Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:06 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie În jarul gigacaloriei suflă TVA-ul - Să tremuraţi bine!

ro

06 Oct, 2010 12:36 615 Marime text

Cât de curând, constănţenii vor primi primele facturi pentru consumul energiei termice, însă municipalitatea nu a primit, nici până la acest moment, o adresă oficială prin care să precizeze dacă statul - recte al nostru Guvern - mai subvenţionează sau nu gigacaloria. În ceea ce priveşte căldura la iarnă, populaţia va plăti în aceeaşi manieră în care a făcut-o în aceşti ani. Mai exact, o gigacalorie subvenţionată, atât de primărie, cât şi de Guvern, întrucât Guvernul nu a anunţat oficial că va sista această subvenţionare. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a anunţat, ieri, după şedinţa Consiliului Local Municipal, că populaţia va plăti, în această iarnă, 150 lei pe gigacalorie, cu tot cu TVA. „Preţul este puţin crescut din cauza majorării TVA cu 5%, impuse de Cabinetul Boc", a precizat Radu Mazăre, dar şi creşterii tarifului de furnizare de la producător. „Problema gravă este, însă, că subvenţia care se aşeza peste preţul real în aşa fel încât populaţia să plătească 150 lei venea din două direcţii. Una de la primărie, în proporţie de 55%, adică vreo 97 de lei, şi alta de 45% de la bugetul de stat. Numai că întotdeauna au existat întârzieri în decontarea acestor bani, iar, anul acesta, nu ştim ce se va întâmpla. Oficial, au zis că ne vor acorda aceşti bani, ei sunt calculaţi în Monitorul Oficial, însă în Legea bugetului nu sunt trecuţi toţi şi de primit am primit şi mai puţin", a precizat edilul municipiului.

Situaţie cotoioasă

Dacă Executivul nu va aloca banii pentru subvenţie, oraşul fie se va îndatora către RADET şi CET, existând riscul să fie întreruptă distribuirea energiei termice, fie va trebui să suporte întregul preţ al gigacaloriei! Primăria va fi nevoită să majoreze tariful gigacaloriei cu banii pe care Boc nu-i mai acordă pentru subvenţie. „Vorbim de aproximativ 5 milioane euro, adică 260 miliarde lei vechi! Situaţia este destul de cotoioasă!", aprecia edilul Constanţei, amintind faptul că, din mai şi până acum, Cabinetul Boc ba a tăiat subvenţia, ba n-a tăiat-o, funcţie de acordurile cu FMI. Până una-alta, municipalitatea a pregătit deja suma pentru acoperirea subvenţiei aferente administraţiei locale. N-am putea băga mâna în foc că guvernanţii vor fi cel puţin la fel de prompţi în a se achita de datoria faţă de constănţeni! Şi cum, în jarul gigacaloriei suflă TVA-ul, constănţenilor nu le mai rămâne decât să tremure... bine!

Mintea de pe urmă a Guvernului

Dificilă este şi situaţia însoţitorilor persoanelor cu handicap, cărora Guvernul nu le mai alocă sumele necesare. „Omeneşte şi sufleteşte, nu-i putem lăsa de izbelişte!", a anunţat Radu Mazăre. De altfel, el a prevăzut că guvernanţii nu se vor sinchisi nici cât negru sub unghie de asistenţii persoanelor cu handicap, aşa cum nu se sinchisesc de tot poporul român aflat pe teritoriul carpato-danubiano-pontic! Se întâmplă pentru prima oară când un Guvern taie orice speranţă a persoanelor cu handicap, interzicând plata însoţitorilor! „În Constanţa, avem cam 2.000 de persoane cu handicap care necesită însoţitori, angajaţi cu carte de muncă la primărie. Pentru prima oară în decursul a 10 ani, ne-au anunţat că nu ne mai dau bani pentru aşa ceva. Aveam două posibilităţi: fie nu mai plăteam însoţitorii persoanelor cu handicap şi se descurca fiecare cum putea, fie făceam o rectificare de buget şi tăiam din altă parte, pentru a acoperi banii pe care nu ni-i mai dă Boc!", a declarat primarul. Pentru că Guvernul Boc a împărţit bani cu... „ghiotura" doar administraţiilor portocalii, Consiliul Local a ales să taie fonduri de la alt capitol, rectificând bugetul municipiului, la iniţiativa primarului. „Am ales cea de-a doua variantă şi, din economiile făcute din stingerea becurilor, plus că am tăiat din sumele alocate pentru pavoazarea de iarnă, am reuşit să strângem o sumă de aproape un milion de dolari, adică vreo 22 miliarde lei vechi, bani cu care să plătim însoţitorii persoanelor cu handicap, până la sfârşitul anului", a adăugat Mazăre. Nu se ştie ce se va întâmpla de anul viitor, dacă municipalitatea va mai găsi resurse pentru plata însoţitorilor persoanelor cu handicap. Sau îi vine Guvernului mintea cea de pe urmă şi revine asupra deciziei! Greu de închipuit...

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii