Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:21 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profit de patru ori mai mare decat previziunile

ro

04 Mar, 2008 00:00 1052 Marime text
1204577279.jpg

Interviu cu Mihai Lupu, director general al Oil Terminal

- Cum a fost 2007 pentru compania pe care o conduceti?


Unul foarte greu, pentru ca nu am beneficiat de aportul veniturilor realizate de catre RAFO decat in ultima jumatate a anului. Ca atare, nu m-au multumit rezultatele. Dar un lucru esential pentru noi a fost profitul pe care l-am realizat: de patru ori mai mare decat cel previzionat.

- Dupa atatia ani, inca va mai urmareste fantoma RAFO?


Sigur ca acolo exista un actionariat instabil si din cauza aceasta se intampla asemenea lucruri. Fantoma RAFO totdeauna a existat, am discutat si cu altii. Pacat, pentru ca este o rafinarie foarte bine pusa la punct si functioneaza. Este o strategie pe care o au cei de acolo si, din punctul meu de vedere, ei stabilesc care le este interesul. Eu unu as pleda ca acea rafinarie sa functioneze, pentru ca este in interesul oamenilor si al comunitatii de acolo si, implicit, pentru economia tarii. Mai departe, fiind o societate privata, ei hotarasc ce nu-i bine pentru ei si ce nu-i rau.

- Ati amintit de profit...


Profitul, asa cum este, prinde bine si celor care au investit aici, cat si angajatilor, deoarece o cota parte de 10% va fi repartizata salariatilor. Din punctul asta de vedere, zic eu, personalul nostru poate sa se bucure. Exista o motivatie si oamenii nu au decat sa-si pastreze locul de munca.

- Si pentru anul acesta ce target aveti?


Piata romaneasca ramane aceeasi. Depinde de eficienta cu care se realizeaza graficul, adica trebuie sa ai un raport productivitate - eficienta. Daca le realizezi, esti o societate rentabila, daca nu, atunci managementul este defectuos.

- Concret, la ce sperati anul acesta?


In primul rand, din punct de vedere tehnic, vreau sa reabilitez toate instalatiile. Ma refer aici la rezervoare si la rampe, care vor fi si modernizate, tehnic vorbind. Din punct de vedere al mediului, sa reusesc sa ecologizez toate zonele care prezinta poluari istorice, pentru ca noi am eliminat toate sursele de poluare din toate platformele noastre. Din punct de vedere al resurselor umane imi doresc sa pot sa tin toti salariatii aici. Chiar si in conditii grele sa poata avea un loc de munca stabil. Am incheiat bine negocierile pentru salariati, zic eu. Tot pentru ei sa avem niste programe pentru eliminarea problemelor de sanatate, programe recuperatorii pe o perioada foarte mare, pentru angajatii din cadrul Oil Terminal, si aici ma refer la cei care sunt expusi intemperiilor, pentru ca activitatea noastra este afara mai tot timpul. Vreau sa organizez pentru salariati niste cursuri de specializare care sa le reactualizeze calificarile profesionale. Pe plan economic imi doresc sa mentin cota de profit din 2007 si sa fim sanatosi

- Cati salariati aveti si cam care este salariul mediu la Oil Terminal?


Avem cam 1.325 de salariati. Nu pot sa va spun un salariu mediu, deoarece fiecare dintre ei mai are si alte avantaje. Pot sa va spun ca la nivelul anului trecut, am realizat un venit mediu lunar care s-a cifrat la 2.560 lei. Anul acesta, prin cresterea salariala, venitul mediu va ajunge undeva la 2.760 lei. Din punctul nostru de vedere, zic eu ca ne-am cam apropiat de salariile minime din Uniunea Europeana. Ramane sa vedem randamentul si eficienta.

-Ce investitii aveti in program?


Investitiile majore tin tot de echipament. Ne gandim la automatizare, la tot ce inseamna instalatii de etansare. Avem un proiect, daca vom realiza parteneriat cu companii de profil din lume, sa construim inca trei rezervoare care sa suplineasca acele rezervoare si acele capacitati de eliminari. Un proiect major este cel de eliminare a echipamentelor si instalatiilor neutilizate si ecologizarea zonelor de lucru. Noi avem proiecte care s-ar derula pe termen scurt, adica pe durata unui an, proiecte mai mari, pe o perioada de trei, patru, chiar cinci ani, si proiecte pe termen lung, prin care ne propunem sa ajungem la un terminal modernizat, care sa permita actiuni autonome, adica descarcarea/incarcarea de vapoare

-Despre ce suma vorbim la investitii?


Dupa calculele mele, ca un terminal sa ajunga flexibil si modern, ar trebui in jur de cateva sute de milioane de euro. Sa ajungi la un nivel de performanta, presupune in primul rand o sursa de finantare, pe care noi nu o avem si suntem nevoiti sa dezvoltam proiecte numai cu sursele noastre de finantare. Nu am beneficiat in niciun fel de sursa atrasa, pentru ca suntem o companie de stat, cu capital majoritar de stat, si nici proiectele noastre nu pot beneficia de acesti bani. In acest sens ne dezvoltam in functie de potentialul nostru. Avem proiecte, pentru ca primul lucru pe care l-am facut aici au fost niste studii de fezabilite si, in functie de prioritati, incercam sa le transpunem in practica.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}


Tags: Mihai Lupu


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii