Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:38 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Renato Cristea, de la director la consultant Căpăţână a trecut peste ordinul ministrului Sănătăţii?! (documente)

ro

19 Oct, 2010 00:00 5181 Marime text
renato_director_spitalul_judetean_dan_capatana_05.jpgÎn baza contractului semnat pe 5 martie 2010, SC Agro Dec SRL a primit, lunar, de la SCJU, 12.000 de lei

Pus în funcţia de director administrativ al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă pe vremea ministrului PSD-ist Ioan Bazac, Renato Micu Cristea a ocupat postul, printr-un subterfugiu, încă cinci luni de la demitere. Şi, probabil că a câştigat mai mulţi bani decât în perioada în care făcea parte din managementul spitalului.

Demis pe 2 martie a.c. printr-un ordin al ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, Renato Cristea s-a repus rapid pe picioare şi a revenit în forţă la SCJU peste numai trei zile. Cum a fost posibil aşa ceva?! Printr-un contract de consultanţă management tehnic şi administrativ pe care una dintre societăţile lui Cristea l-a încheiat cu spitalul condus de Dănuţ Căpăţînă. Pe 5 martie a.c., managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă a semnat cu SC Agro Dec SRL, cu sediul social în Techirghiol, contractul cu nr. 5826 la care facem referire. „Obiectul contractului îl constituie realizarea de către consultant (n.r. firma lui Cristea) a activităţii de consultanţă a managementului tehnic-administrativ pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa în schimbul unor remuneraţii, conform celor convenite prin prezentul contract. (...) Contractul se desfăşoară pe o perioadă de 5 luni, începând de la data semnării. Pentru serviciile ce fac obiectul prezentului contract, beneficiarul (n.r. SCJU) va achita lunar consultantului o remuneraţie fixă, în valoare de 12.000 RON, exclusiv TVA, până la data de 20 a fiecărei luni, în baza facturii emise de către acesta din urmă“, se menţionează în act. Mai mult decât atât, contractul spune că, printre altele, firma Agro Dec SRL, consultantul, „îndrumă şi controlează munca administrativ-gospodărească din unitate şi propune măsurile necesare modernizării şi inventarului gospodăresc al unităţii“. Cu alte cuvinte, cam ce face un director administrativ. De altfel, toate atribuţiile numitului „consultant“ ţineau de funcţia pe care o ocupase, până în urmă cu numai trei zile înainte de semnarea contractului, de Renato Cristea. 

Surogat de director

Numai că, probabil, pentru postul de director administrativ, Cristea nu a primit 12.000 de lei pe lună, aşa cum s-a întâmplat în cazul contractului la care facem referire. Un amănunt foarte important este că, pe 3 martie a.c., la numai o zi după demitere, Renato Cristea şi asociatul său de la Agro Dec, Vasile Gabriel Deaconescu, au decis completarea obiectului de activitate al societăţii, tocmai cu cod CAEN 7022 - activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management (fără lichidare sau reorganizare). Cu alte cuvinte, planul a fost pus în aplicare cu cele mai mici amănunte. Pentru că, în aceste condiţii, nu putem să nu ne gândim că managerul Dănuţ Căpăţînă l-a considerat indispensabil pe Cristea şi, astfel, a decis să-l păstreze în spital, însă pe bază de contract. Fără a ţine cont că ministrul Sănătăţii decisese deja altceva. La finele lunii martie 2010, prima de contract, firma lui Renato Cristea a întocmit un raport de activitate, semnat şi parafat de însuşi inginerul-consultant, fost director administrativ, Renato. În document se înşiră activităţile efectuate în perioada 5.03 - 31.03.2010: propuneri casare utilaje bucătărie pentru realizarea proiectului laborator analize şi inventar chirurgie pentru eliberare sală sterilizare; propuneri realizare secţie sterilizare; control alimentaţie bolnavi; propuneri achiziţie echipamente de protecţie pentru muncitorii de întreţinere; activităţi de control pentru pregătirea lucrărilor de dezinsecţie şi deratizare; supervizarea lucrărilor de RK la secţia Psihiatrie Palazu-Mare; soluţii tehnice de reparare a tocătorului reziduuri pentru instalaţia Medister; controlul activităţii de licitaţii, conform reglementărilor legale; stabilirea necesarului şi avizarea achiziţiilor tuturor obiectelor tehnico-sanitare, materiale de construcţii, materiale electrice, combustibili, prestări servicii şi aparatură medicală pe luna martie 2010; verificarea activităţii de transport hemodializă şi stabilirea planului minimal de investiţii pentru anul 2010. Dar asta nu este treabă de director administrativ?!

Contactat telefonic, Renato Cristea a spus că înţelegerea contractuală cu SCJU s-a încheiat după cele cinci luni, fără a preciza şi motivul întreruperii colaborării. Afaceristul nu a dorit să ofere mai multe detalii, menţionând că nu vrea să vorbească despre „idei şi supoziţii“. Nu a spus nici dacă, pe vremea cât a fot director administrativ, a câştigat mai mult sau mai puţin de 12.000 de lei pe lună. Pe de altă parte, managerul SCJU, Dănuţ Căpăţînă, a solicitat o adresă în baza Legii 544/2001, explicând că, pentru a ne răspunde, are nevoie de aprobarea celeilalte părţi, adică a lui Cristea.  

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • marian 20 Oct, 2010 18:19 cum sa nu tolerze daca atunci cind in intanta i se cer acte refuza sa la prezinte chiar si atunci ci reprezentantii ministerului sanatatii au venit in control la spitalul judetean daca toate "afacerile ar fi imaculate si fara alta dedesupturi inseamna afacerile in sine nu sunt legale sau sunt oneroase aceste acte si hotariri sunt tinute la secret mai ceva ca pentagon
  • dan gheorghiu 19 Oct, 2010 23:11 Daca ar sti Nicusor toate matrapazlacurile astora, cu managementul lor de rahat, i-ar mazili pe loc!!!
  • dan gheorghiu 19 Oct, 2010 23:01 Toti sint niste rahati de oameni!Nu stiu de ce ii tolereaza Nicusor cu toate matrapazlicurile lor!