Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:42 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Cernavodă îşi face plan de intervenţie în caz de accident nuclear

ro

05 Apr, 2011 12:18 958 Marime text

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) s-a întrunit luni la Cernavodă, în prezenţa prefectului Claudiu Iorga Palaz. Pe ordinea de zi a şedinţei s-au aflat mai multe probleme ce vizează Planul local de intervenţie în cazul unui accident nuclear. La întâlnire au mai participat şi inspectorul şef al ISU „Dobrogea", Traian Oprea, dar şi primari ai localităţilor vecine oraşului Cernavodă.

Primul punct pe agenda întâlnirii a fost analiza punctelor slabe din planul de apărare în caz de accident nuclear şi planul de înştiinţare, alarmare şi evacuare. Discuţiile s-au referit la slaba dotare a adăposturilor în caz de evacuare, lipsa procedurilor de detaliu în ceea ce priveşte acţiunile cuprinse în Planul de apărare, dar şi la comunicarea slabă între Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) şi centrala nucleară. De asemenea, reprezentanţii autorităţii publice locale din Cernavodă au punctat problemele privind insuficienţa mijloacelor de alarmare şi informare a populaţiei, dar şi lipsa unui personal pregătit care să intervină în sprijinul populaţiei. De asemenea, s-au mai luat în discuţie modalitatea de achiziţionare şi distribuire a pastilelor de iodură de potasiu, lipsa unui centru de comandă cu toate dotările necesare unei astfel de situaţii. Prezent pentru prima dată la o întâlnire a CLSU Cernavodă, prefectul Claudiu Iorga Palaz, care deţine şi funcţia de preşedinte al CJSU, a declarat că a venit din curiozitate, să vadă cât de pregătit este comitetul de la Cernavodă. Palaz a precizat că la nivel judeţean există un plan centralizat de intervenţie în cazul unui accident nuclear, dar că acesta este secret. În ceea ce priveşte distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, prefectul a spus că nu este de acord ca acestea să fie distribuite populaţiei prin intermediul medicilor de familie, ci că ar trebui distribuite în momentul în care se produce accidentul nuclear.

 

Sugestii pentru prefect

Primarul oraşului Cernavodă, Mariana Mircea, i-a explicat prefectului că, din experienţa exerciţiilor efectuate anterior, nu există timp suficient pentru distribuire în cazul unei urgenţe, de aceea este mai bine ca populaţia să primească din timp aceste pastile şi să cunoască instrucţiunile de utilizare. Edilul a precizat că, în opinia sa, procedurile de intervenţie ale CLSU trebuie elaborate de către specialişti în domeniul nuclear şi al protecţiei civile care să ofere consultanţă şi pregătire membrilor CLSU şi altor factori implicaţi în cazul unei situaţii de urgenţă de accident nuclear. „Comparativ cu alte ţări europene care găzduiesc obiective nucleare şi care beneficiază de un sistem de comunicare şi informare bine dezvoltat, la Cernavodă, cu toate că există o centrală nucleară şi un depozit intermediar de combustibil ars, acest sistem este inexistent. Intervenţia Centralei nucleare în cazul unui accident nuclear se opreşte la gardul unităţii, aşa cum au declarat reprezentanţii CNE, cu toate că populaţia afectată de un asemenea accident poate depăşi câteva sute de mii. Suntem o ţară europeană, dar din punctul de vedere al protecţiei populaţiei în cazul unui accident nuclear, nu avem specialişti care să se implice în elaborarea unor proceduri de urgenţă care vizează în primul rând populaţia oraşului ce găzduieşte obiectivele nucleare", a punctat Mariana Mircea. Prefectul judeţului a fost de acord cu faptul că procedurile CLSU trebuie realizate de specialişti şi, înainte de a părăsi şedinţa, a ţinut să precizeze că a reţinut problemele ridicate în cadrul întâlnirii şi că le va discuta la nivel central.

 

Măsuri propuse

În cea de-a doua parte a întrunirii, membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă au formulat o serie de propuneri de măsuri pentru remedierea problemelor constatate. Printre acestea s-au numărat înfiinţarea unei comisii care să propună măsuri de îmbunătăţire a adăposturilor existente; trimiterea de adrese către CNCAN, CNE, IGSU prin care se solicită sprijin şi consultanţă în elaborarea procedurilor de urgenţă pentru populaţie în cazul unui accident nuclear; îmbunătăţirea mijloacelor de alarmare şi comunicare prin achiziţionarea de către CNE a unor sirene care transmit mesaje vocale, transmiterea de mesaje SMS către cetăţeni, intrarea automată pe frecvenţa posturilor de radio şi TV locale. În privinţa spitalului s-a concluzionat necesitatea pregătirii cadrelor medicale pentru urgenţe medicale şi radiologice, dotarea spitalului şi a camerei de decontaminare cu materialele necesare în caz de intervenţie. Membrii CLSU au mai stabilit că se vor adresa Ministerului Sănătăţii şi vor solicita ca pastilele de iodură de potasiu să fie distribuite din timp populaţiei. De asemenea, membrii CLSU au mai hotărât că trebuie înfiinţat un Centru pentru situaţii de urgenţă în vederea protejării populaţiei din Cernavodă şi din localităţile limitrofe.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii