Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:00 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Reforma spitalelor – primul mort la Constanta

ro

08 Apr, 2011 12:17 750 Marime text

Un barbat din Baneasa a decedat miercuri noaptea in ambulanta care il transporta la Constanta

Reorganizarea spitalelor constantene a facut prima victima. La nici o saptamana dupa ce Centrul de Sanatatea Baneasa a fost inchis de catre Ministerul Sanatatii, un barbat din localitate a murit in salvarea care trebuia sa-l transporte la Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. „Familia l-a adus la dispensarul din Baneasa miercuri seara, la ora 21.00. I s-a pus o perfuzie si a fost chemata Ambulanta pentru a fi dus la Constanta.

Pe drum, in dreptul localitatii Deleni, a intrat in stop cardio-respirator, au fost efectuate manevrele de resuscitare, dar fara rezultate. Familia pacientului stia despre starea de sanatate a acestuia si se astepta la asa ceva", a explicat seful Directiei de Sanatate Publica Constanta, doctor Constantin Dina, care nu considera ca barbatul ar fi avut sanse mai mari daca spitalul din Baneasa nu ar fi fost inchis. De cealalta parte, directorul spitalului recent desfiintat din Baneasa sustine contrariul. „Cand s-a prezentat la dispensar era in soc cardio-vascular, situatie in care este vorba de un pacient cu risc maxim. Ce puteau sa ii faca de la dispensar? I-au dat algocalmin, i-au facu o perfuzie si l-au urcat in ambulanta. Mutarea lui a fost o decizie gresita. Daca spitalul nostru nu era desfiintat de Ministerul Sanatatii, l-am fi putut stabiliza cu un tratament energetic astfel incat sa poata fi transportat la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Nu i-ar fi garantat nimeni ca ar fi supravietuit, dar i-ar fi crescut sansele", a declarat doctorul Dan Niculescu, fostul manager al unitatii. Acesta a mai explicat ca medicii din Baneasa au acordat ingrijiri medicale pacientilor si dupa data de 1 aprilie, termenul la care unitatea a ramas fara finantare. „Pana pe 5 aprilie, noi am continuat sa tratam urgentele. Am mers in ilegalitate, dar oamenii erau in stare grava. Pe 5 aprilie ni s-a interzis orice activitate medicala, a explicat fostul manager. In spital au ramas 55 de oameni cu boli psihice cronice. Cadrele medicale le aduc mancare de acasa pentru a nu-i lasa hamesiti. „Ne- au transmis sa ii externam. Familiile nu mai puteau sa aiba grija de ei. Bolnavii devin agresivi daca nu-si iau medicamentele. Avem doi pacienti care au facut crime", a explicat fostul manager.

Cer demisia sefului DSP

Personalul medical din centrul Baneasa cere demisia directorului DSPJ Constanta. „Daca are un pic de demnitate, noi asteptam sa demisioneze. Macar atat sa faca pentru populatia din Baneasa. Domnul Dina de la DSP nu a venit nici macar o singura data la noi sa vada situatia de aici. Era obligatia lui", a mai mentionat doctorul Dan Niculescu. Spitalul din Baneasa este unul dintre cele sapte din cele 13 unitati spitalicesti din judetul Constanta puse pe „lista neagra" de catre Ministerul Sanatattii. Dintre acestea doar spitalul din Cernavoda si sanatoriul balnear Mangalia au scapat, restul unitatilor ramanand de la 1 aprilie fara finantare.

http://observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii