Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:38 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Caricaturi ale personajelor lui Creanga, la targul Mesterilor

ro

23 Aug, 2008 00:00 1107 Marime text
1219433583.jpg

Faleza Cazinoului din Mamaia s-a transformat, ieri, intr-o ulita pe care peste o suta de familii de mesteri populari din toata tara si-au expus creatiile lucrate manual.

De la icoane sculptate in scoarta de lemn, la articole vestimentare traditionale, la huse de telefon crosetate si cercei in diverse culori. Fiecare produs cu povestea lui. Aurelia Georgeta Marina este din Bran si a fost prezenta la aproape toate editiile targului. Tricotajele sunt pasiunea ei si, de cand se stie, universul ei se invarte in jurul lucrului manual. Crede ca traditiile vor fi date uitarii in curand. "Am doi baieti care nu vor sa mai pastreze obiceiurile. S-au modernizat...", isi manifesta pesimismul participanta. Cu toate acestea, se declara multumita de vanzarea pe care o are la stand. In genere, turistii straini sunt cei care mai salveaza targul. Iar preturile sunt destul de piperate. De la standul doamnei Marina, costul unei ii variaza de la 150 lei la 300 lei. Tot pe faleza Cazinoului o gasim pe Zizica Mihai, din Campulung Muscel. Lucreaza. Cu dalta in mana, sculpteaza icoane in scoarta de copac. "Cu plopul se lucreaza mai usor, nu se modifica in timp si uitati ce lucruri frumoase ies", arata, mandra, aceasta. Si-a descoperit inclinatia la 27 de ani si marturiseste ca ii pare rau de anii in care nu a lucrat. "Pentru mine e un echilibru. Aveam momente in care credeam ca pocesc chipul Domnului. Dar am avut un vis, in care imi aparea El intinzand mainile spre mine, dintr-o scoarta de stejar", spune aceasta. La considerat un semn divin si a continuat sa realizeze icoane in lemn, iar de doi ani, s-a apucat si de pictura.

Barbatii prefera buzduganul

Nici standul Ionelei Lungu, cadru didactic din Humulesti, nu scapa neobservat. Pe o masuta stau aliniate caricaturi ale personajelor din povestirile lui Ion Creanga, modelate din huma. Pe cap au caciula de astrahan, care inca se mai poarta in satul lui Creanga, Pacala, Tusa Marioara... chiar si pungute din piele care chiar contin "doi bani" si se vand ca painea calda, la 20 lei. "Avem si creioane din crengute de tei, pe care imi place sa cred ca, odata, a zburat pupaza lui Nica". "Prima oara m-am luat la intrecere cu sotul si am facut o baba, iar el, un mosneag. Am facut o colectie si am iesit in fata casei lui Creanga, pentru ca noi stam la doua case departare. In aceea zi am vandut vreo 20 de personaje si asta a fost o incurajare pentru mine", spune Ionela Lungu. Printre atractiile ce se regasesc la masa celor doi soti din Humulesti, care au devenit mesteri populari in urma cu 11 ani, se regasesc toiege si buzdugane. "Sotul meu a vazut prima oara la Muzeul Taranului o copie xerox a unui baltag", povesteste aceasta. Si, dupa acest model, sotul Ionelei Lungu a inceput sa creeze propriile baltage. "Este un insemn al puterii. Toti barbatii de la cinci la 80 de ani, care trec prin fata standului nostru, sunt atrasi de el", spune aceasta.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii