Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:16 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Colectarea selectiva a deseurilor nu este o optiune, ci o obligatie"

ro

21 Jul, 2009 02:47 1649 Marime text

cumpana.jpg„Trebuie mers din casă în casă, să le povestim oamenilor cât de important este să colecteze deşeurile altfel decât erau ei obişnuiţi", a susţinut, ieri, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju

După îndelungi eforturi şi cu sprijinul financiar venit de la  Uniunea Europeană, comuna Cumpăna este pe cale să devină prima comună din judeţ care, la iniţiativa autorităţilor locale şi a primarului Mariana Gâju, va avea, după 30 septembrie, prima staţie de colectare selectivă a deşeurilor la cele mai înalte standarde europene. 

În urmă cu o lună, s-a dat startul construcţiei staţiei de sortare, aflată în afara comunei, au fost achiziţionate utilajele necesare colectării şi procesării deşeurilor care se vor colecta de la populaţie, dar şi containerele în care acestea vor fi depozitate. „Până la acest moment, suntem în termenele prevăzute iniţial cu mici decalaje pe care le vom recupera în timp. Eu sunt mulţumită de felul cum decurg lucrările. Trebuie mers din casă în casă să le povestim oamenilor cât de important este să colecteze deşeurile altfel decât erau ei obişnuiţi", a susţinut primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju. Mai ales că, începând cu 16 iulie, oficial, toate gropile de gunoi s-au închis.  

Cât despre lucrările la staţia de sortare, chiar dacă au început cu întârziere, de zece zile, primarul a dat asgurări că muncitorii vor recupera, iar la data stabilită, luna septembrie - prima jumătate a lunii octombrie, lucrările se vor finaliza.

Mai mult, pentru o mai bună eficientizare a procesului de selectare, Mariana Gâju, împreună cu echipa care se ocupă de acest proiect, a decis să schimbe amplasamentele stabilite iniţial ale celor 36 de platforme pe care vor fi aşezate containerele. „Am decis să le aşezăm la capătul străzilor, nu cum era stabilit iniţial, în intersecţii, pentru că bloca vizibilitatea şi degaja mirosuri greu de suportat pentru locuitorii din zonă", a evidenţiat primarul. Pentru a evita orice problemă, legată de igienă, dar şi de eventualele furturi de hârtie sau plastic, autorităţile locale s-au gândit să împrejmuiască platforma cu gard. Tot în această direcţie, a igienei, primarul Mariana Gâju a mai decis achiziţionarea unui aparat care curăţă şi spală locul de pe platformele de unde a fost luat gunoiul.  

Urmează etapa de instruire a populaţiei

„Colectarea selectivă a deşeurilor nu mai este o opţiune, este o obligaţie, mai ales că Uniunea Europeană ne-a dat banii", a susţinut, Sandor Korosfoy, reprezentantul firmei care promovează proiectul în comună. De asemnea, acesta s-a declarat mulţumit de succesul pe care l-a avut la fiecare întâlnire cu locuitorii comunei şi de impactul pe care îl are proiectul până acum. De aceea, următoarea etapă din cadrul master-planului firmei vizează conştientizarea din casă în casă. „Le vom spune din nou cât de bine este să selecteze gunoiul înainte să îl arunce şi le vom da indicaţii unde să-l pună pe fiecare", a mai completat acesta.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cosmin 21 Jul, 2009 07:54 Doamna Primar daca doriti sa vedeti cum e face reciclare trageti o fuga in Cipru si o sa vedeti cum colectam noi Romanii.