Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:47 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Boc(na) vesteşte durerea din şcoli - Îngheţând în bănci...

ro

05 Oct, 2010 12:26 652 Marime text

Şcoala a început de aproape o lună de zile, iarna se apropie. Cu toate acestea nu toate unităţile de învăţământ din judeţ au reuşit să se aprovizioneze cu combustibil. Cine poartă vina? Directorii de şcoli? Primarii? În niciun caz! Nimeni altul decât Guvernul Boc este vinovat. El a tăiat zdravăn din fondurile autorităţilor locale. Şcolile solicită acum cu disperare primarilor sărăciţi să le ajute să se aprovizioneze cu combustibil. O statistică a Inspectoratului Şcolar Judeţean, realizată la începutul şcolii, arată că 62 de unităţi de învăţământ din 19 localităţi constănţene nu deţin în prezent combustibilul necesar pentru a trece iarna cu bine. Vor învăţa elevii, cât de curând, bine încotoşmănaţi, în săli de curs pe post de frigider? Din partea Guvernului Boc, clar, elevii pot fi ţinuţi mult şi bine la rece, căci Executivul portocaliu, aşa cum ne-a obişnuit, nu poate decât să ia, nicidecum să dea fonduri şi ajutoare. În schimb, primarii celor 20 de localităţi ştiu un singur lucru: vor trebui să procedeze în aşa fel încât şcoala să treacă iarna cu bine.

"Voi merge din poartă în poartă pentru a găsi sponsori"

În Saraiu, primarul mai are de anul trecut o rezervă de aproape o tonă de combustibil lichid, cât să acopere, în cele trei unităţi de învăţământ din comună, primele zile de iarnă. Din experienţa anilor trecuţi, ar avea nevoie de 8 tone de combustibil. „Guvernul ne-a tăiat fondurile, dar copiii nu vor sta în frig. Voi merge din poartă în poartă pentru a găsi sponsori. Mă bazez şi pe doi tovarăşi care mi-au promis că mă ajută", a declarat primarul Vasile Băjan. Singura unitate de învăţământ din Saraiu, care - se ştie sigur de pe acum - va trece iarna cu bine, este Grădiniţa cu Program Normal (GON) Dulgheru, care, spre deosebire de SAM Saraiu, GON Saraiu şi Şcoala Dulgheru, se încălzeşte cu sobe, iar primarul a declarat că lemne are. Primarul din Saligny, Gabriel Tătulescu, nu are nicio posibilitate să acopere financiar achiziţia necesarului de lemne în cele şase unităţi de învăţământ din comună. Urmarea? Se bazează să fie păsuit bănesc până în decembrie de două societăţi distribuitoare de combustibil solid şi, totodată, va apela la bunăvoinţa preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, pentru a-l ruga să-l ajute cu bani din rezerva bănească pentru strictă necesitate. Edilul a menţionat că ar avea nevoie de 50.000 - 60.000 lei pentru procurarea celor 200 - 250 tone de lemne. Nici Şcoala cu clasele I-VIII din Mangalia nu este aprovizionat cu combustibil. Edilul Claudiu Tusac a mărturisit că deţine fondurile necesare aprovizionării cu combustibil şi că nu vor fi probleme în şcolile din Mangalia.

"Nu ştiam că nu au combustibil"

În Eforie Sud nu au combustibil Grupul Şcolar „Carmen Sylva", Grădiniţa Eforie Sud, Grădiniţa „Albatros". Primarul Ovidiu Brăiloiu a precizat că ar fi fost dispus să ajute şcolile dacă Guvernul ar fi trimis în localitate banii necesari şi dacă directorii unităţilor ar fi catadicsit să comunice cu el. „Nu ştiam că nu au combustibil. Nu sunt invitat la Consiliile de Administraţie, habar nu am ce se întâmplă în aceste şcoli cu banii publici. Directorii sunt numiţi politic, aşa că dacă liceul şi cele două grădiniţe nu au combustibil să ceară ajutorul lui Buhaiev (n.r. - inspectorul şef adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean), lui Banias (preşedintele PDL Constanţa)", a precizat Brăiloiu. De altfel, şeful autorităţii locale a adăugat că primarii nu sunt obligaţi să asigure combustibil în şcoli, ci directorii, în calitate de ordonatori de credite. „Primarii fac eforturi pentru a ajuta şcolile, aşa obişnuiesc, şi este foarte bine - acolo unde există comunicare - ca primarii să sprijine activitatea şcolilor. Până să vină director la «Carmen Sylva» fostul primar de la Eforie, şi eu am făcut investiţii majore la «Carmen Sylva»", a declarat Brăiloiu.

P.S.: Conform statisticii ISJ, până în prezent, nu au asigurat combustibilul necesar şcolile din localităţile Vulturu, Castelu, Hârşova, Mangalia, Târguşor, Negru Vodă, 2 Mai, Saligny, Ion Corvin, Pecineaga, Saraiu, Seimeni, Mircea Vodă, Satu Nou, Crucea, Valu lui Traian, Eforie Sud, Dobromir, Cetatea.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii