Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:47 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Buni la teorie, varza la practica

ro

12 Oct, 2010 12:28 550 Marime text

Regula accesului in sensul giratoriu provoaca mari dureri de cap politistilor si participantilor la trafic

Din pacate, zilnic se inregistreaza accidente usoare provocate de soferi netenti sau nesimtiti

Sunt multe si vor fi si mai multe. Au un rol extrem de important in fluidizarea traficului si sunt preferatele politistilor din toata lumea pentru ca nu duc la ambuteiaje, iar respectarea regulilor face circulatia un... vis. In Romania insa, din cauza unei scapari din Codul Rutier, provoaca de multe ori dureri de cap.

De la primul sens giratoriu nou construit, rutieristii constanteni s-au confruntat cu o mare problema. Soferii romani nu stiu cum sa se comporte cand intra intr-un astfel de sens si, nu de putine ori, provoaca tamponari din pura prostie sau nesimtire. Cum Codul Rutier lasa loc de interpretari, oalele se sparg in capul politistilor care trebuie sa imparta dreptatea. Totul s-ar putea rezolva prin modificarea articolului care acum stipuleaza ca autoturismele aflate in sens au prioritate si care ar trebui sa stipuleze ca trebuie acordata prioritate din stanga. „Problema este simpla. Soferii romani obisnuiesc sa fie mai cu mot si intra tare in sens, chiar daca nu au prioritate, considerand ca au suficient timp sa treaca. Urmeaza tamponarea si tambalaul de rigoare pentru ca toti considsera ca au ajuns primii in sens. Modificarea prioritatii ar rezolva aceasta dilema a soferilor", ne-a spus comisar Tudorel Dogaru.

Pe langa regula accesului, o alta buba este legata de comportamentul in sens. Orice participant la trafic este obligat sa-si respecte banda de pe care a patruns in sens insa exista nenumarate cazuri in care acest lucru este ignorat. De altfel, este eroarea cel mai des intalnita in trafic si este cauzata chiar de necunoasterea regulilor de circulatie. „Am avut tamponari cu nemiluita din aceasta cauza. Multi soferi au tendinta de a intra de pe banda 1 in banda 2 si apoi din nou in 1, fara a mai efectua sicana trasata de linii continue, astfel ca accidentele apar foarte des. Din nefericire, cand sunt luati la intrebari, multi nici nu stiu cu ce au gresit", crede comisar Dogaru.

Acum o luna, dintr-o astfel de eroare, o tanara a distrus sapte masini in zona strazii Delavrancea, dupa ce a „taiat" sensul giratoriu cu viteza excesiva si a scapat masina de sub control.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii