Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:48 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Udrea spune că Mazăre a depus proiectele pe fonduri europene cu întârziere

ro

10 Sep, 2011 01:50 1538 Marime text
Radu Mazăre s-a plâns, din nou, joi, că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea, nu avizează proiectele pe fonduri europene ale Constanţei.

Că s-au depus o grămadă de dosare, care zac la MDRT, şi că o va pârî pe Udrea primului-ministru Emil Boc, dar şi Comisiei Europene. În replică, ministerul a remis un comunicat prin care demonstrează că văicărelile primarului Constanţei nu au o bază reală. „În ciuda faptului că Municipiul Constanţa a fost desemnat pol de creştere încă din anul 2008, primind o alocare financiară de 90,32 milioane Euro în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 - 2013 (Axa 1, domeniul major de intervenţie 1.1 - Planuri integrate de dezvoltare urbană, sub-domeniul Poli de creştere), până în prezent au fost depuse proiecte cu o valoare a finanţării nerambursabile de 27.669.546 euro, reprezentând puţin peste 30% din valoarea totală alocată.

Întârzierea este cu atât mai mare cu cât a fost semnat un singur contract de finanţare în valoare de 3.189.487,23 mil euro, în condiţiile în care MDRT şi-a propus să finalizeze în acest an contractarea tuturor fondurilor alocate prin POR", se arată în comunicatul MDRT.

Întârzieri

Reprezentanţii ministerului mai spun că, dintr-un total de 38 de proiecte incluse în Planul Integrat de Dezvoltare a municipiului Constanţa, în acest moment sunt depuse spre evaluare la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Est şapte proiecte care se află fie în etapa de evaluare a conformităţii administrative şi eligibilităţii, fie în cea de evaluare tehnico-financiară. Dintre cele şapte proiecte depuse, şase au fost depuse la ADR cu întârziere faţă de termenele asumate conform deciziei Comitetului de Management pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din 29 martie anul acesta, decalând astfel termenele de evaluare şi aglomerând echipele de evaluatori independenţi contractaţi pentru această operaţiune. Subliniem că este vorba de proiecte depuse conform procedurii de lucru la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Est, organism intermediar pentru Programul Operaţional Regional, structură independentă de MDRT.

Alte 14 proiecte pe care autorităţile locale s-au angajat să le realizeze au termene de depunere depăşite chiar şi cu 4 luni. În prezent, la nivelul AM POR se află în evaluare două proiecte ale oraşelor Murfatlar şi Techirghiol (incluse în zona metropolitană Constanţa) şi pentru care se va lua decizia finală în perioada imediat următoare. Niciun document pentru proiecte care au ca beneficiar municipiul Constanţa nu se află în acest moment în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

„Menţionăm că procedurile de evaluare şi aprobare ale unui proiect cu finanţare europeană nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional sunt unele complexe, care presupun multă rigurozitate, o foarte bună coordonare a resurselor alocate şi cooperare din parte viitorilor beneficiari; niciun proiect referitor la investiţii majore nu poate fi aprobat într-o lună, pentru a recupera astfel 3 ani în care nu s-au putut aproba proiecte pentru că ele nu au existat", mai spune MDRT.

Proiectele depuse

De asemenea, oficialii ministerului condus de Elena Udrea au ataşat şi lista proiectelor depuse în cadrul Axei 1, domeniul major de intervenţie 1.1 - Planuri integrate de dezvoltare urbană, sub-domeniul Poli de creştere:

Parcare Verde - Construirea unei parcări supraetajate, zona Spital Clinic Judeţean de Urgenţe Constanţa, Judeţul Constanţa - depus la ADR Sud-Est în data de 13.10.2010. În perioada 14.10 - 28.10.2010 a avut loc verificarea conformităţii administrative şi eligibilităţii de către experţii ADR Sud Est, fiind necesară transmiterea unei solicitări de clarificări. Evaluarea tehnică şi financiară şi verificarea conformităţii Proiectului Tehnic realizată de o comisie de experţi independenţi a avut loc în perioada 26.11.2010 - 14.01.2011, fiind necesare două rânduri de clarificări asupra calităţii şi conformităii documentaţiei tehnico-economice şi a cererii de finanţare. Urmare aprobării raportul de evaluare de către AMPOR în data de 08.02.2011, ADR Sud-Est a procedat la organizarea vizitei precontractuale (18.02.2011) şi la pregătirea documentaţiei de contractare care a fost depusă la AMPOR în data de 07.03.2011. Contractul de finanţare a fost semnat în data de 20.04.2011 deoarece au fost constatate necorelări între cererea de finanţare şi documentaţia tehnico-economică, buget, fiind necesare clarificări suplimentare.

Modernizare străzi în oraşul Techirghiol, jud. Constanţa - depus la ADR Sud-Est în data de 23.12.2010. În perioada 03.01 - 24.01.2011 a avut loc verificarea conformităţii administrative şi eligibilităţii de către experţii ADR Sud-Est, fiind necesară transmiterea a două solicitări de clarificări. Evaluarea tehnică şi financiară şi verificarea conformităţii Proiectului Tehnic, realizate de o comisie de experţi independenţi, au avut loc în perioada 03.03.2011 - 23.05.2011, fiind necesare două rânduri de clarificări asupra calităţii şi conformităii documentaţiei tehnico - economice şi a cererii de finanţare (inclusiv completarea Proiectului Tehnic). Comisia de evaluare a recomandat respingerea proiectului, acesta fiind punctat cu 0 la criteriul privind relevanţa soluţiei tehnice.

Modernizarea unor străzi în oraşul Ovidiu - depus la ADR Sud-Est în data 05.04.2011. În perioada 06.04 - 14.04.2011 a avut loc verificarea conformităţii administrative şi eligibilităţii de către experţii ADR Sud-Est, fiind necesară transmiterea unei solicitări de clarificări. Evaluarea tehnică şi financiară şi verificarea conformităţii Proiectului Tehnic, realizate de o comisie de experţi independenţi, au demarat la data de 21.07.2011, fiind solicitate până în momentul de faţă două rânduri de clarificări.

Modernizarea unor străzi în oraşul Murfatlar - depus la ADR Sud-Est în data 20.04.2011. În perioada 20.04 - 30.04.2011 a avut loc verificarea conformităţii administrative şi eligibilităţii de către experţii ADR Sud-Est (nu au fost necesare clarificări). Evaluarea tehnică şi financiară şi verificarea conformităţii Proiectului Tehnic, realizate de o comisie de experţi independenţi, au avut loc în perioada 25.05.2011 - 29.07.2011, fiind necesare două rânduri de clarificări asupra calităţii şi conformităii documentaţiei tehnico-economice şi a cererii de finanţare (inclusiv completarea Proiectului Tehnic). Raportul de evaluare a fost transmis la AMPOR în data 25.08.2011 şi se află în analiză.

Cantina sociala şi centru de zi în localitatea Năvodari - reabilitare şi modernizare - depus la ADR Sud-Est în data 30.05.2011. În perioada 31.05 - 15.06.2011 a avut loc verificarea conformităţii administrative şi eligibilităţii de către experţii ADR Sud-Est, fiind necesară transmiterea unei solicitări de clarificări. Evaluarea tehnică şi financiară şi verificarea conformităţii Proiectului Tehnic, realizate de o comisie de experţi independenţi, au demarat la data de 29.07.2011, fiind solicitate până în momentul de faţă două rânduri de clarificări.

Îmbunătăţirea accesului între municipiul Constanţa şi platforma industriala Năvodari prin lărgirea şi modernizarea bulevardului Mamaia -Năvodari - depus la ADR Sud-Est în data 09.06.2011. În perioada 09.06 - 27.06.2011 a avut loc verificarea conformităţii administrative şi eligibilităţii de către experţii ADR Sud Est, fiind necesară transmiterea unei solicitări de clarificări. Evaluarea tehnică şi financiară şi verificarea conformităţii Proiectului Tehnic, realizate de o comisie de experţi independenţi, au demarat la data de 29.07.2011.

Restaurarea şi amenajarea promenadei şi a spaţiilor verzi din zona Vraja marii - Cazino - Port Tomis - depus la ADR Sud-Est în data 21.06.2011. În perioada 22.06 - 06.07.2011 a avut loc verificarea conformităţii administrative şi eligibilităţii de către experţii ADR Sud Est, fiind necesară transmiterea unei solicitări de clarificări. Evaluarea tehnică şi financiară şi verificarea conformităţii Proiectului Tehnic, realizate de o comisie de experţi independenţi, au demarat la data de 29.07.2011.

Restaurarea şi reamenajarea integrată a zonei istorice - Piaţa Ovidiu - depus la ADR Sud-Est în data 26.08.2011. Se află în etapa de verificarea a conformităţii administrative şi eligibilităţii de către experţii ADR Sud-Est.

Îmbunătăţirea accesului în staţiunea Mamaia prin construirea unor pasarele pietonale - depus la ADR Sud-Est în data 26.08.2011. Se află în etapa de verificarea a conformităţii administrative şi eligibilităţii de către experţii ADR Sud-Est.

Parcul seniorilor - depus la ADR Sud-Est în data de 26.08.2011. Se află în etapa de verificarea a conformităţii administrative şi eligibilităţii de către experţii ADR Sud-Est.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii