Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:13 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Statia de sortare a deseurilor din Cumpana va fi functionala pe 15 mai (galerie foto)

ro

24 Apr, 2010 03:05 1557 Marime text
cap_9.jpgStaţia de sortare a deşeurilor din Cumpăna este aproape gata. Obiectivul de investiţii, realizat cu fonduri Phare, va fi inaugurat luna viitoare, în jurul datei de 15 mai.

Locuitori ai comunei Cumpăna s-au strâns ieri, la staţia de colectare din localitate, pentru a vedea ce presupune investiţia derulată prin fonduri europene şi la ce va folosi. Gazda tuturor vizitatorilor a fost primarul Mariana Gâju, care a declarat că obiectivul va fi pus în funcţiune pe 15 mai. Proiectul „Colectare selectivă şi construcţia unei staţii de sortare în comuna Cumpăna" a demarat în octombrie 2008, iar acum se apropie de final. Investiţia va fi dotată cu toate utilităţile. Va avea energie electrică, apă, canalizare şi alimentare cu gaz. Conducta de gaz trece şi pe lângă cele patru locuinţe sociale, construite de administraţia locală din Cumpăna, în parteneriat cu Guvernul irlandez. Proiectul a inclus, pe lângă realizarea staţiei de sortare, construirea unui număr de 37 de puncte de colectare selectivă în localitate, achiziţionarea a 163 containere de 1,1m3, a 37 containere de 0,66 m3, şi a două autocompactoare cu capacitatea de 12 m3 şi respectiv 18 m3. Containerele vor fi inscripţionate pentru fiecare tip de deşeu: sticlă, plastic/metal, hârtie/carton, lemn/textile şi deşeuri nereciclabile. Valoarea totală a proiectului este de 916.138,43 euro.

Primarul Mariana Gâju a precizat că lângă această staţie de sortare se va construi, tot cu fonduri europene, şi o fabrică de compost. Astfel, deşeurile animaliere vor putea fi valorificate şi, în plus, se vor economisi şi banii care ar fi fost necesari transportului acestora către groapa ecologică de la Costineşti. Comisia de recepţie pentru această investiţie a fost convocată săptămâna viitoare.

S-a primit avizul pentru centrul medico-social

Edilul comunei a precizat că staţia de sortare va fi înconjurată de verdeaţă. Potrivit Marianei Gâju, această zonă a comunei se va dezvolta în perioada următoare. În această parte a localităţii se va construi şi un parc de agrement, dar şi campusul şcolar cu 24 de săli de clasă. „Alte 64 de apartamente ANL vor începe să se construiască la Cumpăna de anul acesta, iar de anul viitor alte 64", a precizat primarul. În curând, se vor da în folosinţă şi cele opt locuinţe pentru rromi, un alt proiect de viitor al Primăriei Cumpăna fiind şi construirea unei creşe. Mariana Gâju a afirmat de asemenea, că s-a primit avizul pentru construirea centrului medico-social. „Contractul va fi semnat în luna mai", a precizat primarul.

Revenind la staţia de sortare şi la proiectul de colectare selectivă, comisia de recepţie a investiţiei a fost convocată săptămâna viitoare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii