Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:05 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rudele mortilor de la Lafarge cauta vinovatii

ro

01 Aug, 2008 00:00 3200 Marime text
1217511446.jpg

Moartea celor doi muncitori care si-au gasit sfarsitul miercuri, la Lafarge, ramane invaluita in mister

Angajati ai societatii Laughserv Construct SRL, Nicolae Bosneag, de 61 de ani, si Mircea Radoi, de 48 de ani, au fost striviti de bilele de otel ale unei mori, folosite la realizarea cimentului. Tragedia s-a abatut asupra celor doua familii ca un fulger. Familia lui Bosneag Nicolae, unul dintre muncitorii implicati in accidentul de munca petrecut miercuri dupa-amiaza, in incinta fabricii de ciment Lafarge Romcim din Medgidia, a fost informata de decesul acestuia abia spre seara. "Miercuri seara a venit un reprezentant al firmei si i-a cerut fetei mele sa vina cu buletinul la spital. Noi am crezut ca este internat, iar fata a avut un soc cand si-a vazut tatal la morga", a declarat Lenuta Bosneag, sotia decedatului. Legat de accident, familia nu cunoaste detaliile, deoarece, pana acum, nimeni nu le-a dat nicio explicatie. Totusi, ginerele lui Bosneag Nicolae lucreaza la aceeasi societate si crede ca se stie cine a dat drumul la moara.

Se acopera unul pe altul

"Cand ii intrebam de accident, nimeni nu ne spune nimic, insa eu cred ca se acopera unul pe celalalt", reclama sotia. Potrivit familiei, Nicolae Bosneag avea contract de munca si lucra ca mecanic la societatea din Medgidia de aproximativ zece ani. Acesta nu avea probleme de sanatate si nici cu bautura. In plus, mai avea doar trei luni pana iesea la pensie. Rudele mortului doresc cu orice pret sa se afle cine este vinovat pentru aceasta nenorocire si chiar se gandesc sa dea in judecata societatea, in cazul in care nu se va stabili cauza accidentului. Sotia lui Nicolae Bosneag sufera de cancer si traieste cu o pensie de trei sute de lei pe luna. Asteapta acasa trupul neinsufletit al sotului pentru a-l ingropa crestineste. Familia nu a primit pana in prezent nicio despagubire din partea firmei la care era angajat Nicolae Bosneag. "Nu a venit nimeni sa ne spuna cum s-a intamplat sau macar sa ne consoleze", se plange sotia.

Cu sau fara instructaj?

Eugen Bola, seful inspectoratului teritorial de Munca (ITM) Constanta, spune ca cercetarile sunt in toi. "Acum se iau declaratii, se vorbeste cu cei care au fost la fata locului. Oamenii sunt bulversati din cauza celor intamplate. Unii nici nu si-au mai putut continua munca dupa accident si au plecat acasa. Oricum, din ce stim pana acum, cei doi aveau experienta in munca. Cel de 61 de ani era muncitor necalificat, iar Radoi era lacatus mecanic. Problema este destul de delicata. Moara avea defectiuni si pe partea electrica, si pe partea mecanica. Stim ca o echipa a Lafarge lucra la partea electrica, iar cei doi muncitori care au murit lucrau la partea mecanica", a mai declarat Bola. Inspectorul-sef spune ca cele doua victime aveau actele de angajare in regula, insa inca nu s-au verificat documentele privitoare la protectia muncii. "Nu stim inca daca in acea dimineata li s-a facut instructajul. Aici ar fi o problema, pentru ca oamenii nu lucrau mereu la o moara cu bile ca sa stie ce trebuie facut. Insa, un lucru este cert: aveau asigurari de viata facute de angajatori, asa ca familiile ar trebui sa primeasca niste bani in urma accidentului", a spus seful ITM. Potrivit lui Bola, "comanda electrica este la o anumita distanta de moara si inca nu s-a putut stabili in ce imprejurari a fost pornita aceasta". "Cei de la partea mecanica ar fi trebuit sa solicite scoaterea de sub tensiune a morii. Aceasta moara de ciment este moderna, computerizata si am cerut sa avem acces la memoria ei. Vrem sa stabilim care era situatia cand au intrat muncitorii in moara, la ce ora a fost pornita si de catre cine", a afirmat reprezentantul ITM. Acesta a precizat ca, "fiind vorba despre moartea a doi oameni, pe baza procesului-verbal de constatare intocmit de ITM, cineva va fi acuzat de ucidere din culpa". Verificarile la moara de ciment sunt efectuate de doi inspectori de munca si de un procuror de la Parchetul Medgidia. Directorul adjunct al Laughserv Construct, Lilica Costasuc, nu a vrut sa faca nicio declaratie privitoare la neplacutul eveniment. "Nu vrem sa spunem absolut nimic pana ce nu se termina ancheta", a spus, foarte ofuscata, Costasuc. Un singur lucru a mai adaugat: familiile au primit ajutoare. Dar nu a vrut sa precizeze in ce fel.

Fosti angajati ai fabricii de ciment

Edmund Tiess, directorul fabricii de ciment Lafarge, spune ca societatea, ai carei angajati erau cei doi decedati, lucreaza la acel obiectiv inca din anul 2001. "Este o firma serioasa, nu am avut niciodata probleme cu ei. Mai mult decat atat, angajatii lor sunt fosti salariati ai fabricii de ciment, oameni care stiu ce trebuie sa faca", a mai spus Tiess. Societatea Laughserv Construct are sediul in Medgidia, pe strada Viilor, la numarul 1. Infiintata in 1997, firma a avut, la un moment dat, parte de schimbari de nume si de actionariat. Astfel, Constanta Cotarla, unic asociat al firmei Covo SRL Medgidia, i-a cooptat in firma pe Emin Isleam. Apoi, Cotarla s-a retras din afacere si i-a cesionat lui Isleam 20 de parti sociale a 100.000 de lei fiecare. Tot atunci, societatea si-a schimbat numele din Covo in Laughserv Construct. Potrivit datelor furnizate de Registrul Comertului, firma pentru care lucrau Bosneag si Radoi este condusa de Danut Dumitru Cotarla, unic asociat si administrator. Daca, in 2003, firma avea 260 de angajati si un profit brut de 166.726.000 de lei, trei ani mai tarziu, ramasese cu numai 85 de salariati, iar profitul atingea 21.613.000 de lei.

Scris de: {autor}Ghiulseren ABDURAMAN{/autor} {autor} Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii