Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:53 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O pacienta cu cancer in ultima faza, salvata in Austria

ro

21 Aug, 2009 02:25 2008 Marime text

Programul de oncologie austriac, la standardele căruia Ministerul Sănătăţii din România vrea să-l alinieze pe cel autohton, face miracole. O femeie din Constanţa, căreia medicii de aici i-au spus că nu mai are de trăit mai mult de patru luni, a fost tratată prin programul austriac şi, la mai bine de un an de când face tratamentul recomandat de medicii de acolo, duce o viaţă normală.

Cazul pacientei din Constanţa a fost făcut public de preşedintele-director executiv al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Constanţa, dr. Liviu Mocanu, într-o conferinţă de presă în cadrul căreia a fost abordat şi subiectului noului program de oncologie. Potrivit acestuia, pacienta a plecat în Austria prin formularul E112. Femeia prezenta metastază în cancer mamar, iar medici îi spuseseră că nu îi mai pot face nimic pentru a o salva. Înainte de i se da şansa de a pleca în Austria la tratament, pacientei i se comunicase că mai avea de trăit maxim patru luni. „A trecut un an şi jumătate de când i se face tratament prin acel program şi pacienta conduce şi maşina", a declarat dr. Mocanu. 

În prezent, ministrul Sănătăţii, Ioan Bazac, intenţionează să reorganizeze programul naţional de oncologie după modelul Austriei, ceea ce ar însemna îmbinarea medicinii clasice cu aspectele paliative. În acest scop, profesorul Cristoph Zielinski, coordonator al centrului de excelenţă în oncologie din Viena, a fost invitat să discute cu membrii comisiei de specialitate a ministerului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii