Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:47 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chiru a... înfrânt Război electoral ratat pe muchia gardului cimitirului

ro

15 Sep, 2011 01:00 2000 Marime text
Chiru_Gigi_Chiru_1.jpg31 martie - ziua în care gardul Cimitirului Central a omorât un om, o viaţă pierdută din cauza neglijenţei şi nepăsării unora.

Primăria, proprietarul cimitirului, nu se îngrijise ca prestatorul de servicii, SC Clares SRL, firma lui Dumitru Drăghici, să-şi facă treaba pentru care este plătită. Gardul s-a degradat de la zi la zi şi a ajuns să omoare oameni. În fatidica zi, Radu Mazăre prezida şedinţa de Consiliu Local. Ţanţoş, trăgând cu nesaţ din trabuc, primarul a aşteptat să i se voteze proiectele şi abia apoi a plecat înspre locul tragediei. Apoi, groaznicul eveniment a ajuns motiv de campanie electorală. Viaţa pierdută a fost uitată, numai voturile mai contau. Numai că o acţiune ce s-a vrut justiţiară şi aducătoare de ştampile pe buletinele de vot s-a finalizat ca un mare eşec. La începutul lunii aprilie, la doar câteva zile de la tragedie, presa titra: „În prezent, s-a întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă, respectiv pentru vătămare corporală din culpă. După ce cauza a primit număr de înregistrare de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, dosarul a intrat în atenţia specialiştilor din cadrul Secţiei 3 Poliţie, care au deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate modalitatea în care s-au petrecut evenimentele şi cine se face responsabil de moartea acelui om".

Ucidere din culpă

Pe 19 ale aceleiaşi luni, în marţea săptămânii patimilor, fostul director al Inspectoratului Judeţean în Construcţii, şeful PDL-ist Christian Gigi Chiru, organiza o conferinţă de presă la „rădăcina" gardului Centralului, în care spunea... „gogoşi" electorale. Se fălea că inspectorii în construcţii au decis sancţionarea administratorului cimitirului, SC Clares SRL, şi a proprietarului locului de veci, Primăria Constanţa, cu câte 5.000 de lei pentru că nu au completat cartea tehnică şi nu au urmărit comportarea în timp a construcţiei. „S-a efectuat şi o sesizare către Parchetul Constanţa, penală, pentru comiterea infracţiunilor prevăzute de Codul Penal şi de Legea 10/95, în sarcina Comisiei de recepţie a lucrărilor, pentru faptul că a recepţionat o lucrare fără obiecţiuni, în sensul că cel care a realizat împrejmuirea - constructorul - nu a respectat proiectul tehnic aprobat. Totodată, s-a reţinut în sarcina proprietarului, Primăria Constanţa, infracţiunea de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, infracţiune prevăzută de articolul 178 din Codul penal, mai exact uciderea din culpă ca urmare a neaplicării dispoziţiilor referitoare la efectuarea unei activităţi, şi aici ne referim la activitatea de intervenţie, reparaţie şi consolidare a împrejmuirii", se mândrea Chiru. Nu a spus nimic de autosesizarea poliţiştilor. Dar nici n-a mai stat foarte mult la ISC.

O sesizare şi multe vorbe

Anunţa termene limită pentru ca municipalitatea să predea Inspectoratului un raport de expertiză (7 zile pentru realizare şi 10 zile pentru predarea la ISC), însă acesta nu a venit nici acum, iar amenda este infimă, între 150 şi 300 de lei. Acum, când nu se mai ocupă decât de partidul său, Chiru recunoaşte că nu mai ştie nimic de războiul pe care îl ducea cu Mazăre pe muchia gardului cimitirului: „Ştiu că nu se primise expertiza. Eu, ca şef al ISC, făcusem o sesizare către Parchet". O sesizare şi multe vorbe. Surse din cadrul Primăriei Constanţa spun că, la acest moment, Parchetul a trimis un expert, o anume doamnă Chera, pentru a reface expertiza gardului. De asemenea, oamenii legii preiau de la Primărie toate actele legate de Cimitirul Central, cum ar fi contractul de prestări-servicii semnat între municipalitate şi SC Clares SRL. Gardul cimitirului a fost construit în baza autorizaţiei de construire 2054 din 12 decembrie 1994, a proiectului tehnic 159/1994 elaborat de SC Proiect SA şi a contractului de execuţie 1/1994 încheiat cu SC Ecosal SA.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii