Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:47 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrele de fier vechi din Cuza Voda, in vizorul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala

ro

24 Apr, 2004 00:00 1034 Marime text

Evazionistii si-au mutat cuiburile

Obiectivele principale ale Directiei Generale de Inspectie Financiar-Fiscala in perioada 1 ianuarie - 31 martie 2004 au fost concretizate in realizarea sarcinilor potrivit competentelor atribuite de lege in domeniul inspectiei financiar-fiscale, al prevenirii si combaterii evaziunii fiscale * S-a avut in vedere identificarea actelor de evaziune fiscala prin: sustragerea de la plata taxelor si impozitelor, nedeclararea veniturilor impozabile, ascunderea obiectului si a sursei impozabile, inregistrarea in evidente de cheltuieli fictive fara a avea la baza documente justificative * Localitatea Cuza Voda este omniprezenta in raportul ANAF * La SC "Esperando" SRL Cuza Voda s-a depistat un prejudiciu adus bugetului de stat in suma de 2,5 miliarde de lei, prin desfasurarea de activitati ilegale de achizitie a deseurilor feroase * Administratorii a sapte microintreprinderi au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 1,9 miliarde de lei prin neinregistrarea in evidentele contabile a unor facturi fiscale

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a intocmit un raport privind activitatea de inspectie financiar-fiscala desfasurata in primul trimestrul al anului 2004. Obiectivele principale ale Directiei Generale de Inspectie Financiar-Fiscala in perioada 1 ianuarie - 31 martie 2004 au fost concretizate in realizarea sarcinilor potrivit competentelor atribuite de lege in domeniul inspectiei financiar-fiscale, al prevenirii si combaterii evaziunii fiscale. Au fost efectuate verificari in principalele domenii de activitate ale economiei nationale, depistand si instrumentand forme diverse de manifestare a evaziunii fiscale, actionandu-se, totodata, pentru cresterea gradului de colectare a veniturilor bugetare. Astfel, s-au avut in vedere identificarea si combaterea actelor de evaziune fiscala savarsite de agentii economici prin: sustragerea de la plata taxelor si impozitelor, nedeclararea veniturilor impozabile, ascunderea obiectului si a sursei impozabile, inregistrarea in evidente de cheltuieli fictive fara a avea la baza documente justificative. S-au identificat situatii de distrugere a actelor contabile, intocmirea incompleta si necorespunzatoare a actelor si documentelor contabile, cazuri de desfasurare de acte de comert fara ca acestea sa fie in obiectul de activitate; pe scurt, modalitati de prejudiciere a bugetului de stat. Activitatea de comercializare a produselor petroliere continua sa fie tinta multor evazionisti fiscali, sumele obtinute de acestia reprezentand un prejudiciu important adus bugetului de stat. Pe locul doi, din punctul de vedere al ANAF, in ceea pe priveste amploarea evaziunilor fiscale, este domeniul gestionarii si valorificarii deseurilor industriale reciclabile (in special feroase si neferoase). Practica fraudarii bugetului statului prin intermediul societatilor comerciale din categoria "firmelor-fantoma" a fost si inca este folosita de diversi afaceristi care urmaresc imbogatirea prin asa-zise "tunuri financiare".

Afacerile cu fier vechi rezista

La SC "Esperando" SRL Cuza Voda, avand ca obiect de activitate recuperarea si valorificarea resurselor si deseurilor metalice, inspectorii fiscali au constatat ca prin administratorii Ivan Aurel si Cristu Mihai, s-a creat un prejudiciu bugetului de stat in suma de 2,5 miliarde de lei, prin desfasurarea de activitati ilegale de achizitie a deseurilor feroase. Verificarile efectuate au stabilit ca, in perioada noiembrie 1999 - decembrie 2002, societatea a achizitionat fier vechi de la diverse firme care s-au dovedit a fi fantoma si fara a se intocmi note de intrare-receptie. Deoarece fapta de a se sustrage in intregime sau in parte de la plata obligatiilor fiscale se considera infractiune, actul de control a fost transmis institutiilor abilitate pentru continuarea cercetarilor si stabilirea raspunderilor in sarcina administratorilor Ivan Aurel si Cristu Mihai.

Bani obtinuti rapid

Practica eludarii legilor fiscale, in vederea obtinerii unor sume de bani intr-o perioada scurta de timp, a fost si este utilizata si de microintreprinderi. Astfel, administratorii a sapte microintreprinderi, respectiv Mihai Ionica, Mihai Marita, Munteanu Tanta, Stanescu Maria, Ionita Ionita, Mihai Frant si Bulibasu Gabriel, au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 1,9 miliarde de lei. Prin intermediul SC "Nalbant" SRL, SC "Murighiol" SRL, SC "Nona Com Impex" SRL, SC Vacareni" SRL, SC "Greieras Impex" SRL, SC "Nadiuta" SRL si SC Metalica Impex" SRL, toate din localitatea Cuza Voda, din domeniul comercializarii cu ridicata a cerealelor, administratorii au creat acest prejudiciu prin neinregistrarea in evidentele contabile a unor facturi fiscale, pe baza carora s-au facut livrari de floarea-soarelui catre SC "Comcereal" Constanta, SC "Argus" SA si SC "Rex Agra" SRL Constanta. Pentru cele constatate, actele de control au fost trimise institutiilor de cercetare penala pentru stabilirea raspunderilor in sarcina persoanelor vinovate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii