Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:12 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicuşor „Eu nu sunt mincinos" (document)

ro

24 Sep, 2010 01:56 1701 Marime text
cap_7.jpgPreşedintele CJC a anunţat ieri că va depune o plângere penală împotriva prefectului Claudiu Palaz, ca urmare a faptului că acesta din urmă a cerut anularea parţială a dispoziţiei privind numirea şefilor secţiilor SCJU, emisă de el

Şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a reacţionat dur ieri faţă de decizia prefectului judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, de a ataca în contencios dispoziţia sa privind numirea şefilor de secţii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Nicuşor Constantinescu a catalogat adresa prin care reprezentantul Guvernului în teritoriu a atacat numirile la SCJU drept o minciună, afirmând totodată că îi va face prefectului o plângere penală pentru abuz în serviciu. Constantinescu susţine că Dispoziţia nr. 806 pe care a emis-o în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean nu poate fi atacată de prefect, întrucât, afirmă el, nu este supusă controlului de legalitate al reprezentantului Guvernului. Mai exact, şeful CJC susţine că Dispoziţia privind numirea şefilor secţiilor Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa nu s-ar încadra în reglementările art. 19, alin. (1), lit. e) din Legea nr. 340/2004 privind prefectul şi Instituţia Prefectului, care prevede că prefectul „verifică legalitatea actelor administrative ale consiliului judeţean, ale consiliului local sau ale primarului". Cu alte cuvinte, Constantinescu susţine că dispoziţia sa, emisă în calitate de preşedinte al CJC, nu se încadrează la formularea „acte administrative ale consiliului judeţean", pe considerentul că această sintagmă s-ar referi la forul decizional al instituţiei judeţene, nu şi la preşedintele consiliului judeţean.

„Nu mint"

Nicuşor Constantinescu a mai spus că Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale republicată nu prevede la art. 115 că dispoziţiile preşedintelui consiliului judeţean fac parte din categoria actelor care se comunică prefectului. În opinia şefului CJC, alin. (7) care prevede că „dispoziţiile primarului, hotărârile consiliului local şi hotărârile consiliului judeţean sunt supuse controlului de legalitate al prefectului în condiţiile legii care îi reglementează activitatea", întăreşte faptul că dispoziţiile preşedintelui consiliului judeţean nu trebuie supuse controlului de legalitate al prefectului. De asemenea, şeful CJC a adăugat că această prevedere care reglementa ca şi dispoziţiile preşedintelui de consiliu judeţean să fie supusă controlului de legalitate al prefectului a fost anulată în momentul în care şefii de consilii judeţene au candidat uninominal. „Înainte de 2008, când nu se candida uninominal, se considera că preşedinţii de consilii judeţene nu erau reprezentativi şi de aceea exista această prevedere, care a fost scoasă după candidaturile uninominale", a subliniat şeful CJC.

Întrebat unde se precizează în Legea nr. 215 a administraţiei publice locale, pe care o invocă, despre faptul că prefectul, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, nu poate verifice legalitatea unei dispoziţii a preşedintelui Consiliului Judeţean, Nicuşor Constantinescu a ripostat vehement susţinând că el nu prezintă presei minciuni. „Bineînţeles că găsiţi în lege scris. Dacă eu vă spun că asta este legea, eu vă păcălesc sau cum? Eu nu sunt mincinos! Hotărârile Consiliul Judeţean sunt ceea ce se votează în şedinţă, acelea sunt supuse controlului. Este foarte clar ceea ce se spune în Legea 215 la articolul 115, alin.7, care sunt actele pe care le verifică prefectul. Eu nu sunt obligat să comunic dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean, adică a mea, prefectului. În 2008, înainte să se modifice legea 215 era şi dispoziţia inclusă printre actele pe care prefectul le poate verifica legalitatea".

Palaz: „Nu există nicăieri specificat acest lucru"

În replică, prefectul Claudiu Palaz a susţinut că ceea ce a spus preşedintele Consiliului Judeţean nu are temei legal: „Să arate unde în lege este specificat că dispoziţiile preşedintelui Consiliului Judeţean nu pot fi atacate de prefect. Nu are cum să arate pentru că nu există nicăieri specificat acest lucru. Sunt două chestiuni diferite: presupunerea că eu nu aveam cum să atac dispoziţia şi faptul că dispoziţia ar fi legal dată. Să nu uităm că preşedintele CJC nu are pregătire juridică", a susţinut prefectul.

Cât despre plângerea penală pe care şeful CJC i-a făcut-o prefectului Claudiu Iorga Palaz, acesta a susţinut că analizează şi el problema să-i facă, la rândul său, plângere penală pentru abuz în serviciu în ceea ce priveşte numirea şefilor de secţii în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa.

În ediţia online a cotidianului puteţi vizualiza atât Dispoziţia nr. 806 privind numirea şefilor secţiilor SCJUC, cât şi solicitarea prefectului Claudiu Palaz înaintată Tribunalului Constanţa - Secţia Comercială, contencios administrativ şi fiscal, de anulare parţială a dispoziţiei şefului CJC.

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii