Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:49 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul centru de formare europeana pentru agricultura la Constanta

ro

31 Aug, 2004 00:00 742 Marime text

Parteneriat romano-francez in domeniul agricol

Centrul de Informare si Formare Europeana pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala isi va desfasura activitatea in sediul din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din teritoriu * DADR Constanta este prima institutie agricola din tara care a castigat un asemenea program, care se va derula in colaborare cu CEDER (Regional Center for Sustainable Rural Development)

Incepand cu 9 septembrie, in Constanta va functiona Centrul de Informare si Formare Europeana pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, cu sediul in cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala din teritoriu. Centrul a luat fiinta prin parteneriatul dintre CEDER (Regional Center for Sustainable Rural Development), organizatie non-guvernamentala, si DADR Constanta. Va avea o durata de functionare de cel putin cinci ani si va dispune de o baza logistica complexa formata dintr-o retea de opt computere, conectate la reteaua Internet. Personalul care va deservi acest centru este format din doua persoane specializate in actiuni de informare si dezvoltare rurala si un voluntar US Peace Corp. "Obiectivul general al centrului este acela de sensibilizare a populatiei active din mediul rural asupra integrarii Romaniei in Uniunea Europeana", a declarat Marioara Nicolaescu, director al Oficiului Judetean de Studii Pedologice si Agrochimice Constanta. Activitatea centrului va consta in aducerea informatiei specifice si specializate cat mai aproape de agricultori si populatia rurala, sensibilizarea personalului de conducere si tehnic pentru a deveni portorul acestui flux informational si cresterea participarii agricultorilor la proiecte educationale si structurale. Se va pune accent nu numai pe formarea profesionala, ci si pe implementarea programelor care sunt in curs de derulare sau contractare, in care Centrul Regional de Resurse pentru Dezvoltare Rurala Durabila este partener. In cadrul centrului se vor organiza cursuri de specialitate in domeniu, precum si cursuri de limbi straine, cu preponderenta limba engleza, pentru care deja s-a stabilit un grup tinta. In luna mai a anului viitor a fost deja programata o iesire in Franta pentru un grup de 10-15 fermieri autohtoni, in vederea unui schimb de experienta cu omologi francezi. "Ce ne bucura este faptul ca DADR Constanta este prima institutie agricola din tara care a reusit sa implementeze acest program in parteneriat cu CEDER", a afirmat Marioara Nicolaescu.

Programe agricole pentru fermierii locali

Printre programele in derulare in care DADR este prezenta ca partener se numara: programul Leonardo da Vinci, procedura A, avand ca tema formarea formatorilor din invatamantul agricol pentru adulti, proiectul european "Formater - Centru de resurse pentru formatori si agenti de dezvoltare teritoriala". Colectivul de conducere a institutiei agricole din Constanta intentioneaza contractarea altor proiecte din cadrul programelor care se deruleaza in plan international in prezent, vizand tematici precum: formarea profesionala a specialistilor din domeniul consultantei agricole, sisteme de afaceri si strategie in agricultura si in procesarea alimentara. In atentia conducerii se afla si implementarea programelor de consultanta pentru managementul proiectelor europene de la nivel individual la nivel de comunitate si grupuri de actiune locala. In cadrul parteneriatului cu CEDER, participarea romana se va concretiza in specializarea fermierilor care vor beneficia de acest program.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii