Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:23 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Primăria Agigea rămâne fără personal

ro

22 Apr, 2011 12:20 838 Marime text

Pe lângă criza economico-financiară, modificările legislative operate în ultima perioadă au adus primăriile din teritoriu în pragul falimentului. Unele administraţii publice locale încep să rămână fără personal, cum este cazul Primăriei Agigea.

În urmă cu câteva luni, presa locală vuia despre cazul Primăriei Cumpăna, ajunsă în situaţia de a fi executată silit, cu conturile blocate, din cauza unei datorii ce data din anul 2008. Alegerile locale din acea vară a determinat-o pe Mariana Gâju, şeful administraţiei locale Cumpăna şi aspirant la un nou mandat de edil, să efectueze o serie de lucrări care să mai astupe gura rea a unor consăteni. Astfel s-a ajuns la realizarea unor lucrări de asfaltare, lucrări ce au fost realizate de firma soţiei liberalului Jean Paul Tucan, SC „JT Oil" SRL. Potrivit unor reprezentanţi ai firmei executante, Gâju ar datora 18 miliarde de lei vechi, sumă la care se adaugă dobânzile şi penalizările aferente.

 

Altă primărie, o altă problemă

Criza economică, dar şi modificările legislative survenite între timp au adus în cârca primarilor şi alte probleme. Aşa se face că reducerea drastică a salariilor funcţionarilor publici din primării i-a determinat pe mulţi dintre aceştia să demisioneze, iar posturile rămase vacante să nu fie râvnite de nimeni. Un caz de acest gen am întâlnit la Primăria Agigea. Edilul şef al comunei, Cristian Cârjaliu, ne-a confirmat faptul că din cele 39 de posturi prevăzute în organigrama instiuţiei, la ora actuală doar 27 sunt ocupate. „Am avut scos la concurs un post de jurist în cadru Primăriei şi, deşi am aşteptat mult timp solicitanţi, nimeni nu s-a interesat. Este de înţeles atâta timp cât un funcţionar public, absolvent de studii superioare ajunge să trăiască doar cu 480 lei pe lună... atât ia în mână", a adăugat Cârjaliu. De altfel, edilul şef din Agigea ne-a mărturisit că evită să se gândească la perioada ce va să vină şi când va fi scos la concurs un alt post, acela de secretar al Primăriei.

 

Ordin ce aduce prejudici

În altă ordine de idei, primarul din Agigea susţine că în primele patru luni ale anului primăria a fost prejudiciată cu aproximativ şase miliarde de lei vechi în urma aplicării prevederilor Ordinului nr. 232/2011 pentru modificarea şi completarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1314/2007 pentru aprobarea metodologiei de distribuire a sumelor plătite de contribuabili în contul unic şi de stingere a obşigaţiilor fiscale înregistrate de către aceştia. „Dacă se merge pe această politică dezastruoasă, suntem aproape de închidere. Ne-au fost trasate numeroase sarcini, dar condiţiile nu au fost asigurate. Nimic nu se face fără finanţare", a menţionat Cristian Cârjaliu. Totodată, edilul şef din Agigea a criticat faptul că sumele rezultate din cotele de TVA nu rămân la bugetele autorităţilor locale. „În ultimii ani, Agigea nu a primit nimic din cotele defalcate din TVA, în condiţiile în care, numai în ultima perioadă, am plătit un miliard de lei TVA", a conchis şeful administraţiei publice locale, Cristian Cârjaliu.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii