Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:53 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Teodosie pledeaza la procurorul general

ro

12 Sep, 2009 01:54 5976 Marime text

cap_1.jpgLovitură după lovitură pentru Înalt Preasfinţia Sa Teodosie, în dosarul în care este urmărit penal pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual. Plângerea formulată de prelat împotriva începerii urmăririi penale a fost respinsă, înainte ca dosarul să fie trimis către Direcţia Naţională Anticorupţie. ÎPS poate contesta soluţia, la procurorul general.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a respins plângerea formulată săptămâna trecută de arhiepiscopul Tomisului, împotriva rezoluţiei prin care s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de el. Potrivit declaraţiilor procurorului Simona Frolu, din cadrul Parchetului Înaltei Curţi, plângerea a fost respinsă înainte de trimiterea dosarului către DNA. ÎPS poate însă să conteste această soluţie la procurorul general, Laura Codruţa Kovesi. În plângerea respectivă, Înalt Preasfinţia Sa Teodosie susţinea că, înainte de începerea urmăririi penale, ar fi trebuit să se ceară acordul Patriarhiei, dată fiind calitatea sa de înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române. Prima lovitură pentru Teodosie a venit, practic, în aceeaşi zi în care s-a aflat despre plângerea prelatului, chiar din partea Patriarhiei. Prin purtătorul de cuvânt al instituţiei, părintele Constantin Stoica, Patriarhia a subliniat că Arhiepiscopul Tomisului este cercetat de Parchetul General în calitate de decan al Facultăţii de Teologie, nu pentru presupuse nereguli statuare săvârşite ca ierarh, adică sacramentale, administrativ-bisericeşti, juridice sau contabile.

ips_teodosie_03.jpgParchetul zice ca Patriarhia

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a mai precizat că, la şedinţele Sinodului Mitropolitan şi Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din luna iunie, au fost luate în discuţie, în legătură cu Arhiepiscopia Tomisului, probleme care au vizat disciplina clerului din această eparhie. Prin aceste declaraţii oficiale ale mai-marilor Bisericii Ortodoxe Române se face clar faptul că Patriarhia şi-a luat mâna de pe Înalt Preasfinţia Sa Teodosie, părând că-l lasă să se descurce singur în această încurcătură. Dovadă în acest sens este şi faptul că, la nici măcar o săptămână de la poziţia exprimată oficial de Patriarhie, dosarul penal al arhiepiscopului Tomisului a fost declinat către Direcţia Naţională Anticorupţie. Schimbarea a survenit după ce procurorii Parchetului General au studiat dovezile strânse la dosarul cauzei, din care a reieşit că faptele pentru care arhiepiscopul este urmărit penal au fost comise în calitatea sa de decan al Facultăţii de Teologie şi nu în calitate de înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, idee pe care a încercat s-o acrediteze apărarea încă de la început. Cu alte cuvinte, trimiterea dosarului către DNA a confirmat întocmai punctul de vedere al Patriarhiei Române, exprimat de părintele Constantin Stoica.

{mos_ri:IPS Teodosie}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cetatean 13 Sep, 2009 19:46 Oare de ce pe posturile Antenei si al Realitatii...sau al tuturor posturilor TV pro PSD nu se face public.... seara de seara purtarea marsava a acestui nesatul...as dorii si verificarea dosarelor celor doi preoti din Kogalniceanu ....Gunea...al caror tata este consilier PSD.....
  • Nea Ion 13 Sep, 2009 19:33 Cand a savarsit infractiunile a intrebat pe cineva de la Patriarhie? Tot timpul s-a situat mai presus de orice, chiar si de Dumnezeu, acest jeg ambalat in vesminte arhieresti. Devine din ce in ce mai scandalos faptul ca, Patriarhia nu-l penalizeaza pentru noroiul pe care-l arunca acest drac in obrazul Bisericii. Daca un preot ar fi facut ceea ce-a facut acest nenorocit, ar fi fost imediat distrus.Tot clerul si credinciosii sunt obligati sa suporte, acum, oprobiul sectar din cauza acestei nejustificate tolerante. De ce Universitatea Ovidius nu-l destituie din functia de decan? De ce Ministerul Invatamantului nu ia nicio masura in cazul lui, cunoscut fiind faptul ca la Teologia din Constanta se vand diplome de licenta si de doctorat? Ar fi trebuit retrasa acreditarea acestei "librarii", care vinde diplome, dupa dupa denuntarea acestui talhar de catre presa. De ce Fiscul nu-l executa? Pentru ca este unealta PSD-ului?
  • marin 12 Sep, 2009 12:02 este vinovat.un mare spagar care are o gramada de afaceri in bucovina si nu numai.
  • Derbedei in haine preotesti 12 Sep, 2009 09:52 .... Petromidia sponsorizeaza, de la inceputul anului 2005, lunar, cu cite 500 de milioane de lei Arhiepiscopia Tomisului, bani pe care Teodosie ii cheltuie „pentru nevoile spirituale ale enoriasilor si pentru alinarea nevoilor pamintesti ale credinciosilor". Gurile rele spun ca toti acesti bani au mers catre manastirea lui Teodosie, unde acesta mai are in lucru cateva cladiri, care vor adaposti niste ateliere. La poalele muntelui Barnarel, la doar 20 de metri de riul Bistrita, se ridica cea mai impunatoare manastire construita in ultimii ani. Poarta hramul „Acoperamantul Maicii Domnului" si e ctitoria IPS Teodosie. Desi preasfintitul este arhiepiscop la Constanta, el a ales sa construiasca aceasta manastire in satul Dorna Arini, linga Vatra Dornei, in jurisdictia Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, deoarece acolo este locul sau de bastina. Cu bani din donatii, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a construit in satul natal din judetul Suceava un hotel de lux, unde se cazeaza vizitatorii manastirii pe care tot Teodosie a ridicat-o, pe pamintul mostenit de la parinti. In schimb, Arhiepiscopia Tomisului a intrat in executare silita. Arhondaricul ctitorit de Teodosie are in jur de 40 de camere, dotate si utilate asemenea unui hotel de 3-4 stele. Potrivit canoanelor bisericesti, pelerinii ar trebui sa innopteze gratis la manastire. Cind ajung la fata locului, turistii sint informati de catre maicute ca, daca doresc sa doarma in casa de oaspeti, ii costa 500.000 de lei pe noapte....
  • Rusine! 12 Sep, 2009 09:51 De ce nu este suspendata din functie? De ce mai preda la Univesritate? IPS Teodosie a avut o ascensiune fulminanta. De la un biet calugar inchinoviat la schitul Crasna, in 1977, el a ajuns, in 2001, arhiepiscop de Tomis, dupa ce in 1994 fusese numit episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, cu titulatura de Snagoveanul. Colegii sai spun ca ascensiunea lui Teodosie se datoreaza prieteniei foarte bune dintre acesta si Adrian Nastase, numirile sale in functie petrecindu-se cind PDSR sau PSD erau la putere. Dupa ce a fost instalat arhiepiscop de Tomis, Teodosie a devenit repede foarte influent in organizatia PSD Constanta. In august 2003, dupa ce a fost inlaturat din functia de presedinte al organizatiei PSD Constanta, Petre Stanca a declarat presei ca "decizia lui Nastase de a ma inlatura din functie a fost influentata de Teodosie". Arhiepiscopul de Tomis este si decan la Facultatea de Teologie.
  • Cititi aici! 12 Sep, 2009 09:50 Romania libera (11 mai): - „Arhiepiscopul Teodosie a dat una dintre cele mai grave lovituri Bisericii Ortodoxe Romane“ (despre show-ul politico-discografic religios al asa zisei „Invieri de pe plaja de la Neptun“ - inventata de IPS Teodosie Tomitanul); Romania libera (16 mai): - „Blasfemia de la Neptun - anatemizata de canoanele Bisericii Ortodoxe“; Romania libera (20 mai, o pagina de ziar): - „Spagoveanul Arghirofilul are ca deviza: orice, oricat, oriunde si cu oricine. Portret realizat de un grup de teologi ai Bisericii Ortodoxe Romane“; Romania libera nr. 3697/ 21 mai 2002: - „Arhiepiscopia Spagoveanului «blagoslovita» cu S.C. Nazarcea; Romania libera (22 mai): - „Cu binecuvantarea Arhiepiscopului Teodosie Spagoveanul, viile din Nazarcea vor fi popite“; Romania libera (23 mai, o pagina de ziar): - „Inalt P.S.D.-istul Petrescu Macedon Spagoveanul si afacerile sale imobiliare. Arhiereu sau expert in vanzari-cumparari de case?“; Romania libera (7 iunie, o pagina de ziar): - „Sub obladuirea Inalt P.S.D.-ista a arhiepiscopului Teodosie Tomitanul, cinci preoti l-au sechestrat pe primarul din Niculitel si l-a silit sa demisioneze“; Romania libera: - „Ce poti gasi in casa unui proteja al lui Teodosie Spagoveanul. Bunurile lumesti la care renunta un preot cand divorteaza de tanara sa sotie“; Romania libera (12 iunie): - „Teodosie Spagoveanu a fost cercetat de Politie pentru infractiunile de inselaciune si abuz de incredere“; Romania libera, nr. 3912/ 01.02 2003 (editia de Dobrogea): „Episcopul SPAGOVEANU ravneste la scaunul de mitropolit“; Romania libera, nr. 3899/ 17.01.2003: - „Un Dinu Paturica al Bisericii Ortodoxe Romane“; Toate nemerniciile acestea au putut avea loc in timpul celui care a fost Prea Fericitul Patriarh Teoctist, Dumnezeu sa-l ierte si sa-l aseze la loc de verdeata, lumina si liniste! Acum avem un alt Patriarh, in persoana Prea Fericitului Daniel. Fi-va Domnia Sa cu frica de legile Lui Dumnezeu si de partea canoanelor B.O.R. sau va intoarce si celalalt obraz al Bisericii Romane, deci al nostru, la toate palmele si scuipaturile pe care ni le-a dat pana acum acest individ, Teodosie Spagoveanul??? Sa nu aruncam primii cu piatra, sa iertam, dar putem uita?
  • Satana in haine preotesti 12 Sep, 2009 09:49 „Pieirea ta, prin tine Israele!“ Cititi si va cruciti! Inca de la instalarea sa la Constanta ca arhiepiscop, I.P.S. Teodosie Tomitanul, fost Snagoveanu, supranumit Spagoveanu chiar de slujitorii Bisericii, a fost in atentia presei, care a facut dezvaluiri despre afurisenia ce zace in trupul, vorbele si mai ales faptele pacatosului. Acesta a fost desemnat pentru scaunul de Arhiepiscop al Tomisului in Adunarea Nationala a Bisericii Ortodoxe Romane din februarie 2001, dupa trecerea in nefiinta a celui care a fost I.P.S. Lucian Tomitanul. Astfel, cotidianul ROMANIA LIBERA, nr. 3705, in editia din 30 mai 2002, rezerva in intregime pagina 12 unui articol intitulat „Cosmarul Bisericii Ortodoxe Romane: Teodosie Spagoveanul, in viziunea unor preoti din Arhiepiscopia Bucurestilor“ (material semnat de Ion Zubascu). In esenta, acest articol este construit pe baza unor informatii si opinii din interiorul B.O.R. si dezvaluie, printre altele, urmatoarele fapte ale pacatosului de sub sutana preoteasca a inaltului ierarh: - despre vilele lui Teodosie Spagoveanu din satul natal Dorna-Arini, care, zice autorul, sunt un adevarat cartier rezidential, la sud de Vatra Dornei; - faptul ca, in fostul regim al „epocii de aur“, Spagoveanu s-a avut bine cu Armata si Securitatea; - faptul ca la constructia acestor vile au fost folosite materiale sustrase de la Patriarhie si de pe la Armata si, de asemenea, au fost folositi militari; - faptul ca, in timpul lucrarilor, un militar a murit inecat in raul Arges (vara anului 1995); - unul dintre preoti este citat si face aluzie la presupusa homosexualitate a I.P.S. Teodosie; - faptul ca practica „braconajul liturgic“; - faptul ca a mutat in Bucuresti mai multi preoti din alte epahii din tara, binecunoscuti pentru viata lor aventuroasa, contra unor spagi grase (10 milioane in anul 1995!); - un alt preot este citat si afirma ca Teodosie este foarte razbunator si nu iarta pe nimeni care „cade piezis la ficat“; - faptul ca este pus pe capatuiala rapida; - faptul ca merge la preoti la vicernie, la hramuri, la sfintiri, la instalari, la inmormantari, pentru ca toate se termina cu masa, daruri in bani si natura! - faptul ca se uita la stirile Pro TV in pijamale si cu mitra pe cap; - faptul ca, in acea vreme, era unealta lui Iliescu, deci omul de casa al P.S.D.;
  • Piei, Satana 12 Sep, 2009 09:48 Dosarul "Mache" cu nr. 22227, deschis la 30.09.1987, al lui IPS Teodosie de la CNSAS cuprinde cinci pagini: raportul privind recrutarea sa, angajamentul propriu-zis si raportul de dupa recrutare. Iata angajamentul: "Angajament. Subsemnatul Petrescu Macedon, fiul lui Procopie si al Elisabetei, nascut la 12 decembrie 1955 in localitatea Vatra-Dornei, judetul Suceava, ma angajez sa nu divulg fata de nimeni faptul ca am fost de acord cu organele de Securitate privind colaborarea cu acestea in problemele de interes major ale statului nostru. 29 septembrie 1987. Dat in fata mea V. Crainiceanu".
  • redivivus 12 Sep, 2009 04:58 Este de mirare cum Inalt Prea Sinistrul Rasputin este preocupat doar de partea procedurala si nu-l deranjeaza faptele sale.Sa retinem ca a devenit clientul justitiei in calitate de decan.Sa vedeti ce se va intampla cand va fi judecat pentru afacerile sale si alte potlogarii.Mare este nerusinarea acestui calugar parvenit.Si a celor care-l sustin.