Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:45 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Premieră în România - Revolta funcţionarilor publici din Ministerul Finanţelor şi ANAF

ro

14 Oct, 2010 11:43 836 Marime text

Protestul s-a propagat la nivel naţional, după modelul: „Azi, în capitală şi-n întreaga ţară" // Lucrătorii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa au întrerupt lucrul

În instituţiile statului mocneşte revolta. Ieri, tensiunile sociale au explodat chiar în inima sistemului finanţelor publice, la sediul ministerului condus de Gheorghe Ialomiţianu.

Nemulţumiţi de amputarea sala-riilor şi a stimulentelor, sute de funcţionari au declanşat o grevă sponta-nă pe holurile Ministerului de Finanţe şi ale Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală. În lipsa ministrului, plecat în grabă, la premierul Emil Boc, reprezentanţii protestatarilor au discutat - fără niciun rezultat - cu preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, şi secretarii de stat Gheorghe Gherghina şi Bogdan Drăgoi.

Prin intermediul presei, ştirea despre revolta din Capitală s-a propagat în toate structurile din ţară ale Fis-cului. Rând pe rând, direcţiile judeţene ale finanţelor publice au fost cuprinse de „molima" protestelor.

Primii care i-au copiat pe funcţionarii publici bucureşteni au fost cei din Constanţa. Au urmat cei din Timişoara, Alba, Iaşi, Buzău, Cluj, Braşov, Suceava, Hunedoara, Arad, Satu Mare, Prahova, Mureş şi aşa mai departe.

Ieri, la ora 13, zeci de lucrători din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa se aflau în stradă şi scandau: „Hoţii!" şi „Vrem banii înapoi!". Lor li s-au alăturat colegii de la celelalte structuri fiscale din municipiu.

„Suntem supăraţi pentru că nu ni se acordă stimulentele care sunt o compensare la salariile de mizerie pe care le luăm. Mie, care sunt referent asistent, mi-a scăzut salariul la minimum pe economie. Pe data de 10 octombrie am primit 376 de lei. Dacă salariul meu poate să ţină un om normal, care are responsabilitatea unui copil, care e la şcoală, care are de achitat credite, utilităţi, mâncare, sper să poată să trăiască şi domnul Boc sau cine o dori din guvern, cu banii ăştia, timp de o lună. Vom protesta în acest mod până vom obţine stimulentele legale.

Ne-am solidarizat cu angajaţii din minister, care au declanşat revolta" - a declarat Irina Şarbergher.

La rândul ei, consilierul Rodica Cârneci a spus: „Am întrerupt activi-tatea spontan. Am văzut la televizor protestul de la minister. Am decis să ne solidarizăm cu colegii din Bucureşti şi să întrerupem munca, nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă. Vom ieşi în fiecare zi, dacă nu ne măresc salariile. Vrem să ni se dea drepturile înapoi. Nu se poate trăi cu 500 de lei, după 10 ani de muncă, sau cu 1.000 de lei, după 30 de ani."

Prezent la Constanţa, Vasile Marica, preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor „Sed Lex", a declarat, pentru cotidianul „Cuget Liber": „Sărăcia i-a scos pe oameni în stradă. Este o acţiune spontană a celor din Bucureşti şi care s-a dovedit a fi contagioasă la nivel naţional. Motivele principale sunt neacordarea veniturilor suplimentare şi faptul că Legea salarizării este proastă, iar grila de salarizare nu reflectă munca şi activitatea pe care o fac aceşti oameni. Sunt înjosiţi. Este înjositor pentru un economist să fie plătit cu 600 de lei, când el are o rată la bancă de 1.000 de lei. Este o prostie din partea statului, care nu va mai colecta bani. Când nu se strâng taxele şi impozitele, toată populaţia va avea de suferit. Este o proastă guvernare, cu nişte oameni dobitoci, care nu înţeleg ce se întâmplă în ţara asta".

Întrebat cum crede că vor evolua lucrurile, liderul de sindicat a spus: „Sindicatele aveau în plan pregătirea unei acţiuni de lungă durată, cu acţiuni de protest de la 10 zile în sus. Acum, fiind vorba de o acţiune spontană, n-am cum să prevăd mersul ei."

Puterea politică şi structurile statale se află într-un mare pericol. Revolta spontană a funcţionarilor din finanţe publice (un sector paşnic de-a lungul ultimilor 21 de ani, în care s-au înregistrat puţine acţiuni de protest, dar şi acelea legale) arată că bugetarilor le-a ajuns cuţitul la os. Starea generală de spirit este incendiară. Este nevoie doar de o scânteie ca lucrurile să degenereze. Aşa cum s-a răspândit de la Ministerul Finanţelor Publice la structurile sale din ţară, „virusul" revoltei ar putea să molipsească şi toate instituţiile statului, din ministere până în cele mai mărunte birouri din teritoriu.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii