Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:04 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Mihai Soare, ales presedintele GAL Dobrogea Centrala

ro

10 May, 2010 02:45 4026 Marime text
pestera_-_mihai_soare_02.jpgCăminul cultural din Peştera a găzduit vineri, alegerea preşedintelui şi vicepreşedinţilor Grupului de Acţiune Locală Dobrogea Centrală.

Din acest GAL fac parte comunele Siliştea, Tortoman, Cuza Vodă, Saligny, Castelu, Seimeni şi Peştera. La eveniment au participat primari sau viceprimari ai unităţilor administrativ-teritoriale membre ale GAL, reprezentanţi ai unităţilor de învăţământ, dar şi ai instituţiilor de cult. Pentru funcţia de preşedinte al GAL Dobrogea centrală au candidat: primarul comunei Castelu, Nicolae Anghel, primarul comunei Mircea Vodă, Mihai Dedu şi primarul din Siliştea, Mihai Soare. În urma votului celor prezenţi la întrunire, preşedintele GAL a fost desemnat primarul comunei Siliştea, Mihai Soare, iar vicepreşedinţi au fost aleşi primarul comunei Cuza Vodă, Eugen Dumitru şi Antoneta Prodan - preşedintele Asociaţiei „Speranţa" Castelu.

Potrivit preşedintelui Gal Dobrogea Centrală, Mihai Soare, „GAL-urile au fost create de Uniunea Europeană pentru o mai mare transparenţă decizională, prin implicarea tuturor actorilor locali: reprezentanţii administraţiei publice locale, ai instituţiilor de învăţământ şi de cult, agenţii economici, dar şi organizaţiile non-guvernamentale". „Prin această funcţie îmi doresc să dezvolt şi să implementez proiecte pentru comunităţile locale implicate", ne-a declarat Mihai Soare. Primarul comunei Siliştea este absolvent al unui master în domeniul „Spaţiul public european" şi a acumulat experienţă în ceea ce priveşte activitatea GAL-urilor, prin vizitele efectuate în diferite ţări care au înfiinţate astfel de structuri.

Prin GAL-uri se vor accesa fonduri europene

Mihai Soare a precizat că GAL-urile vor fi autorităţi de implementare a proiectelor europene. El şi-a exprimat speranţa ca până la sfârşitul acestui an, să fie depus măcar un proiect pentru accesarea de fonduri europene prin GAL-ul pe care îl reprezintă. Exemple de proiecte ce pot fi finanţate prin intermediul GAL-urilor sunt: reabilitarea şi integrarea în circuitul turistic al unor obiective, pregătirea fermierilor în diferite domenii sau încheierea de parteneriate publice-private pentru diferite obiective de investiţii.

GAL Dobrogea Centrală se află în prezent în stadiul de edificare. În perioada următoare, membrii GAL ar putea efectua o vizită de vizionare a unui astfel de GAL înfiinţat în Grecia, la Trikala. „Va fi un schimb de experienţă prin care vom vedea cum funcţionează un astfel de GAL", ne-a declarat Mihai Soare.

Gazda evenimentului, primarul din Peştera Valentin Vrabie, ne-a declarat că GAL-ul din care face parte şi comuna sa a făcut un pas mare înainte. „Din acest moment începe intrarea în legalitate şi legitimitatea acestui GAL. Astăzi (n.r. vineri) a avut loc alegerea preşedintelui şi a vicepreşedinţilor. Urmează o deplasare în Grecia a membrilor GAL pentru a vedea cum funcţionează o astfel de structură", a afirmat Valentin Vrabie.

Directorul GAL Dobrogea Centrală, Constantin Livadariu, ne-a declarat că la nivelul ţării ar trebui înfiinţate aproximativ 80 de GAL-uri, dar că dintre acestea s-ar putea concretiza doar jumătate. Fondurile europene destinate comunităţilor locale şi care pot fi accesate prin intermediul GAL-urilor se cifrează, a precizat acesta, la peste 280 milioane euro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • iancu 23 Sep, 2010 12:47 cred ca se lauda singur
  • ratonu 11 May, 2010 18:48 felicitari d-lui soare l-am vazut cu ani in urma, pe d-l soare cum sustinea cauza tanarului de la sat. se lupta de unul singur ca cineva din guvernele care s-au perindat sa sprijine tinerii de la sat. si el era f tanar atunci. cum vad ca e si acum. sper ca cu ajutorul U.E. sa reusiti ceva mai mult ptr tinerii de la sate. bravo. mult succes