Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:19 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zevri „Constanta a fost cotropita, nu mai apartine oamenilor,ci clanului Mazare-Constantinescu"

ro

15 Dec, 2009 01:07 2226 Marime text
cap2.jpgInterviu acordat de Senol Zevri, secretarul general al Biroului Permanent Judeţean al PD-L Constanţa

Alegerile au fost câştigate de PD-L sau pierdute de Mazăre?

Şi una şi alta. A fost un vot negativ împotriva lui Mazăre, mai ales în turul doi când a avut proasta inspiraţie să-i pună pe cetăţeni să aleagă între el şi Băsescu şi, mulţi dintre cei care erau nemulţumiţi de el şi nu aveau alternativă reală au găsit aceasta alternativă şi au ieşit la vot să voteze pentru Băsescu, de fapt împotriva lui Mazăre, în speranţa că astfel chiar Mazăre se va ţine de cuvânt şi va pleca sau va fi obligat să plece. Pe de altă parte, a câştigat PD-L-ul pentru că, chiar dacă să spunem, nu am avut o coerenţă a strategiei şi tacticii de campanie, fiecare a muncit din greu şi şi-a făcut datoria. Cu toţii am muncit din greu, zi şi noapte şi nu am precupeţit nici un efort, dacă pot să folosesc expresia asta uzată, ca să avem un scor bun. Şi munca s-a văzut. În afară de un anume electorat citit, care n-a fost manipulat de mass-media, restul electoratului care a votat cu Băsescu a trebuit să fie convins prin muncă grea, susţinută, prin discuţii faţă în faţă şi printr-o campanie susţinută.

PSD-ul se credea rege în judeţ. În municipiu se ştia că situaţia nu este chiar aceeaşi, după primul tur al alegerilor. Cu toate astea, în ciuda faptului că au preşedintele CJC, dar şi mulţi primari, PD-L-ul a obţinut scor bun şi în judeţ. Cum vă explicaţi acest fapt şi cum aţi reuşit să convingeţi electoratul?

Este vorba, în primul rând despre brand-ul Băsescu, care este unul foarte important în municipiul Constanţa. În al doilea rând, vorbim despre o anumită saturaţie a electoratului constănţean faţă de politica dusă de Consiliul Judeţean, politică agresiv-manipulatoare şi mincinoasă, şi să spunem chiar o anumită lehamite a unor primari PSD, care, să spunem, chiar dacă nu au făcut-o foarte direct, au lăsat armele în jos pentru că nu au mai suportat comportamentul dictatorial, arogant al preşedintelui Nicuşor Constantinescu.

Dar care a fost cea mai gravă eroare a celor de la PSD în campanie? Aţi spus la un moment dat că Radu Mazăre a pus alegătorii să aleagă între el şi Băsescu. A fost şi asta o greşeală?

În general, campania agresivă le-a dăunat şi vă dau exemplu din colegiul de care m-am ocupat eu: bannere dintr-ale noastre care au fost date jos, asta dacă ni s-a permis să le punem, afişe rupte, agresarea şi ameninţarea în special în localităţile mici a militanţilor noştri, ameninţarea directă a cetăţenilor acestor localităţi, că dacă nu votează într-un anume fel nu vor mai primi ajutoarele sociale, că nu vor mai avea ajutor de la primărie şi aşa mai departe. Lucru pe care, de altfel, l-a făcut şi Mazăre la Constanţa, ameninţându-i pe bătrâni că nu le mai dă pachetele dacă nu votează cu Geoană. Această campanie extrem de agresivă împotriva unor cetăţeni care au libertatea de a judeca şi de a decide în conformitate cu conştiinţa proprie, cred că s-a întors ca un bumerang împotriva lor. După ani şi ani de campanii agresive, de politică a pumnului în gură şi a şantajului faţă de cetăţeni, cred că prin mesajul pe care l-a lansat preşedintele Traian Băsescu, inclusiv cetăţenii Constanţei au văzut o cale de a se elibera de sub jugul PSD-ist şi măzăristo-constantinician prin alegerea preşedintelui Traian Băsescu. Iar eu sper că acest vot chiar îşi va face efectul, şi că judeţul şi municipiul Constanţa vor fi eliberate de sub jugul clanului mafiot condus de Mazăre şi Constantinescu. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, îmi pare rău şi îmi pare rău pentru cetăţenii care ne-au dat încrederea lor, pentru că eu asta văd că este semnificaţia principală a acestui vot.

Totuşi, avem o organizaţie PD-L destul de puternică pentru a face faţă „maşinăriei de război" Mazăre - Constantinescu?

Organizaţia PD-L Constanţa are nişte oameni extrem de valoroşi şi puternici ca indivizi. Important este, în urma acestui succes să se creeze şi o echipă puternică, cu o strategie clară de „eliberare" a judeţului şi a municipiului. Nu vorbesc în termeni agresivi sau belicoşi. Pur şi simplu văd că judeţul şi municipiul Constanţa au fost cotropite, nu mai aparţin oamenilor, ci acestui clan. Nu mai este o luptă politică, ci una chiar cu nişte fundamente cetăţeneşti şi comunitare profunde. Cetăţenii Constanţei trebuie eliberaţi, trebuie să li se redea libertatea.

Vorbeaţi de agresivitatea PSD-ului în această campanie. Electoratul local nu este străin de această agresivitate şi ea s-a răsfrâns nu numai acelor care se duc la vot ci şi asupra contracandidaţilor politici. Ştim că sunteţi un exemplu, că s-a încercat „şuntarea" dumneavoastră.

Da, din momentul în care mi-am exprimat dorinţa de a deveni director coordonator al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, aceşti doi băieţi, Nicuşor Constantinescu şi Radu Mazăre, s-au opus cu tărie numirii mele, avându-l, la acea dată ca ministru al Mediului pe domnul Nemirschi. S-au opus cu tărie, nu au reuşit până la capăt, am fost pus director şi nu am făcut decât să aplic legea. În Constanţa, să aplici legea înseamnă, vrând, nevrând, să te pui sau să te opui anumitor proiecte ale lui Mazăre şi Constantinescu, pentru că acestea, prin esenţa lor sunt ilegale şi atunci, aplicând legea nu faci decât împotriva lor. Nu am făcut decât să aplic legea şi mi-am făcut treaba la Agenţia de Mediu. Treaba asta nu le-a convenit domnilor Mazăre şi Constantinescu, care i-au ordonat lui Nemirschi, care era încă ministru al Mediului să mă dea afară, Nemirschi, în ziua în care îşi semna demisia, a semnat şi revocarea mea. Din fericire, PSD-iştii au plecat de la guvernare şi revocarea lui a rămas fără obiect. Am rămas în continuare director, dar simt anumite presiuni. Nu ştiu cât de departe se va merge, nu ştiu cum se vor materializa ele, însă le simt pentru că dacă eu blochez anumite proiecte, pe temei legal, atunci le blochez accesul la nişte surse importante financiare, iar asta este ceea ce-i doare pe ei cel mai mult. Atunci, când este vorba de bani şi interese, având în vedere şi relaţiile lor traspartidice, clădite în timp, s-ar putea ca aceste presiuni să devină concrete, mai devreme sau mai târziu. Dar nu este nicio problemă, pentru că am spatele tare şi nu mă voi abate niciodată de la crezul meu, respectarea legii.

Ne-aţi dat deja două indicii: că se fac presiuni asupra dumneavoastră şi că au relaţii cu oameni din alte partide. Ce fel de presiuni şi ce gen de relaţii?

În ceea ce priveşte a doua problemă, există zvonuri că anumiţi oameni cu un cuvânt de spus în organizaţia PD-L Constanţa ar avea un dialog reciproc avantajos cu ei. Eu nu pot să comentez, însă zvonurile umblă. În ceea ce priveşte partea cu presiunile, acestea se manifestă prin ameninţări mai mult sau mai puţin voalate, chiar şi din partea lui Mazăre, care a spus despre mine la un post local de radio, că aş fi cerut şpagă, dar că i-a fost milă de mine să organizeze un flagrant şi să mă prindă. Chestia asta cu flagrantul nu face decât să confirme ceea ce am spus. Un primar nu are printre competenţe organizarea de flagrant-uri. Asta înseamnă, ori că Parchetul sau organele de anchetă ascultă de el, ceea ce mi se pare nelalocul lui şi monstruos, ori are propriul aparat de urmărire. Ar fi trebuit ca organele competente, dacă ar fi ascultat declaraţiile lui Mazăre, să ia măsuri. Cum îşi permite un primar să spună că organizează un flagrant? Este un gen de ameninţare, mai voalată. În plus, anumite discuţii că este mai bine să stau liniştit, că am familie, că este prea mare caracatiţa, iar eu nu mă pot lupta singur cu ea... dar ne vedem de treabă.

Aţi vorbit de faptul că echipa Mazăre s-a opus numirii dumneavoastră la conducerea APM-ului. Să nu uităm că şi în cadrul organizaţiei se spunea că aveţi un contracandidat (n.r. - Adrian Manole).

(râde) Nu ştiu dacă am avut. Eu vă spun altceva. La un moment dat, în timpul „negocierilor" privind numirea mea, m-am întâlnit cu cineva de la PSD, care mi-a spus următorul lucru: Măi, problema cu nenumirea ta nu este la PSD, ci trebuie să o cauţi în organizaţia voastră. Dar nu ştiu la ce s-a referit, dar am rămas cu un dram de îndoială.

De când vă luptaţi cu „ctitoriile" echipei Mazăre-Constantinescu?

Din 2001 - 2002. A fost proiectul Aqualand, la acea vreme, Aqua Magic acum. A fost construit fără autorizaţie. Acordul de mediu a fost dat cu o zi înainte de darea în funcţiune a acestui obiectiv. La inaugurare a participat chiar şi preşedintele Ion Iliescu, deci a fost părtaş la o ilegalitate, am luptat împotriva construirii unei benzinării în parcul Boema, la interzicerea incineratorului de deşeuri medicale Badea Cârţan, am luptat şi am sesizat să arat ilegalitatea construcţiilor din cartierul consilierilor şi împotriva mall-ului din Parcul Tăbăcăriei. Întotdeauna când m-am luptat, m-am lovit de interesele clanului Mazăre-Constantinescu. Întotdeauna, în spatele acestor obiective construite în răspăr faţă de lege au stat aceşti doi băieţi şi gaşca lor. Eu am fost cel care a făcut public faptul că numele celebrei firme Pomacost vine de la numele Popa, Mazăre, Constantinescu şi Strutinsky. Firma Pomacost care rulează afaceri de milioane şi milioane de lei din banii publici.

De ce democrat-liberalii nu sunt mai vocali?

Nu ştiu, nu ştiu. Acum rămâne ca organizaţia PD-L să elaboreze o strategie clară şi să iasă la atac, pentru că în Constanţa este vorba despre o luptă dură. Nu este vorba de principii, ci de interese mari şi de bani mulţi. Şi poate că gustul banilor sau mirosul lor îşi face efectul şi de cealaltă parte a baricadei noastre.

În curând veţi avea alegeri în cadrul organizaţiei. Vom avea parte de surprize?

Este prematur să vorbim despre asta. Noi am avut numai o preocupare: să facem campanie şi să iasă Băsescu. Dacă alţii s-au gândit la lojele interne şi au lăsat pe planul doi problemele mai importante, atunci este treaba lor. Nu schimbăm gaşca lor cu gaşca noastră sau afacerile lor cu ale noastre. Nu sunt nici eu înger, avem şi noi interesele noastre, însă trebuie să primeze interesul comunităţii.

Cine a câştigat alegerile la Constanţa? Vârful sau baza piramidei PD-L-ului?

Evident, baza. Oamenii care au făcut propagandă în judeţ.

{mos_ri:Senol Zevri}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • constantean 18 Dec, 2009 10:15 Bai gargaragiilor, i-am invins pe PDS-i? Basescu este un brand, el este castigatorul, dar faca "talpa" partidului PDL, mesajele lui Basescu nu ajungeau la oamenii care l-au votat! Banias este un bun coordonator, fara sa fie dicatator, are spirit de echipa si este loial. Ce, ati uitat cum era pe vremea lui Dutu? numai el stia in ce directie merge partidul! Asta vreti? un alt individualist?
  • o prietena medgidiana 17 Dec, 2009 15:01 felicitari dle senol,va cunosc d la medgidia capacitatea ,daruirea si puterea de munca.am avut o mare satisfactie vazind rezultatele de la pdl cta si am trait amintiri placute din timpul campaniei din 2004.mult succes in continuare si incerca-ti sa iesiti invingator si din lupta din interiorul otrganizatiei bpj,nici dv si nici dl moinescu nu meritati asta.banias sa puna si el dosul la munca sa alerge pe strazi nemincat sa isi strice 8 perechi de incaltaminte sa uite ca are familia care il asteapta acasa....si multe alte sacrificiii si atunci sa decida dlui pe cine sa dea afara ,va salut si numai bine!
  • mircea banias= Mircea Geoana al PDL Constanta 15 Dec, 2009 11:08 seamana izbitor de mult: Este la fel de gol de continut , habar nu are ce se intampla in organizatie,nu cunoaste nici macar numele presedintilor de oraganizatie din Constanta, moale ca o placinta,mincinos ca un sarpe,vorba mieroasa si impaciuitoare,asculta de soacra,prizonier al grupurilor de interese din afara partidului,si cireasa de pe tort: m-am convins ca seaman leit cand am vazut filmuletul cu Geoana de aseara de pe televiziuni.Nu a facut nimic inteligent in campanie, decat ca mai fost prezent la cateva organizari ale altora. Si ceea ce e mai dragut , ca fiind la fel de looser ca el, va sfarsi la fel ca el!!!!A vrut sa faca un bal de srbatorire si a iesit un fasss.au venit cativa de complezenta care au stat 2, 3 minute si au plecat. Ceea ce e dureros e ca a vandut la Mazare viitorul unei organizatii care putea fi o alternativa la PSD. In complicitate cu inca 3 psd-isti infiltrati in PDL P.S. Poate vedem intr-o zi si filmuletele cu Banias , Ciobanu si altii....
  • ath 15 Dec, 2009 03:19 Ecce Homo! Iata omul care s-a luptat cu Mazare atatia ani. Este obosit,flamand si sarac.Mai lasati-l sa-si traga rasuflarea.