Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:11 05 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CN APMC, la un pas de a pierde „razboiul" cu Gorun

ro

05 Jan, 2009 02:42 1115 Marime text

sediu_APC_01.jpgPlângerea formulată de SC Gorun SRL va fi reanalizată de Consiliul Naţional al Soluţionării Contestaţiilor

În „războiul" licitaţiilor, pornit de SC Gorun SRL, vechi partener de afaceri, Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime" SA Constanţa a pierdut bătălia în instanţă. Curtea de Apel Constanţa a decis trimiterea dosarului înapoi la Consiliul Naţional al Soluţionării Contestaţiilor.

Astfel, plângerea formulată de reprezentanţii SC Gorun va fi reanalizată şi supusă discuţiilor, după ce, iniţial, a fost respinsă ca inadmisibilă. În disputa cu SC Gorun, CN APM SA a aruncat în luptă arme considerate redutabile, precum existenţa pieţei libere, combaterea concurenţei neloiale şi inexistenţa unui drept de exclusivitate. De partea cealaltă a baricadei, reprezentanţii firmei contestatoare au vorbit despre licitarea unui contract care era deja atribuit unei alte societăţi, despre lipsa obiectului propriu-zis al licitaţiei şi despre prejudicii patrimoniale şi materiale importante aduse atât SC Gorun, cât şi Administraţiei Porturilor, prin noua licitaţie. „Războiul" a pornit din cauza amenajării spaţiilor verzi din port. Firma SC Gorun SRL a contestat licitaţia organizată de CN APM pentru atribuirea contractului de achiziţie publică ce are ca obiect „întreţinere şi amenajare spaţii verzi din Portul Constanţa", pe motiv că exista deja o societate care se ocupa de acest aspect.

Colaborarea CN APM - Gorun

Era vorba despre SC Sera Port SA, o firmă nou înfiinţată, desprinsă din Gorun şi CN APM, în urma câştigării de către SC Gorun SRL a primului contract de întreţinere a spaţiilor verzi din port, licitat în 2002. Cea mai mare parte din acţiuni, adică 55%, o deţinea Administraţia Porturilor, care aducea un aport în natură, concretizat în activul Sera Flori, din incinta portului. SC Gorun avea 42,67% din acţiuni, aducând un aport în numerar, la fel ca şi foştii salariaţi, care deţineau, împreună, 2,33% din acţiunile noii firme. Între SC Sera Port SA şi CN APM s-a încheiat contractul de prestări servicii nr. 19817/05.07.2002, care avea ca obiect „prestări servicii de amenajare, întreţinere şi modernizare a spaţiilor verzi din incinta Port, precum şi producerea de material dendrofloricol necesar îndeplinirii activităţii enunţate". Ulterior, contractul a fost prelungit de două ori prin acte adiţionale, însă, brusc, CN APM a devenit surdă la solicitările SC Gorun de a prelungi din nou contractul. Tăcerea a durat până în 2008, când, „în mod surprinzător", CN APM a deschis procedura de licitare pentru acelaşi obiect pentru care încheiaseră contractul cu Sera Port. Total nemulţumiţi de „surpriza" pregătită de vechii parteneri de la CN APM, reprezentanţii SC Gorun au atacat licitaţia organizată de companie pe toate căile. După ce au pierdut prima bătălie, la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, cei de la Gorun pot răsufla uşuraţi, întrucât şi-au luat revanşa la Curtea de Apel. Nu acelaşi lucru se poate spune despre reprezentanţii Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime", care riscă să le fie anulată licitaţia.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii