Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:24 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde fugim în caz de dezastru? (video)

ro

15 Mar, 2011 03:28 2395 Marime text
adaposturi1.jpg

In caz de accident nuclear, populatia municipiului Constanta va muri cu zile. Orasele subterane, adica cele 64 de adaposturi pot gazdui numai 10.000 dintre cei 300.000 de locuitori. In case nu pot rezista decat cel mult zece zile, asta daca au apa si hrana suficiente si locuintele inchise etans. Ce este mai grav - oamenii habar nu au unde se afla aceste adaposturi si ce trebuie sa faca in caz de dezastru. Centrul de comanda se afla in cladirea Primariei. Acolo este sistemul de alarmare si instiintare a populatiei. Semnalele acustice sunt transmise prin difuzoare. In cazul unui accident la Cernavoda, norul radioactiv ar ajunge destul de repede si in municipiul Constanta. Sunt 64 de adaposturi, asa-zise orase subterane in municipiu. In cel mai mare dintre ele incap 400 de persoane. Numai ca este inundat de ani de zile. In restul ar mai incapea 10.000 de constanteni. Ca sa supravietuiasca, restul de 290.000 de oameni trebuie sa se izoleze in case.

Majoritatea adaposturilor sunt situate la subsolurile blocurilor construite dupa cutremurul din 1977. Adaposturile special amenajate asigura protectia a numai 3 % din populatia municipiului. Ca si in situatia celui de sub Sala Sporturilor, multe dintre acestea sunt nefunctionale. Pentru reabilitarea acestor adaposturi sunt necesare importante sume de bani, pe care autoritatile locale nu le au. De ani de zile, nimeni nu s-a gandit la starea adaposturilor impotriva dezastrelor. Doar la sistemele de alertare a populatiei.

Centrala Nucleara de la Cernavoda a fost proiectata sa reziste unui cutremur de cel mult 8 grade pe scara Richter. Specialistii ne linistesc ca intr-o astfel de situatie catastrofala, centrala are un sistem de oprire automat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii