Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:47 03 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nemirschi isi va publica declaratia de avere rectificata pe site-ul ministerului

ro

10 Jul, 2009 14:43 1364 Marime text
nemirschi-agerpres.jpgMinistrul Mediului, Nicolae Nemirschi a afirmat, ieri, la Piteşti, că săptămîna viitoare va clarifica situaţia în ceea ce priveşte declaraţia sa de avere, pe care o va posta, în formă rectificată, pe site-ul instituţiei pe care o conduce, informează corespondentul NewsIn. 

„Nu am nimic de ascuns. Nu voi intra în detalii, dar probabil că marţi veţi găsi pe site-ul Ministerului declaraţia mea rectificată, cu toate informaţiile. Nu sunt dispus să fac telejustiţie în acest caz",  a declarat Nicolae Nemirschi în timpul unei vizite la uzina de automobile Dacia.

ANI a sesizat, în data de 23 iunie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, pentru cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii şi precizează că l-a înştiinţat de declanşarea procedurii de verificare.

ANI s-a sesizat din oficiu după ce presa a semnalat existenţa unor neconcordanţe între declaraţiile de avere depuse de ministrul Mediului în data de 5 ianuarie 2009, respectiv în 15 iunie 2009. Comunicatul de presă transmis atunci de ANI precizează că Nemirschi a fost înştiinţat despre declanşarea procedurii de verificare, în conformitate cu prevederile Legii ANI.

În cadrul procedurii de verificare s-au solicitat informaţii şi documente de la instituţii şi persoane juridice, iar în urma comparării datelor cuprinse în declaraţiile de avere cu datele şi informaţiile primite de Agenţie s-a constatat că în cele două declaraţii de avere nu au fost înscrise sau au fost înscrise în mod eronat mai multe date.

Astfel, nu este înscrisă în evidenţa Direcţiei de Taxe şi Impozite o locuinţă cu 4 camere şi hol, în suprafaţă construită la sol de 59,94 mp, suprafaţă utilă de 42,58 mp, cumpărată în 3 martie 2006 şi intabulată în Cartea Funciară a localităţii Topalu.

La capitolul „Bunuri mobile", Nicolae Nemirschi menţionează un autoturism marca Jeep Cherokee, care nu se regăseşte în evidenţele Direcţiei de Taxe şi Impozite a Municipiului Constanţa. Ministrul nu a declarat totodată conturile curente deschise pe numele soţiei, iar conturile curente declarate nu corespund cu cele aflate în evidenţele ING BANK NV, rezultând la data de 31 mai 2009 o diferenţă de peste 82.000 lei. Declaraţia de avere din 5 ianuarie 2009 menţionează trei conturi deschise în anul 2005 la ING BANK NV, iar cea din 15 iunie 2009 - patru conturi deschise la ING BANK NV, al patrulea fiind din anul 2008.

„Informaţiile aferente fiecărui cont sunt diferite, declaraţia din luna ianuarie precizând conturi numai în lei, pe când conturile menţionate în data de 15 iunie 2009 sunt atât în lei, cât şi în euro. În evidenţele ING BANK NV nu există nici un cont curent în lei deschis în anul 2008, persoana verificată având două conturi curente în lei deschise în anul 2005 şi două conturi curente (unul în USD şi unul în euro), deschise în anul 2005", se arată în comunicat. De asemenea, s-a constatat, potrivit aceleiaşi informări, că Nemirschi nu a menţionat în declaraţia de avere depusă în 2006, în calitate de viceprimar al municipiului Constanţa, conturile curente deschise pe numele soţiei care, la data de 21 decembrie 2006, înregistrau solduri la ING BANK NV în cuantum de 24.000 de euro şi de aproximativ 450.000 de lei.

Comunicatul mai precizează că Nemirschi este asociat la S.C. PROMEDAS MAMAIA SRL (cotă de participare la beneficii şi pierderi de 50%) şi la S.C. ALLCLASS SRL (cotă de participare la beneficii şi pierderi de 25%). În declaraţia de avere depusă în iunie 2009, veniturile din dividende obţinute de Nemirschi împreună cu soţia de la S.C. PROMEDAS MAMAIA SRL şi S.C. ALLCLASS SRL „sunt în cuantum de 249.698 lei şi nu corespund cu veniturile reale, în cuantum de 89.444 lei, înregistrate şi comunicate de ANAF, rezultând o diferenţă de 160.254 lei", informează ANI.

Totodată, în declaraţia de avere depusă în iunie 2009 figurează venituri din dividende, aferente anului fiscal 2008, în cuantum de 7.536 lei, însă în urma verificărilor efectuate în situaţiile financiare ale S.C. ALLCLASS SRL a rezultat că, în anul 2008, societatea figurează cu pierdere contabilă, fapt confirmat şi de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, ceea ce înseamnă că nu poate repartiza dividende, se mai arată în comunicat.

„Aspectele de mai sus (...) constituie indicii temeinice pentru săvârşirea de către domnul Nicolae Nemirschi a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, motiv pentru care s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", informează Agenţia prin acelaşi comunicat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii