Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:34 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Autostrada Soarelui, fara termen de finalizare

ro

06 Apr, 2011 13:46 824 Marime text

Seful judetului a semnat, ieri, la Cernavoda, 10 certificate de incepere a lucrarilor pe tronsonul Cernavoda - Medgidia

Pentru finalizarea lucrarilor la A2 mai e nevoie de constructia a 54 de km

Claude Duperron, Colas: "Nu putem construi pe un teren care nu ne apartine"

Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Daniel Constantinescu, s-a deplasat, ieri, la Cernavoda pentru a vedea care este situatia constructiei tronsonului de autotrada Cernavoda - Medgidia. Vizita a fost efectuata impreuna cu reprezentanti ai Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie, ai Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, dar si cu cei ai constructorului care ar trebui sa execute aceasta lucrare, SC Colas. Cu totii au semnalat o serie de probleme la finalizarea lucrarilor la Autostrada Bucuresti - Constanta, respectiv in zona km 152 - 166, acolo unde nu au fost efectuate descarcari de sarcina arheologica si nici exproprieri. „Din 2004 si pana acum s-au schimbat cinci ministri ai Transporturilor: a fost dl. Dobre, Berceanu, Orban, din nou Berceanu si acum Anca Boagiu. In 2009 s-a modificat legislatia privind autorizatiile in constructiile de interes national, iar Autostrada Soarelui este o investitie de interes national. Tot ce inseamna documente de urbanism, autorizatii, sunt sub autoritatea ministrului Transporturilor. Din pacate, cu acesti cinci ministri au fost 5, 10, 15 variante care sa lege Cernavoda de Medgidia si respectiv de Constanta. Eu, ca presedinte al Consiliului Judetean Constanta am eliberat inca din 2004 certificate de urbanism; la fiecare solicitare am fost alaturi de acest proiect major pentru Dobrogea, judetul Constanta, pentru Romania. Este absurd sa nu putem termina 54 de km cand stim foarte bine ca in Japonia s-a produs un cutremur si o autostrada de la Tokyio la Centrala Nucleara - 300 km au fost facuti in 13 zile. Nu mai sunt alte cuvinte", a declarat presedintele CJ Constanta, Nicusor Daniel Constantinescu.

O alta varianta pentru A2

Acum se lucreaza pe o alta varianta de drum, insa nici la acest capitol lucrurile nu sunt deloc clare in ceea ce priveste exproprierile si nici descarcarile de sarcini. Despre acest subiect, seful judetului a declarat urmatoarele: „In ceea ce priveste ultima varianta aplicata din 2009, eu, ca si presedinte de Consiliu Judetean nu am mai avut atributii privind autorizarea acestui tronson. Am avut inainte de 2009, de aceea am si eliberat certificate, avize, PUG-uri si orice document a fost solicitat, dar acum nu mai am aceasta competenta.

Din pacate, rezultatele acestor hartii plimbate haotic dintr-un biroul in altul ne afecteaza pe noi toti si cel mai trist este ca nici nu se intrevede o data la care autostrada ar putea fi finalizata, mai exact cei 54 de km, cati au mai ramas de construit de la Cernavoda, la Constanta. Asta, chiar daca ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, anunta ca incepand din aceasta vara turistii si nu doar ei vor putea ajunge la Constanta pe autostrada... Este imposibil!", a spus presedintele CJ. Noua varianta a constructiei autostrazii spre Mare lungeste traseul cu 921 de metri.

La finalul discutiei, presedintele CJ a semnat zece certificate de incepere a lucrarilor pe care le-a inmanat directorului Aidan Ibram, de la Compania de Drumuri Nationale. „Nu certificatul e problema, exproprierile sunt problema in cazul constructiilor de la autostrada", a concluzionat Nicusor Constantinescu.

La randul sau, Claude Duperron, reprezentantul constructorului, SC Colas, a explicat celor prezenti care e pozitia societatii: „Nu putem construi pe un teren care nu ne apartine".

Pierderi pentru investitori

De asemenea, unul dintre investitorii din zona orasului Cernavoda, Panait Trantu, a explicat cum nimeni nu a venit sa discute despre autostrada care va trece fix prin proprietatea sa si ii va distruge 9 ha de vita de vie. „9 ha de vita de vie se duc pur si simplu din totalul celor 180 pe care le detin; o vie care de anul acesta intra pe rod. Nu am fost anuntati ca au inceput lucrarile. Am facut an de an cheltuieli si investitii, as spune doar investitia in sistemul de irigatii si chiar mi-ar fi greu sa fac calcule pentru pierderile pe care societatea le va avea", a declarat Panait Trantu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii