Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:32 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Se caută petrol şi gaze la Vama Veche, Costineşti şi Adamclisi

ro

01 Apr, 2011 11:58 801 Marime text

Potrivit Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM), Chevron România Holding BV a câştigat trei perimetre de explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră din Dobrogea, în urma organizării rundei a X-a de apel public de ofertă ce a avut ca scop concesionarea a 30 de perimetre din întreaga ţară.

Compania şi ANRM au semnat deja acordurile de concesiune petrolieră, pe 3 martie 2011, pentru explorare, dezvoltare şi exploatare în perimetrul EX-17 Costineşti, în perimetrul EX-18 Vama Veche şi în perimetrul EX-19 Adamclisi.

Pentru ca acordurile să intre în vigoare este nevoie ca ele să fie aprobate prin hotărâri de Guvern. ANRM a elaborat deja proiecte de hotărâre şi urmează ca acestea să fie înaintate secretariatului general, alături de acordul de concesiune şi nota de fundamentare.

ANRM precizează, în aceste note de fundamentare, că niciunul dintre cele trei perimetre nu este creditat cu rezerve de petrol şi gaze naturale. Totuşi, în cazul în care se va trece la exploatare, Chevron va trebui să plătească redevenţă pe producţia de ţiţei şi gaze. „Aportul la bugetul general consolidat nu va fi substanţial, deoarece perimetrul de explorare nu este creditat cu rezerve de ţiţei şi gaze naturale. Redevenţa petrolieră se va plăti din momentul în care se va trece la faza de exploatare, inclusiv exploatare experimentală" , se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

În aceasta se mai precizează că adoptarea proiectului, „deşi nu are un impact major socio-economic, poate avea un impact social pozitiv, la nivel local, deoarece prin operaţiunile petroliere care urmează să fie realizate, vor fi folosite, cu precădere, firme prestatoare de servicii din România, iar o parte din personalul specializat existent în zonă sau disponibilizat de alte companii petroliere va fi angajat de compania Chevron România Holding BV".

Despre toate cele trei perimetre se mai precizează, în nota de fundamentare a proiectului de act normativ, că încheierea acordurilor de concesiune este benefică deoarece „prin explorarea perimetrului situat într-o zonă caracterizată printr-un grad de cercetare mai redus, condiţii morfologice dificile şi o structură geologică cu un grad mare de risc, sunt create premizele evidenţierii unor noi zăcăminte de ţiţei şi gaze naturale".

Durata acordurilor petroliere va fi de 30 de ani, incluzând perioada de explorare, cu posibilitatea de prelungire de până la 15 ani.

Referitor la mediu, cel puţin teoretic, acesta nu ar avea de suferit de pe urma activităţilor de explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră: „Acordul petrolier prevede măsuri de reducere a impactului asupra mediului, de remediere a daunelor produse acestuia şi totodată prevede constituirea unui provizion de abandonare a perimetrului la încetarea concesiunii, cu realizarea programului de refacere a mediului şi de redare a terenului destinaţiei iniţiale a acestuia, conform legislaţiei în vigoare din domeniu".

Cetăţenii şi instituţiile interesate pot transmite, până pe 28 aprilie, propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare cu privire la aceste proiecte de acte normative la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.

http://www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii