Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:20 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentarii constănţeni - între statutul de no name şi mirajul popularităţii

ro

08 Feb, 2012 00:00 891 Marime text
Este de notorietate faptul că parlamentarii nu se bucură de o imagine prea bună în rândul electoratului. În acest sens, mulţi dintre cetăţeni pun între „parlamentar" şi „şomer de lux" semnul egal. Alegătorii din judeţul Constanţa au votat, la cele mai recente alegeri generale (noiembrie 2008), 14 parlamentari: zece deputaţi şi patru senatori. Dintre aceştia, unii au fost daţi drept exemplu de diverse organizaţii nonguvernamentale, pentru activitatea din Parlament. Alţii însă, sunt complet străini de colegiile din care fac parte, ei necatadicsind nici măcar să mai calce prin colegiul care le-a adus mandatul de deputat sau de senator.

Alţii, aşa cum este cazul senatorului Mircea Banias, au trecut dintr-un partid în altul. Din tabăra Puterii, în cea a Opoziţiei.

În orice caz, toţi cei 14 parlamentari de Constanţa au iniţiat propuneri legislative, au avut zeci sau sute de luări de cuvânt şi au fost „actorii" mai multor interpelări.

Discreţie sau dezinteres?

Deputatul Colegiului 1, liberalul Gheorghe Dragomir, a iniţiat, în mandatul început în 2008, 29 de propuneri legislative. A făcut 84 de declaraţii politice şi a avut 90 de luări de cuvânt. La capitolul „întrebări şi interpelări", deputatul bifează şase astfel de demersuri, în vreme ce la „moţiuni", 20. Cel mai probabil, Dragomir va candida pentru un nou mandat de parlamentar la proximele alegeri parlamentare.

Colegul său de partid, Mihai Lupu, deputat al Colegiului 2, este una dintre figurile cele mai discrete. De la preluarea mandatului şi până la acest moment, Lupu nu a susţinut nicio conferinţă de presă, activitatea sa parlamentară nefiind foarte vizibilă. Liberalul a iniţiat şapte propuneri legislative, a avut 30 de luări de cuvânt şi 28 de declaraţii politice. De asemenea, deputatul a înregistrat 14 întrebări şi interpelări şi a susţinut 20 de moţiuni de cenzură.

Mai puţin volubilă decât colegii săi deputaţi, social-democrata Cristina Dumitrache a avut o declaraţie politică şi două luări de cuvânt. A iniţiat 22 de propuneri legislative şi 34 de întrebări şi interpelări. A susţinut opt moţiuni de cenzură.

Spre deosebire de colegii săi din Camera Deputaţilor, Constantin Chirilă, deputatul Colegiului 4, stă ceva mai bine la capitolul propuneri legislative iniţiate. Democrat-liberalul se află la primul mandat de parlamentar şi a avut 63 de luări de cuvânt şi 50 de declaraţii politice. Totodată, a semnat 21 de întrebări şi interpelări. Aşa cum era de aşteptat, ca reprezentant al Puterii, nu a susţinut nicio moţiune.

Colegul său de partid, deputatul Zanfir Iorguş, a iniţiat 22 de propuneri legislative şi a avut 38 de luări de cuvânt. Deputat al Colegiului 5, Iorguş a făcut 19 declaraţii politice şi a avut trei interpelări şi întrebări. Nici Iorguş nu a susţinut, evident, nicio moţiune.

Deputatul Colegiului 6, social-democratul Eduard Martin, a făcut o declaraţie politică şi a avut trei luări de cuvânt. A iniţiat 16 propuneri legislative, iar la capitolul „întrebări şi interpelări" a „bifat" trei. A semnat şi moţiuni, şi anume opt.

Cum e să nu dai prin colegiu

Unul dintre parlamentarii atipici este social-democratul Matei Brătianu. După ce în 2008 Brătianu a dus o campanie electorală extrem de vizibilă, în timpul mandatului, deputatul nu a mai dat prin colegiu. Lucru recunoscut, de altfel, chiar de el, în 2010, în contextul unui eveniment organizat de PSD la Constanţa. La momentul respectiv, deputatul Colegiului 7 afirma nonşalant că nu are ce să facă pentru alegătorii din colegiul său.

Chiar dacă nu stă bine cu notorietatea, parlamentarul are activitate în Parlament. Deputatul Colegiului 7 a semnat 56 de propuneri legislative, a avut şase luări de cuvânt, 11 interpelări şi întrebări şi a susţinut opt moţiuni. Rămâne de văzut dacă Matei Brătianu va mai candida pentru un colegiu constănţean atâta vreme cât, aşa cum se ştie, relaţiile dintre el şi liderul PSD Constanţa, Radu Mazăre, au avut de suferit.

Un alt parlamentar bucureştean care s-a înscris în 2008 în cursa pentru un colegiu din Constanţa este social-democrata Manuela Mitrea. Deputatul Colegiului 8 s-a bucurat, iniţial, de sprijinul primarului Radu Mazăre în activitatea sa în colegiu, pentru ca, ulterior, să intre într-o divergenţă de opinie cu acesta, motivul fiind proiectul de lege prin care Manuela Mitrea intenţionează interzicerea fumatului în spaţii publice.

Manuela Mitrea a iniţiat 17 propuneri legislative şi a avut 70 de luări de cuvânt în Camera Deputaţilor. A semnat zece moţiuni de cenzură şi a susţinut 66 de declaraţii politice. Cât priveşte capitolul de interpelări, Mitrea a contorizat 88.

Antonella Marinescu, deputat PSD al Colegiului 9, nu stă grozav în ceea ce priveşte propunerile legislative iniţiate. Acestea sunt în număr de nouă. Pe de altă parte, parlamentarul constănţean pare destul de vocal: 26 de luări de cuvânt şi 22 de declaraţii politice, 11 întrebări şi interpelări. Antonella Marinescu a susţinut 12 moţiuni.

Deputatul Colegiului 10, Maria Stavrositu, a iniţiat 27 de propuneri legislative. Aflată la primul mandat de parlamentar, Stavrositu nu s-a temut să ia cuvântul, astfel că, potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, democrat-liberala a susţinut 22 de declaraţii politice şi a avut 25 de luări de cuvânt. Cât despre întrebări şi interpelări, acestea au fost în număr de trei.

Senatorul Colegiului 1, liberalul Puiu Haşotti, se poate lăuda cu luările de cuvânt în plen: 755, aşa cum se arată pe site-ul Senatului. Parlamentarul constănţean a făcut 30 de declaraţii politice şi 11 interpelări şi a formulat cinci întrebări. A semnat 17 moţiuni. Spre deosebire de numărul luărilor de cuvânt, cel al iniţiativelor legislative e de doar 30.

Social-democratul Nicolae Moga, senator aflat la primul mandat de parlamentar, a iniţiat 23 de propuneri legislative. Autor al 44 de declaraţii politice, Moga a avut patru întrebări şi şase interpelări. Cât despre luările cuvânt, acestea sunt în număr de 68. Nu în ultimul rând, senatorul PSD a susţinut 11 moţiuni de cenzură.

Colegul său de partid, senator al Colegiului 3, Alexandru Mazăre, a semnat 27 de iniţiative legislative, patru declaraţii politice, patru interpelări şi şapte moţiuni. Fostul deputat, actual senator, a avut 35 de luări de cuvânt în plen.

Senatorul colegiului 4, actual conservator, fost democrat liberal, Mircea Banias, a fost destul de rezervat la capitolul declaraţii politice. A făcut doar nouă, a avut două întrebări, o singură interpelare şi 29 de luări de cuvânt. Legat de iniţiativele legislative, Banias a semnat 28.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii