Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:07 16 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect Phare la final Statia de sortare din Cumpana a fost data in folosinta (galerie foto)

ro

13 May, 2010 03:07 1204 Marime text
cumpana.jpgConsiliul Local Cumpăna a organizat ieri, festivitatea de inaugurare a staţiei de sortare şi a proiectului privind colectarea selectivă a deşeurilor.

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a declarat în cadrul conferinţei de presă ocazionate de finalizarea implementării proiectului, că investiţia este una importantă pentru comunitatea locală întrucât, datorită proiectului cu finanţare Phare, cumpănenii vor trăi într-un mediu mai curat, mai civilizat. Mariana Gâju şi-a exprimat cu această ocazie, dezamăgirea faţă de faptul că o comună cum este Cumpăna, cu un buget mic comparativ cu alte comunităţi locale, are şanse reduse să susţină co-finanţarea mai multor proiecte finanţate din fonduri europene. „Pe de o parte, eşti acuzat, din postura de primar, că nu accesezi cât mai multe proiecte, iar pe de alta, că te întinzi prea mult. Ţi se spune, cu alte cuvinte, să te întinzi cât ţi-e plapuma", a afirmat primarul comunei Cumpăna. Mariana Gâju a precizat totodată, că finanţarea proiectului privind colectarea selectivă a deşeurilor şi construcţia staţiei de sortare s-a realizat şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa, care a alocat opt miliarde de lei vechi pentru plata TVA pentru această investiţie.

Partea de co-finanţare s-a redus

Prin acest proiect s-a urmărit, potrivit primarului Mariana Gâju, realizarea unui sistem complet, eficient şi durabil de gestionare a deşeurilor în Cumpăna. Au fost construite 37 de puncte de colectare selectivă, au fost achiziţionate 163 de containere de 1,1m3 şi 37 containere de 0,66 m3 (inscripţionate pentru fiecare tip de deşeu: sticlă, plastic/metal, hârtie/carton, lemn/textile şi deşeuri nereciclabile), două autogunoiere de 12 mc şi 18 mc, un autoîncărcător frontal şi un motostivuitor şi a fost construită o staţie de sortare a deşeurilor dotată cu toate utilităţile. Valoarea totală a proiectului a fost de 916.138,43 euro, însă, potrivit primarului Mariana Gâju, pe parcursul investiţiilor s-a realizat o economie de 237.000 euro. Edilul-şef din Cumpăna a subliniat faptul că, pe de o parte, este nemulţumit că s-au cheltuit mai puţini bani, pentru că şi-ar fi dorit să facă demersuri pentru utilizarea restului de bani în vederea achiziţionării şi altor utilaje de care comuna are nevoie, însă, pe de altă parte, Mariana Gâju a precizat că şi partea de co-finanţare a comunei a fost mai mică datorită faptului că s-a făcut economie.

Cei trei preoţi din comună au săvârşit ieri, cu ocazia dării în folosinţă a staţiei de sortare, şi un ceremonial religios de sfinţire a obiectivului. După slujbă, a fost tăiată panglica inaugurală.

De precizat că, prin punerea în funcţiune a staţiei de sortare s-au creat şi 17 locuri de muncă: şoferii autogunoierelor şi personalul staţiei de sortare. Primarul Mariana Gâju a adăugat că intenţionează să construiască în apropierea acestui obiectiv o fabrică de compost, pentru valorificarea deşeurilor ce se pot folosi ca îngrăşământ.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii