Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:02 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vor crapa locuintele ieftine?! (galerie foto)

ro

05 Mar, 2009 02:55 4223 Marime text
constructie_blocuri_cartier_tineri_11.jpgPrimăria Constanţa a suplimentat recent contractul privind anumite lucrări pregătitoare privind terasamente şi îmbunătăţirea terenului de fundare aferent obiectivului de investiţii „Construire locuinţe ieftine pentru tineri, destinate cumpărării, şi lucrări tehnico-edilitare aferente".

În fapt, este vorba despre o situaţie de urgenţă pe care a explicat-o Ion Marica, şeful Direcţiei Tehnic-Achiziţii din cadrul Primăriei Constanţa. „Este un act adiţional la contractul original încheiat cu Geconst Company SRL. Lucrările sunt datorate apariţiei apei în excavaţiile făcute până acum. Adică s-a infiltrat apa în fundaţiile deja făcute. A fost necesară montarea unei pompe şi adâncimea săpăturilor, dar şi amenajarea unei rampe de acces pentru echipaj. Cele mai mari probleme sunt la blocurile cu piloţi, pentru că accesul muncitorilor este foarte dificil. De asemenea, poziţia blocurilor a fost mutată cu aproximativ patru metri către şosea", a declarat Marica. Reprezentantul municipalităţii a mai spus că s-au purtat discuţii cu RAJA pentru a se găsi o soluţie şi a se face canalizarea şi un canal colector care să deverseze apele în lacul Siutghiol. Marica a spus că principala cauză pentru care s-au inundat fundaţiile în cartierul pentru tineri sunt apele pluviale, dar şi suprafaţa mare betonată din zonă, care nu permite absorbţia ploii. Varianta aceasta este însă exclusă de doi specialişti în domeniu, Virgil Breabăn, decanul Facultăţii de Construcţii din cadrul Universităţii Ovidius, dar şi de Octavian Ruse, directorul SC Proiect SA.

„Pur şi simplu vor crăpa pereţii"

Decanul Breabăn a fost mai îngăduitor cu proiectul, spunând că este greu de spus dacă infiltraţiile vor avea vreun efect negativ asupra fundaţiei. Pe de altă parte, profesorul a explicat că majoritatea hotelurilor din staţiunea Mamaia au fundaţiile inundate şi nu au păţit nimic. Dar, din câte ştiu eu, în zona Baba Novac era un pârâu. Poate de acolo provin infiltraţiile. Dar nu cred că există niciun pericol. Inginereşte se poate rezolva orice", a mai spus decanul Facultăţii de Construcţii. Pe de altă parte, Octavian Ruse, directorul SC Proiect SA, nu este atât de încrezător: „În acea zonă, pânza freatică este foarte sus. Este necesar un drenaj şi este o variantă bună. Până la urmă au fost drenate şi mlaştinile. Însă, apa la fundaţia unui bloc nu este o chestie bună, iar comparaţia cu Mamaia nu poate fi făcută. Acolo, solul este nisipos, iar loes-ul din zona Baba Novac reacţionează altfel în contact cu apa. În cele mai rele condiţii, dacă apa rămâne acolo, clădirile pot crăpa. Pur şi simplu vor crăpa pereţii". Şeful fostului Institut de Proiectări a mai precizat că amplasarea supermarket-ului Metro nu are nicio legătură cu apa de la baza cartierului pentru tineri. „Eu am participat la acel proiect. Atunci, pânza freatică era la 0,8 m. Apoi, a scăzut la 1,8-2 m. În zona aceea au fost un fir de vale şi o derea, şi de aici vin problemele. Şi cimitirul se află în aceeaşi situaţie", a mai spus Ruse. Acesta a mai precizat că studiul geotehnic ar fi trebuit să arate toate aceste detalii.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii