Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:57 15 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Manevre de imbogatire din activitatile cu cereale

ro

21 Oct, 2003 00:00 3443 Marime text

Statul, din nou prejudiciat

Marian Ciolacu, patronul SC "Agromar Trading" SRL Constanta, a fost trimis, ieri, in judecata de catre procurorii constanteni * Afacerile ilegale cu cereale desfasurate de catre acesta au fost scoase la iveala in urma unui control efectuat de catre reprezentantii Garzii Financiare Constanta in luna martie, motiv pentru care, la scurt timp, a fost sesizat Parchetul * In urma cercetarilor s-a stabilit ca Ciolacu achizitiona, in cea mai mare parte, impresionante cantitati de cereale de la persoane fizice, ulterior vanzandu-le altor societati comerciale, fara ca veniturile sa fie inregistrate in evidentele contabile * Anchetatorii au stabilit ca, in acest mod, statul a fost prejudiciat cu suma de 11,8 miliarde lei, bani care au intrat in buzunarul lui Ciolacu * Desi in prezenta cauza este implicat si Gheorghe Lazar, cel care a preluat ulterior societatea "Agromar Trading", procurorii au dispus disjungerea cauzei deoarece acesta se sustrage urmaririi penale

Patronul societatii comerciale "Agromar Trading" SRL, Marian Ciolacu, a fost trimis, ieri, in judecata de catre procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, sub acuzatia de operatii nereale in documente contabile oficiale si fals in declaratii. Toate ilegalitatile savarsite de catre acesta au fost descoperite atunci cand, in urma unui control, cei de la Garda Financiara Constanta au depistat anumite nereguli in cadrul societatii pe care o conducea. Astfel, in luna martie, reprezentantii Garzii Financiare Constanta au sesizat Parchetul cu privire la faptul ca, in cursul anului trecut, SC "Agromar Trading" SRL Constanta nu a inregistrat in evidentele contabile veniturile obtinute din livrarile cu cereale pe care le-a efectuat catre SC "Chimagro Company" SRL, care a fost administrata de catre Gabriel Gheorghiu, SC "Dream Invest" SRL, condusa pana in luna februarie de Marius Cenuse si Relu Cornel Costan, si SC "Giro Export Trading" SRL Constanta, administrata de Emil Gartone si Constantin Istrate. In urma verificarilor, reprezentantii legii au stabilit ca datorita neinregistrarii in evidentele contabile a acestor venituri, SC "Agromar Trading" SRL s-a sustras de la plata obligatiilor fiscale catre bugetul de stat cu suma de 9,3 miliarde lei.

Firma avea un sediu fantoma

Societatea "Agromar Trading" a fost inmatriculata la Oficiul Comertului Constanta la data de 20 februarie 2002, avand ca principal obiect de activitate comertul cu ridicata cu cereale, seminte si furaje. Initial, firma a fost administrata doar de Ciolacu, insa in luna august a acestui an a fost cooptat si Gheorghe Lazar, care a devenit asociat unic si administrator, ca urmare a retragerii lui Ciolacu din societate. Asa cum reiese din contractul de inchiriere inregistrat la Administratia Financiara, sediul firmei a fost declarat in Constanta pe strada Tabla Butii nr. 61. Cu toate ca proprietara imobilului, Ioana Marin, era platitoare de chirii, nu se stie de ce, ajunsa fata in fata cu procurorii, femeia a declarat ca nu a inchiriat imobilul sau nici unei persoane fizice sau juridice.

Declaratii mincinoase si manevre de "recuperare" a banilor din banci

Pe scurt, activitatea infractionala a inculpatului consta in faptul ca, prin intermediul a doua persoane, Ciolacu achizitiona impresionante cantitati de cereale de la diverse persoane fizice, pe care ulterior le vindea altor societati comerciale, fara ca veniturile obtinute sa fie inregistrate in evidentele contabile. Plata produselor agricole livrate de SC "Agromar Trading" s-a efectuat de catre cele trei societati beneficiare prin virament bancar, sume care au fost ridicate in numerar de catre Ciolacu. Pentru a justifica valorile importante ridicate in numerar, barbatul a facut declaratii mincinoase reprezentantilor bancii. El a declarat ca achizitioneaza deseuri metalice, desi asemenea activitati nu au fost desfasurate niciodata de firma pe care o conducea. In urma cercetarilor, anchetatorii au stabilit ca, prin aceasta metoda, statul a fost prejudiciat cu peste 11,8 miliarde lei, banii intrand in buzunarul lui Ciolacu.

Procurorii au dispus radierea societatii

Desi in prezenta cauza este implicat si Gheorghe Lazar, cel care a preluat ulterior societatea, procurorii au dispus disjungerea cauzei deoarece barbatul se sustrage urmaririi penale. De asemenea, deoarece s-a stabilit ca societatea a fost utilizata in mod exclusiv in vederea eludarii dispozitiilor legale, procurorii au solicitat radierea acestei firme.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii