Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:05 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stradivarius-ul era o facatura

ro

19 Sep, 2009 02:02 1368 Marime text
cap_3.jpgProcurorii spun că se va da o soluţie în cel mai scurt timp

Experţii au concluzionat: nu este Stradivarius vioara găsită de poliţiştii constănţeni în Piaţa Ovidiu, la sfârşitul lunii februarie 2009. În acest context, finalizarea dosarului deschis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa se apropie cu paşi repezi.

De menţionat că singurul expert din România autorizat în domeniu a reuşit abia după luni bune de la începerea anchetei să analizeze instrumentul muzical şi să decidă asupra autenticităţii sale. Dat fiind că s-a stabilit că nu este vorba despre o vioară Stradivarius autentică şi, prin urmare, nu este un obiect de patrimoniu, în dosar nu mai sunt incidente dispoziţiile articolului 89, alineat 1, din Legea 182/2000, privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil. Articolul citat incriminează „introducerea pe teritoriul statului român, precum şi deţinerea, comercializarea, organizarea de expoziţii sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale ale statului respectiv, şi care au fost exportate ilegal". Dată fiind răsturnarea de situaţie din acest caz, nu-i exclus să se constate că, de fapt, nu a existat nicio infracţiune, iar dosarul să se închidă ca atare.

Povestea viorii

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa spun că este doar o chestiune de timp până se va lua o hotărâre în acest caz. Totuşi, vâlva creată în jurul viorii la momentul descoperirii ei pare să se bată cap în cap cu umbra în care pare să fi intrat dosarul. Amintim că instrumentul a fost descoperit în noaptea de 25 spre 26 februarie 2009, în locuinţa unor tineri constănţeni, din Piaţa Ovidiu. Acţiunea a fost îndeplinită de ofiţerii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi ai Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa. Percheziţiile domiciliare au fost efectuate sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. La momentul la care au fost efectuate primele cercetări, s-a stabilit că vioara ar fi fost fabricată în anul 1721 şi că ar fi fost furată din Belgia, fiind vorba despre un obiect din patrimoniul cultural. Totodată, suspiciunile au crescut mai mult pe măsură ce oamenii la care a fost găsit instrumentul s-au cam bâlbâit în explicaţiile date în legătură cu prezenţa acestuia în casa lor. Aceştia ar fi declarat că au lucrat pentru o perioadă de timp în Belgia şi, drept mulţumire pentru munca depusă, au primit vioara în schimb. Totuşi, anchetatorii aveau indicii că tinerii, cu vârste cuprinse între 20 şi 25 de ani, ar fi intenţionat să vândă instrumentul muzical, pentru suma de 10.000 de euro. După ce au fost audiate cele două persoane, ele nu au mai fost considerate de anchetatori suspecte în cauză.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii