul constantean, antrenat de profesorul Octavian Tileaga, a fost prezent la Sydney, in anul 2000, unde a obtinut rezultate notabile. Din nefericire, a urmat un an de pauza pricinuita de grave probleme de sanatate. Cariera specialistului in proba de 200 de metri spate era in pericol, dar forurile sportive locale si nationale l-au sprijinit pe tanar. Au urmat trei ani de pregatiri intense si de competitii interne si internationale pe care Florea le-a dominat fara probleme. Anul acesta, el a cucerit sase medalii (din care cinci de aur) la Nationalele disputate la Bucuresti. De asemenea, la 200 de metri spate a reusit de sase ori sa obtina timpi sub 1,59 minute, performanta care l-a urcat intre primii zece sportivi ai probei. Comitetul Olimpic Roman nu s-a zgarcit cu fondurile in ceea ce ii priveste pe olimpici si astfel si Florea a beneficiat de conditii de pregatire excelente. El a efectuat un cantonament la Sierra Nevada, la o altitudine de 3500 de metri. Datorita experientei sale, Florea vizeaza la Olimpiada de la Atena obtinerea unei medalii. Principalii sai adversari (cu performante sub 1,56) sunt americanii Pearson si Phelbs, beneficiarii unui antrenament secret si care sunt considerati favoriti la titlul olimpic. Indiferent de rezultatul finalelor in care cu siguranta va ajunge, Razvan Florea ramane un sportiv de exceptie care, prin succesele sale, a facut cunoscut orasul Constanta in intreaga lume.

Campionul din Agigea

Ionut Gheorghe este un pugilist in varsta de numai 20 de ani care a "explodat" in ultimii doi, obtinand numeroase succese pe plan intern si international. Dupa ce a cucerit, la finele anului 2002, titlul national la categoria 64 de kilograme, Ionut a fost luat in lotul olimpic antrenat acum de Francisc Vastag. Fostul medaliat cu bronz la Mondialele de juniori din Cuba a dominat intrecerile interne si a cucerit alte medalii la Europene. Ionut Gheorghe, Viorel Simion si Marian Simion sunt singurii pugilisti romani care au obtinut "bilete" pentru Atena. Sportivul legitimat la clubul privat BC Iacob Mira Agigea a cucerit fara probleme "Centura de Aur", competitie unde a invins boxeri cu experienta care vor participa si ei la Olimpiada. Ionut Gheorghe este din Constanta, dar a fost crescut de patronul Mircea Iacob la clubul acestuia din comuna Agigea. BC Iacob Mira a fost infiintat in anul 1996, iar "produsul" cel mai de pret este, de departe, Ionut. Iacob Mira a adunat pana acum peste zece medalii la campionate nationale, europene si mondiale. Aici se antreneaza in prezent si numerosi copii si cadeti care incearca sa ii calce pe urme actualului participant la Olimpiada. Ionut Gheorghe a declarat ca merge la Atena pentru a obtine o medalie, iar cei care l-au vazut "la lucru" stiu ca acest lucru este mai mult decat posibil.

Atletii de pe litoral vor medalii

Luna aceasta vor concura la Atena si trei atleti de pe litoral, Adelina Gavrila, Bogdan Tarus si Maria Rus. Cei trei sunt dublu legitimati, apartinand atat de CS Farul, cat si de CSM Arad (Tarus), CSM Braila (Gavrila) si CSM Bistrita (Rus). Adelina Gavrila va participa in proba de triplusalt, in timp ce colega sa concureaza la stafeta de 4x400. Ambele atlete au ca obiective calificarea in finalele probelor si, de ce nu, obtinerea unor medalii. De cealalta parte, Bogdan Tarus va concura la saritura in lungime si vizeaza un loc pe podiumul probei. Ieri seara, in cadrul Reuniunii Internationale de la Linz (Austria), atletul constantean a reusit sa ocupe locul doi, cu o performanta de 8,14 metri. Prima treapta a podiumului a fost ocupata de Dwight Philips, care sarit 8 metri si 60 de centimetri. La Constanta, cei trei sportivi sunt pregatiti de antrenorii Dumitru Mihai, Viorica Enescu si Mihail Constantin. De la inceputul acestui an si pana in prezent, Gavrila, Rus si Tarus au obtinut performante deosebite, castigand intrecerile nationale si Balcaniada de la Bursa.

Gimnastele Farului tintesc titlul olimpic

Am lasat la urma lotul olimpic de gimnastica artistica, format din sase sportive, dintre care trei sunt legitimate la CS Farul Constanta. Echipa pregatita de antrenorii Octavian Belu si Mariana Bitang domina de ani buni intrecerile europene si mondiale si a obtinut in trecut si numeroase medalii olimpice. De data aceasta, sperantele la medalii se leaga si de constantencele Catalina Ponor, Andreea Munteanu si Daniela Sofronie. Cele trei sunt sportive cu dubla legitimare CSS1-CS Farul Constanta. Directorul CSS1, Cristina Costara, a declarat ieri dimineata, in cadrul conferintei de presa, ca obiectivul de la Atena este obtinerea a trei medalii, una pe echipe si cel putin doua pe aparate. In virtutea rezultatelor obtinute recent la Europene, Catalina Ponor este privita ca favorita la doua dintre aparate, existand asadar mari sperante privind obtinerea a cel putin unui titlu olimpic. Cele trei gimnaste au ca antrenori la Constanta pe Matei Stanei si Gabriela Dosoftei (Ponor), Olga Didilescu si Petruta Caraivan (Munteanu), Catalin Meran si A. Sofronie (Daniela Sofronie). Ponor si Munteanu au obtinut numeroase medalii si la Nationalele disputate luna trecuta la Sala Sporturilor din Constanta, intrecere la care Sofronie nu a concurat, fiind accidentata. Directorul DSJ, Elena Francu, a declarat ca rezultatele obtinute in ultimele luni de constantence au demonstrat ca acestea au castigat fara probleme duelul etern cu rivalele de la Steaua. Trebuie mentionat faptul ca Elena Francu face si ea parte din delegatia care va fi prezenta la Atena, directorul DSJ fiind seful delegatiei de gimnastica.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii