Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:27 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nedreptatit de comunism si de capitalism

ro

10 Mar, 2008 00:00 1166 Marime text
1205097411.jpg

Stefan Nastase a fost obligat sa indure abuzurile regimului opresiv, dar Ministerul Justitiei i-a refuzat calitatea de luptator in rezistenta anticomunista

Stefan Nastase a fost una dintre victimele comunismului. L-au concediat abuziv, cand a inceput sa le raporteze neregulile, avand ca pretext declaratii date de cei ale caror abuzuri le sesizase. I-au desfacut contractul in baza Legii 5/1978, art. 64, litera "t", fapt ce l-a impiedicat sa actioneze in instanta decizia, dar si sa-si mai gaseasca un alt loc de munca apoi. Insa, totul era posibil, orice nedreptate era imaginabila, iar abuzurile erau la ordinea zilei atunci, in comunism. Cu toate acestea, Ministerul Justitiei a refuzat sa ii acorde calitatea de luptator in rezistenta anticomunista, iar Stefan Nastase, un batran din Babadag, s-a vazut nevoit sa actioneze in instanta Ministerul. In prezent, plangerea sa a ajuns pe rolul Curtii de Apel Constanta. "Astfel, m-au transformat intr-un condamnat la moarte prin infometare, lipsindu-ma de dreptul la munca si, implicit, de posibilitatea de a-mi asigura existenta", isi plange omul nedreptatea. In esenta, este vorba despre calvarul prin care a fost obligat sa treaca inginerul silvic Nastase, fost angajat al Ocolului Silvic Babadag, din cadrul Directiei Silvice Tulcea, situatie ce se regaseste in filele dosarului cu numarul 212/36/2008. Timp de mai multi ani, Nastase s-a adresat tuturor institutiilor, de la Avocatul Poporului, la Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului, si pana la ministrul si Ministerul Justitiei, povestind nedreptatea pe care o suferise. Din actele depuse la dosar reiese faptul ca, desi avea o vechime de sase ani, inginerului i s-a desfacut abuziv contractul de munca, pe 5 ianuarie 1984. Stefan Nastase a fost numit in 1978 la Directia Silvica Babadag unde, dupa cum afirma, domnea "un climat infractional iesit din comun, lucru ce m-a determinat sa fac numeroase rapoarte la adresa celor vinovati". De altfel, omul mai arata ca, atat in Babadag, cat si in Directia Silvica Tulcea, "s-au comis mai multe crime si grave acte de coruptie musamalizate de aceleasi organe de militie si justitie si, implicit, ramase cu autor necunoscut".

Amenintat cu moartea

Mai mult decat atat, la dosar se afla si o declaratie a acestuia din 2003, in care relateaza un incident pe care l-a avut cu un anumit padurar care l-a amenintat ca il va omori: "mi-a zis ca descarca jumatate de incarcator de gloante in mine, pentru ca l-as fi ucis pe unchiul lui, fostul padurar Nicolae Tudor". Scaparea pe care padurarul beligerant a invocat-o a fost aceea ca este bolnav mintal si ca nu va raspunde penal pentru faptele sale. Totusi, Nastase a afirmat ca l-a iertat pe acesta, dar ca, totodata, este adevarat ca fostul padurar a facut infarct si a murit "de teama ca eu urmam sa-i fac inspectie de fond, ordonata de ministru, inspectie pe care in aceste conditii nu am mai facut-o". Trei ani mai tarziu, Nastase se plange din nou de momentul in care a fost amenintat cu moartea, de aceasta data ministrului Justitiei: "pentru a-l scapa de imputatii, conducerea Directiei Silvice Tulcea s-a folosit de unul dintre cele mai ordinare metode utilizate de totalitarismul stalinist si anume, folosirea psihiatriei pentru a-l scoate pe inculpat de sub incidenta legii penale". Inca din 1999, Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului admite abuzul care s-a comis impotriva lui Stefan Nastase, constatand faptul ca Legea 5/1978 este o masura definitiva, persoana respectiva fiind lipsita de dreptul de contestare. De asemenea, se arata ca, dupa desfacerea contractului de munca, Nastase a incercat sa se mai angajeze la Ocolul Silvic Babadag, dar i s-a raspuns de fiecare data ca nu mai sunt locuri de munca.

I-au refuzat calitatea de luptator

Stefan Nastase a trimis toate aceste acte si documente Comisiei pentru constatarea calitatii de luptator in rezistenta anticomunista, din cadrul Ministerului Justitiei, pe 14.12.2006. Totusi, pe 23.08.2007, Comisia ii refuza acordarea acestei calitati, pe motiv ca a depus cererea mai tarziu de 22.11.2006, data limita la care ar fi trebuit depusa. Insa, omul a motivat ca a fost internat in spital si de aceea nu a putut sa trimita solicitarea mai devreme. Vazand ca exista pericolul ca nedreptatea comisa impotriva lui sa ramana neindreptata, Nastase se adreseaza Tribunalului Tulcea, la sfarsitul lunii octombrie, anul trecut. "Solicit sa constatati ca am depus cererea conform legii, iar pana la depunerea cererii am fost internat in spital, situatie in care Comisia respectiva trebuia sa ma repuna in drepturi", a afirmat Stefan Nastase, in plangerea inaintata judecatorilor. Dar Ministerul Justitiei invoca exceptia necompetentei materiale a Tribunalului, astfel ca, pe 3 ianuarie, dosarul a fost declinat catre Curtea de Apel Constanta, Sectia Contencios Administrativ si Fiscal, iar primul termen a avut loc pe 5 martie. Ar fi pacat, totusi, ca abuzurile regimului opresiv sa ramana nereglate, din cauza sanatatii precare a celor nedreptatiti.

Scris de: {autor}Cecilia ZAREA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii