Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:59 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Primăriile se chinuie să ia bani de la UE, iar parlamentarii se ceartă

ro

08 Apr, 2011 12:03 432 Marime text

Mai toate proiectele de amploare ale autorităţilor locale şi judeţene din România se desfăşoară cu ajutorul fondurilor europene puse la dispoziţia ţării noastre. Procentul de absorbţie a banilor este destul de mic şi asta, potrivit primarilor constănţeni, din cauza procedurilor greoaie care se desfăşoară la nivelul autorităţilor din România, care au experţi puţini pentru evaluarea proiectelor. Mai nou, parlamentarii români de la nivelul forumului de decizie european se ceartă asupra procesului de absorbţie a banilor în perioada 2007-2013.

Pentru reprezentanţii partidelor politice din România este mai important să-şi critice declaraţiile unul altuia. În loc să sesizeze că fondurile europene zac în buzunarele UE fără ca România să ajungă la ele, iar asta doar din nepăsarea şi incompetenţa autorităţilor centrale, euro-parlamentarii români se ceartă asupra procentului de accesare a alocărilor bugetare. În timp ce penelista Ramona Mănescu declara, la sfârşitul săptămânii trecute, că România a primit doar 3%, pedeliştii îi sar la gât acuzând că reprezentanta PNL dezinformează cetăţenii. Europarlamentarul Ramona Mănescu va solicita ca membrii Comisiei de dezvoltare regională din Parlamentul European să demareze procedurile prin care PE să oblige România să modificie criteriile de acordare a fondurilor europene pentru creşterea gradului de absorbţie. Mănescu a spus că nivelul de 3% al plăţilor la beneficiari din totalul fondurilor europene alocate României este un lucru „deosebit de îngrijorător, deoarece creează premisele ca România să piardă banii pentru perioada următoare de programare, 2014-2020". „Voi propune în Comisia de dezvoltare regională a PE ca România să fie obligată, printr-o măsură excepţională, să ia măsuri privind rezolvarea acestei probleme", a anunţat Mănescu, subliniind că o primă discuţie în Comisia pentru dezvoltare regională va avea loc pe 12 aprilie. Ramona Mănescu susţine că statul român ar trebui să fie obligat să simplifice ghidul general şi cel al solicitantului. „Am să cer ca acest ghid să curpindă doar criteriile impuse de UE, aşa cum se întâmplă în toate statele membre şi să eliminăm din ghid toate cerinţele aberante impuse de statul român care nu fac decât să blocheze accesul beneficiarilor la resurse", a spus europarlamentarul PNL.

 

Cică procedurile nu-s greoaie

Eurodeputaţii PDL susţin, în replică la declaraţiile liberalei, că rata absorbţiei a fost de 11% din totalul fondurilor alocate pentru 2007-2013. „Pentru perioada 2007-2013, România va beneficia de aproximativ 19,21 miliarde de euro din fondurile structurale şi de coeziune (Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), Fondul de Coeziune (FC) şi Fondul Social European (FSE). În ultima perioadă, opoziţia profită de o slabă informare a cetăţenilor în acest domeniu şi prezintă statistici eronate pe care le interpretează fără a explica cum stau lucrurile în realitate", acuză democrat liberalii din PE. În ceea ce priveşte declaraţiile Ramonei Mănescu, pedeliştii din Comisia pentru dezvoltare regională a PE apreciză că, „în realitate, la sfârşitul lunii martie 2011, conform Guvernului, România a efectuat plăţi din cadrul Fondurilor Structurale şi de Coeziune în valoare de 9,4 miliarde de lei (2,25 miliarde de euro), adică aproximativ 11% din totalul fondurilor alocate pentru întreaga perioadă 2007-2013, nicidecum 3%, cum susţine deputatul liberal. Dacă ne gândim la ciclul de viaţă al unui proiect, care este de aproximativ trei ani şi jumătate, şi scădem alocările financiare pentru anii 2011, 2012 şi 2013, în valoare de 10,5 miliarde de euro, vom constata că din fondurile disponibile pentru primii patru ani ai perioadei de programare, de 8,7 miliarde de euro, ţara noastră a absorbit aproximativ 25%".

 

Numai succese

Mai mult decât atât, europarlamentarii democrat liberalii susţin că măsurile luate în ultima perioadă au condus la creşterea ratei de absorbţie şi, în viitorul apropiat, pe măsură ce vor fi depuse şi acceptate cererile de rambursare, se va vedea acest lucru şi în statistici. Programele pentru perioada 2007-2013 s-au lansat cu succes, dar se află încă în stadii timpurii de finanţare. Această situaţie se va schimba în runda de raportare strategică 2012, când se aşteaptă progrese semnificative din partea tuturor statelor membre, mai informează democrat-liberalii. Privitor la declaraţiile Ramonei Mănescu, europarlamentarul Petru Luhan, membru al Comisiei pentru dezvoltare regională, consideră ca „este o încercare de a prezenta într-un mod eronat atât situaţia existentă la nivel naţional, cât şi compeţentele Parlamentului European". „Legislativul european nu poate obliga autorităţilor române să modifice modalităţile de accesare a banilor europeni şi de asemenea să renunţe la unele criterii impuse solicitanţilor, aceasta fiind responsabilitatea statelor membre", mai completează Luhan.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii