Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:08 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cumpana a rasunat de urari traditionale si colinde (galerie foto)

ro

15 Dec, 2009 01:40 2467 Marime text

cumpana_colinde.jpgCea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă „După Datina Străbună" a găzduit peste 500 de participanţi din diferite zone ale ţării

Locuitorii comunei Cumpăna s-au reunit duminică, în sala mare a Casei de Cultură, pentru a asculta urările tradiţionale de sărbători spuse de către ansambluri de artişti din diferite colţuri ale ţării.

Continuând tradiţia, pe 13 decembrie 2009, Primăria şi Consiliul Local Cumpăna au organizat cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă intitulat „După Datina Străbună". Festivalul a fost deschis, începând cu ora 10.00, cu o paradă a portului, a costumelor şi măştilor specifice sfintelor sărbători de iarnă, desfăşurată pe Şoseaua Constanţei din localitate. Pe scena Casei de Cultură din Cumpăna au urcat câteva sute de artişti, din diferite zone folclorice ale ţării. Fiecare ansamblu artistic a prezentat o suită de colinde, datini şi obiceiurile de iarnă, din zona de provenienţă.

Deşi ne aflăm într-o perioadă nefavorabilă din punct de vedere financiar, primăria, reprezentată de primarul Mariana Gâju, a făcut eforturi pentru ca acest eveniment, important pentru păstrarea tradiţiilor, să continue. „Ne aflăm la cea de-a opta ediţie a Festivalului Naţional de Datini şi Obiceiuri de Iarnă «După datina străbună». Avem reprezentanţi din 12 judeţe ale ţării, mai exact 528 de participanţi. Este frumos pentru că există o continuare a tradiţiei, deoarece există, în acelaşi timp, dorinţa de a duce mai departe datinile, cultura, colindele. Indiferent cât de greu ne va fi la Cumpăna, nu va înceta continuarea tradiţiilor", ne-a declarat primarul Mariana Gâju.

Orchestraţia evenimentului a fost asigurată de Taraful Casei de Cultură Cumpăna, condus de dirijorul Nicolae Spătaru. Artiştii care au încântat publicul de la Cumpăna şi din toată ţara - pentru că festivalul va fi difuzat şi de către una dintre televiziunile cu specific folcloric - au făcut parte din ansamblurile „Româncuţa", „Muguraşii Cumpenei", „Kardelen", toate trei din Cumpăna, „Plăişorul", comuna Săliştea, judeţul Alba, „Doruleţul", comuna Făcăieni, judeţul Ialomiţa, „Rândurile", comuna Oseşti, judeţul Vaslui, „Floricica", localitatea Comarnic, judeţul Prahova, „Floare de corn", comuna Cornu, judeţul Prahova, „Junii Valahi", comuna Vulcana Băi, judeţul Dâmboviţa, „Hora", comuna Vlăsineşti, judeţul Botoşani, „Crai Nou", oraşul Frasin, judeţul Suceava, „Muguraşul", comuna Tulgheş, judeţul Harghita, „Urziceanca", localitatea Urzicuţa, judeţul Dolj, „Liliacul", comuna Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, „Moşoaiele", comuna Luncaviţa, judeţul Tulcea, „Mugurelul", oraşul Cernavodă, judetul Constanţa şi „Plai de Dor", comuna Albeşti, judeţul Constanţa. Au urcat pe scenă pentru a susţine recitaluri, artişti consacraţi ca Mariana Anghel, Polina Gheorghe, Marius Marin Cristel, Ionuţ Petreacă, Elena Mimiş Trancă şi Gheorghe Trancă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • bnmkl 16 Dec, 2009 05:12 de cine a fost platita serbarea energomont ???